Millainen olit nuorena, Pirkko Haatainen?

Millainen olit nuorena, Pirkko Haatainen?

Pirkko Haatainen on toinen Hyrylän toimipisteen opoista. Hän työskentelee myös Jokelan toimipisteessä. Nyt saamme kuulla Pirkon mielipiteitä muun muassa parhaista opiskelukaupungeista ja -maista, nuorista ja mahdollisista uudistuksista lukion jälkeisiin hakukriteereihin.

 

Miten päädyit opoksi?

Opettajana toimiessani olen samalla tehnyt oppilaiden ohjaustyötä ja toiminut esimerkiksi ryhmän ohjaajana. Tämä on jotenkin luontainen näkökulma minulle.

 

Mikä on parasta työssäsi?

No opiskelijat tietty. Myös yhteiskunnan tarpeiden ja ammattien muuttuminen tekee työstä mielenkiintoista. Viime viikollakin kävin meriteollisuuden telakalla Helsingissä tutustumassa. Se oli hieno kokemus.

 

Millainen olit itse nuorena, ja miten nuoret ovat muuttuneet?

No nykyään nuoret ovat avoimempia ja reippaampia. Kun itse olin nuori, niin ei juteltu opettajien kanssa samalla tavalla eikä puhuteltu etunimillä. Nykyään tuntuisi hassulta, jos joku puhuttelisi minua sukunimellä etunimen sijaan. Vuorovaikutus on nykyään paljon välittömämpää. Perusnuoret eivät juuri ole muuttuneet, ja nuoruus on kivaa aikaa.

 

Mikä on mielestäsi paras opiskelukaupunki? Entä maa?

No nyt heitit pahan, kaikki on niin hyviä… Itse opiskelin Joensuussa ja Helsingissä, mutta ei mikään ole erityisesti muita parempi. Mikä vaan on hyvä, mistä saa opiskelupaikan vastaan.

Pitäisi tietty vastata, että Suomi on paras opiskelumaa. Täällä on asiat hyvin koulutuksen kannalta. Virosta vakuutuin kuitenkin, kun kävin siellä tutustumassa yliopistoihin, ja yritän oppia muistakin maista. Toivon, että opiskelijatkin uskaltaisivat hakea ulkomaille opiskelemaan.

 

Mitä mieltä olet uudistuksesta, jossa pääsykokeet poistuisivat ja jatko-opiskeluihin haettaisiin YO-todistuksella?

No toivottavasti ei käy ihan näin, täytyyhän esimerkiksi ammattikouluistakin päästä eteenpäin. Toivottavasti pääsykokeet pysyisivät ainakin jossain muodossa vielä tulevaisuudessakin. Muuten YO-kokeiden uusintakertojen määrää kasvatettaisiin enemmän, mikä olisi vähän hassua. Nämä tämänhetkiset lukiopohjaisiin kursseihin perustuvat pääsykokeet ovat ihan hyviä.

 

Mikä on hauskin ammatti, jonka tiedät?

No opohan on tietty aika hyvä *naurahtaa*. Hauskin, mutta samalla haastava on koirankouluttaja. Ja lasten kanssa työskentely on myös hauskaa. Ai niin! Kerran yksi tyttö kysyi, miten voisi päästä delfiinien kouluttajaksi ja se olisi myös aika hauska.

 

Minkä neuvon antaisit opiskelijoille, jotka eivät tiedä, mitä haluavat “isona” tehdä?

Pitää ottaa iisisti. Ei ole mitään hätää, asiat kypsyvät, ja oivallus voi tulla ihan yhtäkkiä. Kannattaa pysyä ajan hermolla ja ottaa selvää eri ammateista. Ensimmäiseksi kannattaa kuitenkin muistaa, että nykyään alanvaihtokin on helppoa, jos ensimmäisellä kerralla ei löydä itselleen sopivaa ammattia.

 

Mikä on ollut viime aikoina paras hyveesi?

Oonkohan mää tehnyt mitään hyvää viime aikoina… Enpä muistanutkaan tätä perinteistä kysymystä, niin olisin voinut miettiä valmiiksi.

No ehkä se, että olen ottanut puheeksi vaikeassa elämäntilanteessa olevan opiskelijan auttamisen puheeksi. Ja opiskelijoiden auttaminen yleensäkin, jos heillä on vaikeaa.

Avatar photo
Teemu Kivikero