Lukion päättöviikko: ajatuksia ja vinkkejä!

Lukion päättöviikko: ajatuksia ja vinkkejä!

Tämän lukuvuoden viidestä päättöviikosta kolmas alkaa olla jo taputeltu. Ykkösille nämä viikot ovat olleet ensimmäisiä suuria muutoksia siirryttyämme yläasteelta lukioon. Osalle muutos on ollut luontevaa ja rentoa, mutta osalle päättöviikkoihin siirtyminen on ollut rankkaa. Päättöviikko aiheuttaa erilaista keskustelua meidän lukiomme ykkösten keskuudessa, joten päätimme kysellä tarkemmin heidän ajatuksiaan . Hyödynsimme saamiamme vastauksia ja keksimme niiden perusteella vinkkejä tuleviin päättöviikkoihin. 

Aloitimme kyselemään ensimmäisen vuoden opiskelijoilta kysymyksiä koulupäivän aikana. Ensimmäinen kysymys oli hieman laajempi, mitä mieltä olet päättöviikosta. Noora Tuhkasaari kertoo päättöviikon olevan aika stressaavaa ja kuormittavaa, mutta siitä huolimatta ihan rentoa. Nooran ajatuksiin samaistuvat useat oppilaat. Toisaalta usealle oppilaalle ei taas tunnu syntyvän ollenkaan stressiä, kuten esimerkiksi Felix Vittaniemelle. Hän kertoo päättöviikon olevan hänelle ihan jees, koska koulupäivät ovat lyhyitä, minkä takia pääsee lähtemään nopeasti kotiin. Suurimmalla osalla kysymykseen vastanneilla korostui selkeä positiivinen tunne päättöviikoista. 

Kysyimme myös, mikä on vaikeinta päättöviikossa. Noora kertoo, että hänelle vaikeinta on kokeiden määrä. Päättöviikko tuntuu olevan ahdistava, ja se luo monelle esuorituspaineita. On hirveästi kokeita, eikä motivaatio riitä. Ajatellaan usein, että haluaa vain nopeasti suorittaa kokeet alta pois, ettei niitä enää tarvitsisi stressata. Monille on jäänyt hieman yläasteasenne päälle, jolloin kokeilla ei ollut hirveästi väliä eikä haitannut vaikka tulokseksi tulisi nelonen. Lukiossa pitäisi keskittyä enemmän, ja karu totuus on se, että kokeilla on oikeasti väliä. Onneksi me annamme nyt teille hyviä stressiä lievittäviä ja motivaatiota kohentavia vinkkejä. Felixille on myös vaikeinta kokeiden suuri määrä ja erityisesti se, jos ei ole vapaapäiviä. Kokeiden suuri määrä aiheuttaa hänelle vaikeuksia lukea ja harjoitella niihin kaikkiin. Saimme myös kuulla Nelli Rentolalta, mikä on ollut hänelle vaikeinta päättöviikossa. Hän kertoo, että motivaatiota on vähän vaikeaa ylläpitää hyvänä kaikkiin kokeisiin opiskelussa. 

Näiden vastausten perusteella yritimme keksiä erilaisia vinkkejä, joiden avulla voisit helpottaa seuraavan päättöviikon taakkaa. Kokeiden suuri määrä on usealle suurin haaste päättöviikoissa. Tästä johtuen kokeisiin lukemin kannattaa aloittaa tarpeeksi ajoissa. Selkeällä aikataululla pystyt selkeästi ja helposti varmistamaan sen, että luet jokaiseen kokeeseen tarpeeksi. Pystyt näin myös välttämään viimeisen illan paniikin siitä, että et ole muistanut lukea ollenkaan. 

Motivaation puute oli toinen iso ongelma, joka nostettiin kyselyssä esille. Tähän voisi auttaa uusien opiskelutekniikoiden kokeilu. Jos jokaisesta aineesta lukee vain oppikirjaa ja tekee kappaleista muistiinpanoja, alkaa opiskelu käydä nopeasti todella tylsäksi. Jokaisen siis kannattaisi miettiä omia vahvuuksiaan, joita voisi hyödyntää opiskelussa. Ihmiset, joilla on hyvä muisti, voisivat esimerkiksi keksiä omia muistisääntöjä liitettynä itselle sopiviin asioihin. Hyvät piirtäjät voisivat piirtää käsitekarttoja ja piirustuksia keskeisistä asioista. Ne, joille jäävät esimerkiksi helposti elokuvat tai tv-sarjat mieleen, voisivat katsoa erilaisia opetusvideoita. 

Itse olemme huomanneet päättöviikkojen olevan uuvuttavia. Nukkumaan meneminen saattaa viivästyä, kun haluaa illalla kerrata vielä viimeisen kerran. Ravitseva ruokailu saattaa unohtua, jos viettää kauan aikaa tietokoneella opiskelemassa. Silloin myös saattaa herkutella paljon sokerilla. Kuitenkin yksi tärkeimmistä asioista on omasta hyvinvoinnista huolehtiminen. Se antaa parhaan pohjan kaikelle. Virkeänä ja energisenä opiskelu on paljon tehokkaampaa, ja siitä hyötyy pidemmän ajan. Kokeet sujuvat myös paremmin, kun niihin tulee hyvin syöneenä ja levänneenä. 

Niinpä siis ota neuvosta vaari ja ryhdy tehostamaan oppimismetodejasi. Me toivotamme sinulle jaksamisia ja hyvää seuraavaa päättöviikkoa!

Camilla Närhi

Kommentointi on suljettu.