Kesätöiden hakeminen – palkitsevaa ja työlästä

Kesätöiden hakeminen – palkitsevaa ja työlästä

Kesätyöhaku on kuumimmillaan tällä hetkellä; osaan kesätyöpaikoista haetaan jo nyt kesätyöntekijöitä. Töiden hakeminen vie energiaa, aikaa ja jaksamista mutta palkitsee, kun työhaastattelukutsu kilahtaa sähköpostiin. Tuleva kesä on toivottavasti neljäs kerta, kun olen kesätöissä. Olen aloittanut kesätöiden hakemisen jo tammikuun alussa ja lähettänyt hakemuksia muutamiin paikkoihin. Olen itselleni listannut milloin mihinkin hakukohteeseen aukeaa ja loppuu haku ja merkinnyt ne kalenteriini. Suurimmassa osassa työpaikoista kesätyöntekijöitä haetaan aktiivisimmin helmi-maaliskuussa, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Itse lähdin liikkeelle tammikuussa cv:ni ja ansioluetteloni päivittämisestä. Lisäsin edellisen kesän työkokemukset ja muutin ansioluetteloni ulkoasua visuaalisemmaksi. 

Miksi kannattaa hakea kesätöihin? Kesätöitä tekemällä saa arvokasta työkokemusta tulevaisuutta varten. Luomalla verkostoja voi saada myöhemmin helpommalla työpaikan. Oman rahan ansaitseminen houkuttaa monia nuoria. Kesätöitä tekemällä voi säästää rahaa vaikka ajokorttiin tai lomamatkaan. Aina kannattaa yrittää hakea kesätöitä, sillä jo ansioluetteloiden tekemisestä, työhakemusten kirjoittamisesta ja työhaastatteluista saa arvokasta kokemusta, vaikka ei työpaikkaa saisikaan. Kesätöiden hakeminen vaatii sinnikkyyttä ja periksiantamattomuutta. Usein joutuu hakemaan monia paikkoja, ennen kuin jokin tärppää. Kesätöitä löytää parhaiten sosiaalisesta mediasta, yritysten nettisivuilta ja työpaikkailmoituksille tarkoitetuilta sivustoilta, esimerkiksi Duunitorilta. Kauppoja ja kahviloita voi lähestyä sähköpostiviestillä, soittamalla tai menemällä paikan päälle kysymään kesätöistä. Usein on parempi, jos menee kysymään kesätyömahdollisuudesta paikan päälle. 

Liikkeelle kannattaa lähteä ansioluettelon tekemisestä. Hyvä ansioluettelo on selkeä ja tiivis. Netistä löytyy cv- pohjia ja esimerkkejä valmiista ansioluetteloista. Canvalla saa tehtyä hienoja ansioluetteloita nopeasti. Hyvässä CV:ssä on asiallinen kuva hakijasta, ajantasaiset yhteystiedot ja esittely itsestä muutamalla virkkeellä. Lisäksi ansioluettelossa on hyvä olla tiedot osaamisesta,taidoista,koulutuksesta ja edellisistä työpaikoista. CV:n kieliasu kannattaa tarkistaa ennen kuin sen lähettää. Jos työkokemusta ei löydy vielä ollenkaan, kannattaa kertoa omista harrastuksista ja vahvuuksista. CV:n lisäksi työpaikkaa hakiessa hakija täyttää hakulomakkeen tai lähettää vapaamuotoisen hakemustekstin yrityksen käytännöstä riippuen. Hyvässä hakemuksessa työnhakija vastaa kysymyksiin tiiviisti ja kertoo itsestään, omista vahvuuksistaan ja taidoistaan rehellisesti. Huijaamaan tai liioittelemaan ei kannata lähteä. Työpaikat haluavat tiimiinsä ihmisiä, jotka ovat innokkaita oppimaan uutta, kaikkea ei tarvitse etukäteen osata. Vinkkejä työnhakuun saa esim Ohjaamosta, joka on tarkoitettu erityisesti nuorille. 

Työhaastatteluun mennessä kannattaa tutustua netistä löytyviin yleisimpiin kysymyksiin, joita haastatteluissa usein kysytään, ja miettiä niihin vastauksia. Tärkeää on tietää, mikä haastattelumuoto on kyseessä: ryhmä- vai yksilöhaastattelu. Ryhmähaastattelut usein koostuvat ryhmätehtävistä, joissa mitataan hakijoiden soveltuvuutta kyseiseen työhön ja työskentelyä toisten ihmisten kanssa. Tehtävät, joita haastatteluissa tehdään, liittyvät työhön, jota on hakemassa. Tehtävät voivat vaatia heittäytymistä ja rohkeutta,mutta ennen kaikkea sosiaalisia taitoja. Yksilöhaastattelussa haastattelija usein kysyy motivaatiosta, työkokemuksesta ja  vahvuuksista. Haastattelija myös testaa, miten paljon hakija on ottanut selvää työpaikasta tai työtehtävistä etukäteen. Työnantaja kertoo haastattelussa yrityksestä ja työehdoista, palkasta ja muista palkkaukseen liittyvistä kysymyksistä, joten palkan suuruutta ei usein tarvitse itse kysyä. Jännityksen ääneen sanominen usein helpottaa jännitystä. Myös hyvä valmistautuminen etukäteen ja ajoissa paikan päälle saapuminen auttavat jännityksen hallinnassa. 

