Miten suhtaudut lasermiekkoihin ja Hello Kittyyn, Ville Aitlahti?

Miten suhtaudut lasermiekkoihin ja Hello Kittyyn, Ville Aitlahti?

IMG_7772

Ville Aitlahti on lukiomme matematiikanopettaja, joka opettaa sekä pitkää että lyhyttä matematiikkaa. Ville on toiminut opettajana yhteensä kymmenen vuotta, aikaisemmin muun muassa Sibelius-lukiossa ja Sotungin lukiossa. Opetuksen lisäksi hän on koulumme turvallisuuspäällikkö, opettajien ATK-tiimin jäsen sekä tutor-toiminnan vastuuopettaja yhdessä Minna Pessa-Makkosen kanssa.

Villen henkilökohtainen projekti Matikkamatskut-nettisivusto kokoaa yhteen matikantunneilla käydyt asiat. Sieltä monet epätoivoiset matikanopiskelijat ovat löytäneet apua matemaattisiin ongelmiinsa. Matikkamatskut on myös Twitteristä ja Facebookista.

Oletko aina saanut matemaattista mielihyvää matikasta?

– En varmaan aina. Aina on tietysti matemaatikolle aika vahva sana, me ollaan vähän tosikkoja. Me ymmärretään sana ”aina” niin, että se tarkoittaa ihan aina. En nyt ihan aina, mutta usein kyllä saan matemaattista mielihyvää.

Miten opiskelun sähköistyminen vaikuttaa opetustyyliisi?

– (Pitkä hiljaisuus) Se on hyvä kysymys. En sitä ihan täysin vielä itsekään tiedä, kun en tiedä tulevaisuuden ylioppilaskirjoituksista, jotka väkisinkin määräävät meidän työtämme. Riippuu siitä, minkälaisia päätöksiä sieltä [ylioppilaslautakunnalta] tulee. Varmaan ruvetaan ykkösten kanssa reenaamaan GeoGebralla, kun niillä alkaa olla koneet käytössä. Mielenkiinnolla odottelen, mitä tässä tapahtuu.

Onko tavoitteenasi siepata Suomen interaktiivisimman matikanopettajan titteli?

– Ei.

Mitä pelejä pelaat laskimellasi?

– Nopanheittoa, kolikonheittoa ja jotain kortinheittoa kanssa.

Miten suhtaudut lasermiekkoihin ja Hello Kittyyn?

– (Hörähtää) Tervetuloa MAA 3- kurssille, selviää varmaan siellä. Hello Kittystä sen verran, että mulla on 5-vuotias tytär kotona. Tässä muutaman vuoden ajan Hello Kitty on ollut kyllä aika kova sana. Sitä löytyy kotoa enemmän ja vähemmän.

Mikä on kolmen neliöjuuri yhdeksän desimaalin tarkkuudella?

– Kolmen neliöjuuri? Joo, kolmen neliöjuuri… (Vuoden mittainen hiljaisuus) Odotas nyt… Tämä on joku kompa! No se alkaa 1.47…

– Oikea vastaus on 1,732050808.

– Onko se niin paljon! Noniin.

Kummat ovat fiksumpia oppilaita, tytöt vai tytöt?

– Ehdottomasti… Odotas, tätä pitää miettiä pitkään! Lukitsen vastauksen tytöt.

Pidä promootiopuhe Matikkamatskuista.

– Keväällä 2013 pistin pystyyn Matikkamatskut- sivuston. Sillä on kolme ydintarkoitusta. Ensimmäinen on tietysti se, että omat opiskelijat saavat siitä apua ja näkevät läksyt, jos ovat poissa. Toiseksi sivustosta voivat hyötyä myös opiskelijat missä päin Suomea tahansa. Kolmas tarkoitus oli auttaa muita matikanopettajia, jotka voivat ottaa materiaalia Matikkamatskujen sivuilta omille oppilailleen. Kollegat kuitenkin opettavat samoja kursseja, ja on turhaa, että kaikki keksivät niin sanotusti pyörän uudelleen.

Matikkamatskut oli myös minun henkilökohtainen projektini, jolla koetan olla tietotekniikan kanssa vähän enemmän tekemisissä. Matikkamatskut on myös sosiaalisessa mediassa eli Twitterissä ja Facebookissa. Sillä yritän tuoda Matikkamatskuja vähän tämän luokkatilan ulkopuolellekin.

Kumpi on vaikeampaa, kitaransoitto vai matematiikka?

– (Harkitseva hiljaisuus) Mahdoton sanoa. Molemmat ovat äärimmäisen vaikeita. Lukiomatikka on vain pieni alku siitä, mihin matematiikka oikeasti avautuu. Se on äärimmäisen vaikeaa, kun mennään tosi pitkälle. Samoin musiikissa, perusteita voi vähän osata, mutta ammattilaisten tasoon asti mulla on valovuosi matkaa.

Kuka on suurin innoittajasi?

– Hirmu vaikea kysymys. Onhan niitä paljon, omat lapset innoittavat tavallaan monella lailla. Mutta sanotaanko, että… Apua, mitä minä sanoisin. Urheilun ja musiikin puolelta on paljon, sitten ihan ystäväpiirissä on innostavia tyyppejä. Entinen kollega Seppo Nyyssönen Sibelius-lukiosta oli hirmuinen innoittaja opetustyössä kasvamisessa.

What does the fox say?

– Tämä on se piisi, joka pitäisi tietää. Minä en tiedä.

Mikä on ollut suurin hyveesi viime aikoina?

– Olen vähentänyt kaikenlaisten herkkujen syömistä.

JOKERI!! Tanssi Sincostan-tanssi.

Sin cos

Venla Lindström

Toisen vuoden opiskelija, jonka harrastuksiin kuuluu tähtien tutkiskelu sekä horoskooppien kirjoittaminen Hyveeseen. Ilmentää korrektimpaa puoltaan lukemalla intohimoisesti Helsingin Sanomia. Ei voisi elää ilman suklaata ja kahvia.