Hyvin suunniteltu on teoriassa puoliksi tehty

Hyvin suunniteltu on teoriassa puoliksi tehty

Muistan, kun joskus lukion alussa taisin kuulla puhuttavan lukusuunnitelmasta. Kuulemma olisi joka koeviikolla hyvä tehdä erikseen oma lukusuunnitelma, jotta pystyisi hyödyntämään ajan mahdollisimman tehokkaasti.

Arvatkaa vain, teinkö lukusuunnitelmaa kertaakaan. Koeviikkorutiini harjaantui itsestään: kun tulossa oli psykologian koe, luin kolmesta neljään päivää, ja jos taas tiedossa oli matikan koe, kertailin asioita edellisenä iltana ja toivoin pääseväni läpi. Motivaationi on siis erittäin erilainen, aineesta riippuen.

Minä ihan oikeasti yritin! Eräänä joulukuisena päivänä äkkäsin lukiolaiskalenterista sivun, joka on muuten 139, otsikolla ”OMA SUUNNITELMA”. Tähän sitten hätäpäissäni söhersin oman lukusuunnitelmani. Vaikka kolumneissa ei yleensä ole kuvia, otin vapauden näyttää, kuinka suunnitelmani ei ole kovinkaan yksinkertainen. Se käskee yleisellä tasolla lukemaan ja kertoo, milloin mikäkin yo-koe on. Ainakin muistan saapua paikalle.

Tämän lisäksi kirjoitin jokaiseen kalenterin tyhjään päivään aina ylppäreihin saakka kolme kirjainta: LUE. Kenties ehkä liian pienellä käsialalla, koska ei se pahemmin silmään pomppaa ja pakota minua tarttumaan kirjaan. Uhkaavasti nuo lue-päivät vain vähenevät.

Nyt kun kolmas jakso on ohi, on suurimmalla osalla abeista alkanut lukuloma. Nyt jos koskaan olisi hyvä laatia itselleen edes jonkinlainen suunnitelma siitä, kuinka aikoo kirjojen sivuja käännellä ja missä ajassa. Tästä ovat opettajat muistutelleet jo kakkosvuoden keväästä lähtien.

Tein pienen google-haun ja löysin erittäin hyvän blogin luettavaksi kaikille, joita vähääkään kiinnostaa saada infoa ja vinkkejä oman opiskelunsa parantamiseksi.

Tämän Tuutoriblogin ohjeista sain nyt itsekin kimmokkeen tehdä oikean kunnon lukusuunnitelman. Vaikka ohjeet ovat lähinnä pääsykokeisiin lukemista varten, soveltuvat ne vallan mainiosti ylppäreihin valmistautumiseen.

Ensinnäkin kannattaa oikeasti ylipäätänsä suunnitella se suunnitelma, eikä vain ajatella suunnittelevansa. Se auttaa orientoitumaan edessä olevaan urakkaan. Toisille riittää suunnitelma, jossa on vain luettavat sivumäärät tai tehtävät muistiinpanot, toisille taas on hyvä, jos kirjoittaa ylös myös ruokailut, tauot ja melkein jopa vessassa käynnit.

Kaikista tärkeintä on kuitenkin se, että ylipäätänsä lukee. Itselleen täytyy olla realistinen ja suhteuttaa omat tavoitteet aikaan ja omaan panostusintoon. Itse tähtään korkealle, joten taidanpa nyt mennä tekemään paremman lukusuunnitelman ja alkaa lukea tuleviin koitoksiin.

Laura Wathén