Jatko-opintojen suunnittelu luo paineita

Jatko-opintojen suunnittelu luo paineita

Paineet jatko-opiskeluun liittyen ovat varmasti monelle lukiolaiselle tuttuja. Pitäisi tietää jo lukion alussa, mitä haluaa opiskella tulevaisuudessa ja valita sen mukaan lukiossa ylioppilaskirjoituksissa kirjoitettavia aineita. Mitä jos ei tiedä, mitä haluaa tehdä tulevaisuudessa? 

Kuva: Annin kotialbumi

Lukion alussa ei ole kiire valita kirjoitettavia oppiaineita, vaikka tuntuu, että kirjoitettavat aineet määrittävät tulevaisuuden suunnan. Ei myöskään tarvitse tietää, minne haluaa hakea lukion jälkeen. Kirjoitettavien aineiden valinnassa voi ottaa huomioon omia mielenkiinnon kohteitaan ja vahvuuksiaan. Lisäksi jos on tiedossa, että haluaa hakea lukion jälkeen tietylle alalle, kannattaa selvittää, onko järkevää kirjoittaa jokin tietty aine, joka tukisi jatko-opintoja.  

Nykyisin ylioppilaskirjoituksilla on suurempi painoarvo korkeakouluihin hakiessa, koska todistusvalinnalla valittavien opiskelijoiden osuus on kasvanut monilla aloilla. Tämä aiheuttaa paineita lukiolaisille menestyä ylioppilaskirjoituksissa ja voi johtaa uupumiseen. Monilla etenkin hakupainealoilla eli aloilla, jonne on paljon hakijoita ja vaikea päästä, on korkeat pisterajat todistusvalinnassa, joten sisäänpääsy edellyttää menestystä ylioppilaskirjoituksissa. 

Unelmien alalle pääsemisen eteen joutuu usein tekemään todella paljon töitä ja mahdollisesti korottamaan lukion jälkeen ylioppilaskokeen arvosanoja tai lukemaan pääsykokeisiin. Lukiossa opiskellessa voi tuntua, ettei voi koskaan saavuttaa unelmiaan ja päästä opiskelemaan itselle mieluisalle alalle. Ei kuitenkaan kannata luovuttaa vaan tehdä töitä tasaisesti läpi lukion ja opiskella ahkerasti ylioppilaskirjoituksiin. Vaikka tuntuu, että lukiossa tulisi saada huippuarvosanoja ylioppilaskirjoituksista riittää, että tekee parhaansa. 

Avatar photo
Anni Sohlstén