Saammeko pitää penkkarimme?

Saammeko pitää penkkarimme?

Helmikuussa järjestettävät penkkarit ovat vanhojentanssien ja ylioppilasjuhlien lisäksi yksi lukioajan tärkeimmistä juhlista lukiolaiselle. Penkkareissa koulunkäyntinsä päättävät abiturientit pääsevät perinteisesti viskomaan karkkia rekkojen lavoilta värikkäisiin naamiaisasuihin pukeutuneina. Riehaan kuuluvat oleellisesti myös rekkojen kylkiin kiinnitettävien humorististen julisteiden suunnittelu ja toteutus, iloinen hurraus sekä vapautunut karnevaalihenki. Lukiomme abit odottavat penkkareita innolla, varsinkin kun monissa muissa lukioajan siirtymäriiteissä on jouduttu joustamaan. Osa on suunnitellut asunsakin jo valmiiksi. 

Viime ryhmänohjaustunnilla kävi kuitenkin ilmi, että näillä näkymin penkkareina ei saisi heittää karkkia ja rekka-ajelukin on vielä harkinnan alla. Vaihtoehdoksi on väläytelty karkkipussin ojentamista jokaisen alakoulun pihassa tai jonkinlaista striimattavaa abitervehdystä. Molemmista vaihtoehdoista on karnevaalihenki kaukana. On tietenkin ymmärrettävää, että korona-aikana täytyy kiinnittää huomiota tapahtumien turvallisuuteen, mutta mitä lisäriskiä penkkarit aiheuttaisivat koulujen ollessa muutenkin auki? Mikäli karkkienheittelykielto on perusteltu hygienian puutteella, voivat abit heittää pelkkiä paperikarkkeja ja vaikka hanskat kädessä. Jos huolenaiheena on alakoululaisten turvaväleistä piittaamaton rymistely putoilevien karkkien perässä, on syytä kysyä, eroaako se todella lasten tavanomaisesta telmimisestä välitunneilla.

Me abit kaipaamme tunnustusta tekemällemme työlle. Haluamme päivän, jolloin voimme olla ylpeitä sitä, että olemme jatkaneet opintojamme lukiossa ja että olemme kasvaneet ja kypsyneet nuoriksi aikuisiksi lukiovuosiemme aikana. Haluamme ylpeillä niin, että se näkyy ja kuuluu. Penkkarit on myös tilaisuus näyttää, kuinka iloisia olemme ystävistämme ja heistä, jotka ovat meitä lukiossa auttaneet. Penkkariperinnettä voidaan muuttaa tarpeen vaatiessa, mutta olisi väärin, jos penkkarit kutistettaisiin aamunavaukseen, karkkipussien ojenteluihin tai pelkkään pukeutumispäivään. Tässä pyyntö rehtorille: älä tingi penkkaririehasta. 

Avatar photo
Elmiina Mentula