Teatteriarvio: MyBaby saa nauramaan ja ajattelemaan

Teatteriarvio: MyBaby saa nauramaan ja ajattelemaan

Kuvassa: Eeva Soivio, Johannes Holopainen, Juho Milonoff, Niko Saarela ja Emmi Parviainen Valokuva: Marko Mäkinen

Kävimme ilmaisutaidonryhmän kanssa katsomassa Helsingin KOM-teatterissa Salla Viikan käsikirjoittaman komedian MyBaby. Näytelmä käsittelee perheen merkitystä, lapsettomuutta ja sitä, miten kaikesta voi tulevaisuudessa tehdä tuotteen. Parodiaksikin kuvailtu komedia nauratti ja laittoi ajattelemaan asioita uusista näkökulmista.

Vaikka aiheet ovatkin vakavasti otettavia ja joillekin jopa rankkoja, näytelmä on hauska ja mukava katsoa. Näytelmässä sivutaan muitakin tärkeitä aiheita, kuten sitä miten yhteiskunnassa naisia arvostetaan eri tavalla riippuen siitä, hankkivatko he lapsia tai kumppanin. Ihminen kun voi olla kokonainen ja elää täyttä ja onnellista elämää ilman sitä “normaaliksi” koettua perhettä, johon kuuluu kaksi vanhempaa ja lapsia.

Näytelmä on mielenkiintoinen ja viihdyttävä. Juoni on suurilta osin helppoa seurattavaa, mutta esimerkiksi näytelmän loppu oli minusta vaikea ymmärtää.

Hahmot ovat onnistuneita ja helposti samaistuttavia. Huumori selkeästi iski moneen. Alussa tyrskähdeltiin varovasti hihaan, mutta loppua kohden hauskat letkautukset ja kommellukset aiheuttivat katsomossa huutonaurua. Sensuroimattomuus teki näytelmästä hulvattoman. Näyttämöllä nähtiin nelikymppisen vauvan vaipanvaihdon ohella samaisen vauvan rintaruokintaa ja viskinjuontia, miehiä synnyttämässä sekä leikkimässä kohdusta ulospääsemistä, eli “äidiksi syntymistä”.

Mielestäni yksi onnistunut yksityiskohta on se, miten näytelmä ei asetu millekään puolelle. Kukaan ei saarnaa tai kouluta siitä, mikä on väärin ja mikä oikein, mutta silti näytelmä onnistuú herättämään ajatuksia. Se vain esittää yhden mahdollisen skenaarion tulevaisuudesta.

Marla Wargh