Konkreettiset vinkit työnhakuun TOP 10

  1. Ole ajoissa liikkeellä.
  2. Ole kärsivällinen ja hae mahdollisimman moneen kiinnostavaan työhön.
  3. CV ja varsinkin motivaatiokirje tai työhakemus kannattaa kirjoittaa haettavan tehtävän kannalta. Motivaatiokirje ja työhakemus kannattaa tehdä erikseen eri työpaikkoihin.
  4. Netistä saa hyviä vinkkejä cv:n tekemiseen, työnhakuun ja työhaastatteluihin liittyen. (esim. https://duunitori.fi/kesatyo)
  5. Ansioluettelon kuvan tulisi olla laadultaan hyvä, ja sinun tulisi olla mahdollisimman siististi pukeutunut. Kuva voi hyvin olla etukameralla otettu kuva, jossa sinulla on asiallinen ilme ja siistit vaatteet. 
  6. Voit tehdä työhakemuksen lisäksi video-cv:n, jonka avulla voit erottautua muista hakijoista. Yleensä hakemuksessa lukee, jos videohakemuksen tai -cv:n tekeminen on mahdollista. 
  7. Jos yrityksellä on ennen työnhaun alkamista rekrytointitilaisuuksia, niihin kannattaa ehdottomasti mennä. Siellä voi verkostoitua ja saada tieto,a minkälainen työpaikka on kyseessä ja minkälaisia työntekijöitä etsitään.
  8. Luo suhteita ja verkostoja ennen kesätöiden hakua esimerkiksi kysymällä mahdollisuudesta työharjoitteluun tai osa-aikatyöhön opiskelun ohessa. Tai kysy keikkatyömahdollisuuksista. Jos työnantaja järjestää koulutuksia, kannattaa niihin osallistua.
  9. Harrastuksista saa työkokemusta: ohjaamalla jalkapallokerhoa tai partiossa toimimalla ryhmänohjaajana voit saada arvokasta työkokemusta. 
  10. Ole rohkea oma itsesi.

Olen ollut kolmena kesänä kesätöissä. Hain ensimmäistä kertaa kesätöihin 14-vuotiaana. Sain kahden viikon kesätyön leirinohjaajana. Muistan, että työhaastattelu jännitti paljon, koska muut työnhakijat olivat minua paljon vanhempia eikä minulla ollut yhtään aikaisempaa työkokemusta. Minun ensimmäinen työhaastatteluni oli ryhmähaastattelu, jossa oli erilaisia työhön liittyviä tehtäviä. Olin vetänyt harrastustoiminnassa ryhmää, ja siitä oli hyötyä töitä hakiessa. Vaikka virallista työkokemusta ei ollut, olin saanut vähän alan kokemusta “vapaaehtoistyön” ja harrastuksen kautta. Samana kesänä toimin myös 4H-yrittäjänä. Olin edellisenä syksynä käynyt siihen liittyvän koulutuksen. Muistan ikuisesti sen tunteen, kun sain ensimmäisen työpaikan: olin todella onnellinen. En ollut ajatellut saavani kesätöitä vielä noin nuorena. Äitini patisti hakemaan kyseistä paikkaa, ja onneksi hain, vaikka jännitti kauheasti.  Ensimmäinen kesätyö meni ihan hyvin. Sain hyvää palautetta, ja minut valittiin samaan kesätyöpaikkaan seuraavana vuonna. 

Seuraavana vuonna olin kolmen viikon ajan kesätöissä leirinohjaajana. Samana keväänä hain ja pääsin mukaan Yrityskesä-hankkeeseen. Sain muutaman sadan euron arvoisen yrityssetelin ja oman mentorin kesän ajaksi. 4H-yritykseni valmisti käsitöitä, joten tuotteitani pääsi myyntiin kotieläinpihan ohessa olleeseen kauppaan .4H-yrityksessäni tilausten ja myyntitöiden lisäksi tein sosiaalista mediaa, yritykselle nettisivut ja muutamaa muuta projektia. Hain samana vuonna myös moniin muihin paikkoihin. 

Viime kesänä olin kolmatta kesää leirinohjaajana, minkä lisäksi olin leirikeittiössä töissä. Töitä kertyi yhteensä kolme viikkoa, ja sain itse vaikuttaa omiin työpäiviini jonkin verran. Samassa työpaikassa olen jatkanut opintojen ohella tehden lyhyitä keikkatöitä erilaisissa työtehtävissä. Haaveilen, että saisin tänäkin kesänä kesätöitä. Lisäksi aion mahdollisesti jatkaa keväällä opiskelujen ja kesällä töiden ohessa omaa yritystäni pienimuotoisesti. 

Tsemppiä kesätyönhakuun kaikille!

Avatar photo
Anni Sohlstén