Mikä sinusta tulee isona?

Mikä sinusta tulee isona?

Lukuloma on alkanut, ja monet abit stressaavatkin jo kevään kirjoituksia. Kirjoitusten lisäksi myös pääsykokeisiin lukeminen on aloitettava hyvissä ajoin. Itselläni on hieman eri tilanne kuin monilla muilla. En lue pääsykokeisiin monien muiden tavoin enkä stressaa kirjoituksia erityisen paljoa. Tavotteena kirjoitusten osalta saada lupa laittaa päähäni lakki, joka onkin odotellut kotona omassa laatikossaan jo viime keväästä asti. Ylioppilasjuhlat on suunniteltu jo jonkin aikaa sitten, ja mekko roikkuu valmiina verhotangossa odottamassa päivää, jona saan pukea sen ylleni ja painaa ylioppilaslakin päähäni. Toivotaan siis, että kirjoitukset menevät riittävän hyvin ja pitkä matematiikkakin menisi kunnialla läpi.

Pääsykokeiden osalta itselläni ei tosiaan ole luettavaa, mutta sitäkin enemmän tunnen stressiä, koska pelkkä harjoittelu ei riitä. Laitoin omat jatko-opintohakemukseni jo menemään yhteishaussa yhdeksäsluokkalaisten kanssa. Lukion käytyäni haen Lahteen Koulutuskeskus Salpauksen sirkusartistikoulutukseen.

Ensimmäisestä luokasta lähtien meiltä on kysytty : ”Mikä sinusta tulee isona?” Vielä lukion loppusuoralla moni ei tiedä, mitä tekee ”isona” tai milloin edes on ”iso”?Joillain abiturienteilla on selkeä ajatus siitä, mitä he haluavat tehdä lukion päätyttyä, ja he hakevatkin opiskelemaan unelma-ammattiinsa.

Olenko iso, kun valmistun ammattiin ja saan ammatin sirkusalalta, vai olenko iso, kun valmistun lukiosta ja työskentelen Jyskin myyjänä? En voi tietää, työllistynkö sirkusalalla vai lähdenkö opiskelemaan tuon koulutuksen jälkeen jotain muuta, jos edes pääsen opiskelemaan sirkusartistiksi, mistä olen haaveillut muutaman vuoden ajan. Tämäkin haave lähti liikkeelle opon tunnilta, jossa mietimme, mitä haluamme tehdä isona. Aloin miettiä, mitä tykkään tehdä, ja opiskelun sijaan vastaukseni oli sirkus. Mietin, miksi lähtisin opiskelemaan jotain, mistä en tiedä mitään, kun voin hakea kouluun, jonka kautta voisin saada pitkäaikaisesta harrastuksestani työn. Sirkusartistikoulutuksen lisäksi hain Polamkiin eli Tampereen poliisikouluun. Poliisi on ammatti, jota edes yksikään poliisi ei ole suositellut tehdessäni pienimuotoista gallupia. Laitoin hakemuksen, vaikka kukaan ei uskoisi, että minusta voisi tulla poliisi. Toisaalta en edes haluaisi tuohon kouluun, eikä suunnitelmissa ole edes harjoitella pääsykoetta varten. Jos opiskelupaikkaa Lahdesta ei tule, haen ensi vuonna sekä Lahteen että Turun ammattikorkeakouluun sirkusalalle. Poliisikouluun hain lähinnä pakosta, mutta sinne menen, jos pääsen sinne mutten muualle.

Abit muistakaa, ettei välivuosi ole välttämättä huono asia. Jos opiskelupaikkaaei  saa tänä keväänä niin pitää lukea lisää ja hakea uudestaan vuoden päästä.  Onnea kevään kirjoituksiin ja pääsykokeisiin!

Avatar photo
Jemina Hyökki

Hyrylän toimipisteessä abina. Suuressa osassa elämää sirkus ja sen tavoitteellinen harrastaminen.