Kovan pelin mies, Eetu

Kovan pelin mies, Eetu

Eetu

Koulumme käytäville ilmestyi muutama viikko sitten lacrossen SM-sarjan Järvenpäässä pelattavan turnauksen mainoksia. Hyve päätti ottaa selvää, mikä tämä outo laji on ja kuka sitä oikein pelaa.

Sunnuntaina 8. syyskuuta istahdin hieman epäröiden Järvenpään lukion tekonurmen katsomona toimiville puupenkeille, sillä en oikein tiennyt mitä odottaa. Mainosjulisteen perusteella tiesin, että järvenpääläinen Noulax pelasi parhaillaan Kokkolan ReLaxia vastaan. Kentällä otti mittaa toisistaan parisenkymmentä vahvasti suojautunutta kypäräpäätä mailat käsissä heiluen. Pieni pallo lensi taidokkaasti ilman halki haavista toiseen, ja miehet huusivat ohjeita toisilleen kentän halki juostessaan.

Lajiin täysin vihkiytymättömälle haavipallosta tuli mieleen salibandyn ja amerikkalaisen jalkapallon sekoitus. Peli eteni todella nopeasti, mutta ilmiselvästi raju kontaktin otto oli sallittu, sillä rangaistuksia ei jaettu, vaikka miehet taklasivat toisiaan ja hakkasivat mailoilla. Ottelu eteni alusta alkaen Noulaxin hallinnassa, ja loppulukemiksi saatiin kotiyleisön iloksi 8-1.

Pienen taustatyön avulla selvisi, että Noulax-joukkueessa pelaa koulumme oppilas Eetu Teerioja, jota pääsin haastattelemaan.

Viime lukuvuoden vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa viettäneelle Eetu Teeriojalle jäi käteen reissusta muutakin kuin vain läjittäin kokemuksia, nimittäin haavipäinen maila ja melko erikoinen harrastus lacrosse. Philadelphiassa hyvän perehdytyksen lajiin saanut Eetu jatkoi haavipallon pelaamista myös koti-Suomeen palattuaan ja kuuluukin nyt miesten SM-sarjaa pelaavaan Noulax Järvenpää -joukkueeseen.

Lacrosse, eli haavipallo, on varsin uusi laji Suomessa, jossa sitä on alettu pelata vasta tällä vuosituhannella. Joukkueita toimii pääosin isoissa kaupungeissa ja pääkaupunkiseudulla, mutta laji on kasvattanut suosiotaan huimaa vauhtia ja uusia joukkueita on perustettu viime vuosina. Tänä vuonna miesten SM-sarjaan osallistui kahdeksan joukkuetta.

Eetu, milloin aloitit lacrossen harrastamisen?

– Aloitin lajin harrastamisen vaihto-oppilasvuoteni aikana Philadelphiassa. Yhdysvalloissa laji on todella suosittu ja melkein joka koululla on oma joukkueensa. Pyrin high schoolini joukkueeseen ja selvisin jatkoon kuukauden kestäneistä karsinnoista. Treenejä joukkueella oli kuusi kertaa viikossa niin, että sunnuntait olivat vapaat ja matseja pelattiin kahdesti viikossa. Olin joukkueeni ainoa ”ensikertalainen”, sillä muilla oli aikaisempaa kokemusta lajista joukkueeseen pyrkiessään.

Kuinka usein sinulla on ollut harjoituksia nyt Suomeen palaamisen jälkeen?

– Treenejä on kolme kertaa viikossa ja siihen pelit päälle. SM-sarjaa pelataan helmikuusta syyskuuhun, joten kausi alkaa tammikuussa. Nyt meillä on sarjan päätyttyä parin kuukauden talvitauko, jolloin ei ole lainkaan harjoituksia.

Selitä pelin idea tavalliselle tallaajalle.

– Enemmän maaleja tehnyt joukkue voittaa. Lajissa sählyn nopeus yhdistyy fyysisyyteen ja kontaktin ottamiseen. Palloa pelataan mailalla, jossa on haavi päässä, ja sen käyttöön liittyy paljon monimutkaisia sääntöjä.

Mikä lajissa kiehtoo sinua eniten?

– Se, että saa pelata kovaa. Lacrosse on nopea peli, ja suunnanmuutoksia tulee paljon. Haavipallosta tekee mielenkiintoisen myös se, että se on varsin uusi laji eikä vielä valtavirran tiedossa.

Tuleeko harrastus kalliiksi?

– Kausimaksut eivät ole pahat, sillä pelaamme koko kauden ulkona Järvenpään lukion tekonurmella. Varusteet kuitenkin ovat kalliita, sillä kaikki suojat ja mailat pitää tilata Jenkeistä.

Onko Suomesta mahdollisuus päästä pelaamaan ulkomaille?

– Nuorten MM-kisat pidetään kesällä 2015 Denverissä, ja sinne valittiin nyt joukkue. Muun muassa tällaisista kisoista scoutit, eli kykyjenetsijät, etsivät lahjakkaita pelaajia, joille sitten annetaan stipendejä yliopistoihin.

Itse haluan mahdollisesti lähteä jatko-opiskelemaan Jenkkeihin, jolloin kuvioissa olisi toivottavasti myös lacrosse.

Lacrosse on fyysinen ja kova peli. Tuleeko pelaajille paljon loukkaantumisia?

– Pienet aivotärähdykset ovat arkipäivää, itsekin sain yhden viime vuonna. Matsin jälkeen kaikki ovat aina vähän ruhjeilla, ja mustelmia tulee paljon. Se kuuluu lajiin.

Joudutko matkustamaan paljon pelien takia?

– Pääsääntöisesti turnaukset pelataan pääkaupunkiseudulla, mutta on pelejä ollut aina Kokkolassa ja Oulussa astikin.

Mikä on huonointa lacrossessa?

– Suuri loukkaantumisriski.

Entäs parasta?

– Ehdottomasti lajin nopeus ja kehittymismahdollisuudet. Se, että joka päivä voi oppia lisää.

Avatar photo
Paula Tiitta

Pitkän linjan lukiolainen, maailmanmatkaaja, 24/7 voimistelija. Hikipinko, jonka koulumenestyksen salaisuutena on tunneilla nukahtelu. Toimii tätä nykyä Hyveen kieliopillisena päätoimittajana, vaikka välillä pilkut vilisevätkin silmissä ja senat menevät sakaisin.