Mihin kaikkeen lukiossa edes menee rahaa?

Mihin kaikkeen lukiossa edes menee rahaa?

Lukioon meno on hyvä valinta, jos ei esimerkiksi tiedä vielä, mitä haluaa opiskella, ja tarvitsee lisää miettimisaikaa. Lukion kautta pääsee myös helpommin yliopistoon kuin esimerkiksi ammattikoulun kautta, ja lukiossa saa myös todella hyvin yleissivistystä ja sen kautta voi saada hyvän työn.

Lukio ei kuitenkaan ole vain sitä, että astuu lukion ovista sisään ja valmistuu kolmesta neljään vuodessa. Siellä pitää myös tehdä paljon työtä ja maksaa monista asioista.

Lukio on loppujen lopuksi aika kallis paketti. Jokaisen päättöviikon jälkeen pitää ostaa uusia kirjoja uuteen jaksoon, joista tulee yhteensä varsin muhkea summa. Tämän lisäksi on myös muut tarvikkeet, joita tarvitaan koulussa: esimerkiksi Maol-kirjaa ja laskinta tarvitaan matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa. Vihkoja pitää myös olla melkein jokaisessa aineessa.

Ei myöskään unohdeta yhtä tärkeimmistä ja kalleimmista tarvikkeista, jonka lukiossa tarvitsee, eli tietokonetta. Lukion melkeinpä joka päiväiseen elämään tarvitaan tietokonetta, joten jokaisella pitää olla oma tietokone.

Kaikki opiskelijat ja varmaan jotkut opettajatkaan eivät edes välttämättä tiedä, kuinka paljon joillakin opiskelijoilla menee rahaa myös bensaan ja bussikorttiin, varsinkin, jos tulee toiselta paikkakunnalta.

Abivuonna pitää vielä ostaa kertauskirjoja ja maksaa ylioppilaskirjoitusten tutkintomaksu, joista niistäkin tulee monen sadan euron lasku.

Lukio on siis todella kallis koulu loppujen lopuksi: ensimmäisestä vuodesta viimeiseen vuoteen mennessä on mennyt jopa pari tuhatta euroa.

Tämä voi olla myös yksi syy, minkä takia jotkut opiskelijat eivät valitse lukiota miettiessään, minne menisivät opiskelemaan peruskoulun jälkeen.  Kaikilla ihmisillä ei välttämättä ole varaa maksaa kaikesta, mistä lukiossa täytyy maksaa. Jos kuitenkin todella haluaa lukioon, opiskella ja saada sellaisen työn, mihin esimerkiksi tarvitaan lukiotutkinto, lukio on todella hyvä vaihtoehto.

 

Teksti Ronja Schavikin ja kuvat Susanna Meitsalo

 

Avatar photo
Susanna Meitsalo