Hyve vieraili Keski-Uusimaan toimituksessa

Hyve vieraili Keski-Uusimaan toimituksessa

Pääsimme Hyve-ryhmän kanssa tutustumaan Keski-Uusimaan toimitukseen. Siellä meidät otti lämpimästi vastaan Keski-Uusimaan päätoimittaja Joonas Romppanen. Aluksi istuimme pienessä auditoriossa kuuntelemassa, kun Romppanen kertoi meille median murroksesta ja rikkoi väärät käsityksemme uutislehtien tuotannosta.

Keski-Uusimaa on kulkenut suomalaisten käsissä jo pitkän aikaa ja täyttääkin tänä vuonna 100 vuotta. Näiden sadan vuoden aikana kuitenkin toimittajan työ ja median osuus lehdissä ovat kehittyneet ja kulkeneet pitkän matkan eteenpäin. Saimme kuulla paljon siitä, millaista toimittajan työ oikeasti on ja kuinka paljon siihen liittyy ennakkoluuloja.

 

Keski-Uusimaan päätoimittaja Joonas Romppanen (kuva: Malla Honkonen)

 

Vääristynyt toimittajan kuva

Romppanen kertoo, että toimittajan työn sisältö on muutakin kuin lehden kirjoittamista. Oikeasti työssä 80% ajankäytöstä on tiedonhankintaa ja sen käsittelemistä. Jutun kirjoittaminen onkin vasta jäävuoren huippu. Ihmisten mieleen on jäänyt sarjakuvista tuttu toimittaja: salaperäinen henkilö, joka trenssitakki päällään ja lierihattu päässään kulkee iltaisin kaupungin varjoissa muistilehtiö kädessään. Kuitenkin toimittajien työ on nykyisin ihan normaalia päivätyötä, jossa tietoa etsitään avoimesti ja yleensä hyvässä yhteistyössä muiden ihmisten kanssa. Alalle on hyvä koulutus, ja Romppanen kertoo, että koko ajan oppii uutta.

 

Toimittajien työtila

 

Millainen lehti on Keski-Uusimaa?

Keski-Uusimaa on luotettava lähde, jonka valttikortteina toimivat luotettavuus, uskottavuus, kiinnostavuus ja nopeus. Meille kerrottiin, että paikallislehdelle pahin kilpailija on aika, eivät muut lehdet. Keski-Uusimaa kirjoittaa artikkeleja Tuusulan, Järvenpään ja Keravan alueelta. Keski-Uusimaan toimituksessa kirjoitetaan kolmea julkaisua: perinteistä sanomalehtetä, Viikko-lehteä sekä verkkouutisia. Pirstaloitunut maailma on johtanut siihen, että ihmiset hakevat tietoa monesta eri lähteestä.

Journalismin arvostelua

Romppanen kertoi meille, että journalistina voi kokea paljon arvostelua. Monet eri lähteet, kuten esimerkiksi koulut, kysyvät, miksi pitää kirjoittaa vain negatiivisia asioita. Tämä ei kuitenkaan ole artikkeleissa tarkoitus, vaan pyritään kertomaan asioista sellaisina kuin ne ovat ja saamaan kiinnostavaa sisältöä lukijalle.

Lopuksi pääsimme vielä tutustumaan Keski-Uusimaan lehtipainoon. Vierailu Keski-Uusimaassa oli hieno kokemus Hyve-toimittajille ja antoi meille tilaisuuden tutustua syvemmin toimittajan työhön. Suuri kiitos Keski-Uusimaan porukalle meidän kaikkien puolesta!

 

Isot painokoneet tuottivat lehtiä nopeaan tahtiin (kuvat: Malla Honkonen)

 

Suuret määrät paperia, joihin päivän lehdet ilmestyvät

Avatar photo
Iina Pelander

Iloinen, koiria rakastava lukiolainen, harrastuksena Netflixin ylikulutus! Hyve-lehden toinen päätoimittaja