Pimeneviä syysiltoja

Pimeneviä syysiltoja

Syyslomalta on palattu koulunpenkille. Syysloma vietettiin aurinkoisissa säissä ulkoillen, leväten ja lomasta nauttien. Opiskelun sai jättää hetkeksi sivuun ja kerätä voimia loppusyksyyn. Rankan syksyn jälkeen syysloma teki hyvää. Arkeen palaaminen loman jälkeen tuntui hankalalta, ja unirytmi täytyi kääntää opiskeluarkea tukevaksi.

Syksyllä abiturientit ovat aloittaneet penkkareiden suunnittelua ja järjestelyä, sillä penkkareihin ei ole enää pitkä aika. Ikäkautemme viettävät historian ensimmäiset penkkarit Moniossa. Se tarkoittaa uusien perinteiden luomista ja vanhojen vaalimista. 

Kevään kirjoitukset tuntuvat vielä kaukaiselta, kun takana on vasta syksyn kirjoitukset. Syksyn ylioppilaskirjoitusten lopulliset tulokset tulevat lähiaikoina. Vielä hetken abiturientit joutuvat olemaan jännityksessä.

Abivuosi sisältää kaikkea mukavaa yhdessä tekemistä. Moni abiturientti odottaa penkkareita, abiristeilyjä ja kevään lukulomaa. Juhlimisen ja hauskanpidon jälkeen abiturientit jäävät lukulomalle. Lukulomalla pääsee täysipäiväisesti valmistautumaan ylioppilaskirjoituksiin. Lukemisen vastapainona on toivottavasti rentoutumista ja akkujen lataamista jokaiselle sopivalla tavalla. 

Palataan hieman ajassa taaksepäin. Ensimmäinen vuosi lukiossa meni lukion arkeen ja opiskeluun totutellessa. Toinen vuosi sujui lukion parhaista paloista nauttiessa. Kolmantena vuonna lukio ei ole enää yhtä huoletonta. Stressi ylioppilaskirjoituksista ja jatko-opiskelusta vaikuttaa varmasti moniin abiturientteihin. Toisaalta monet odottavat innolla ylioppilaaksi valmistumista ja  ylioppilasjuhlaa.  

Abivuosi aloitettiin syksyn alussa innostuneissa merkeissäm ja opiskelumotivaatio oli korkea. Tuntuu, että oppimisen ilo on kadonnut osittain. Miten oppimisen ilon saisi takaisin? Kannattaa pohtia, mitä odottaa itseltään ja sitä kautta laskea omia odotuksiaan. Löytämällä oman motivaation lähteen opiskelu sujuu helpommin. Monille on varmasti tuttu tunne, kun ei tiedä, mistä pitäisi aloittaa kouluhommien tekeminen, kun läksyjä ja kouluhommia tulee ovista ja ikkunoista. Kun hommia jää rästiin, ne aiheuttavat stressiä. On helpompi vältellä asioita kuin tarttua niihin. 

Lukioaika menee todella nopeasti, vastahan me olimme ensimmäisen vuoden opiskelijoita. Stressistä ja paineista huolimatta yritetään nauttia yhteisestä ajasta ja ihanista muistoista, joita saamme viimeisten jaksojen aikana. 

Avatar photo
Anni Sohlstén