Miten joulua vietetään maailmalla?

Miten joulua vietetään maailmalla?

Joulu kuuluu Suomessa vuoden tärkeimpiin juhliin, ja suomalaisilla on omat vanhat ja rakastetut jouluperinteensä. Joulu on kuitenkin juhla, joka on levinnyt eri puolille maailmaa, ja samalla on syntynyt kullekin seudulle tyypillisiä jouluviettotapoja. Tässä esitellään jouluperinteitä kymmenessä eri maassa.

By SchiDD - Oma teos, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37229042

Joulumarkkinat Dresdenissä (By SchiDD – CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37229042)

 

  1. Saksa

Saksassa joulu on perinteinen kristillinen juhla, ja monet perinteet, kuten joulukoristeiden käyttö ja joulukuusen pystyttäminen, ovat jokseenkin samankaltaisia kuin Suomessa. Tyypillistä saksalaiselle joululle ovat joulumarkkinat, joita pidetään joulun alla käytännössä kaikkialla Saksassa ja joilla myydään esimerkiksi jouluherkkuja ja -koristeita. Saksassa tärkeitä ovat myös joululaulut, ja monet Suomessakin tunnetut laulut, kuten Enkeli taivaan, ovat alun perin saksalaisia. Lahjat lapsille antaa aattona seudusta riippuen joko joulupukki tai Christkind (suora suomennos Kristus-lapsi). Eräs tunnetuimmista saksalaisista jouluherkuista on Stollen, joka on hieman pullapitkoa muistuttava makea leivonnainen.

  1. Iso-Britannia

Iso-Britanniassa joulupäivä on huomattavasti jouluaattoa tärkeämpi juhlapäivä. 25. päivän aamuna lapset saavat avata pukin yöllä tuomat lahjat ja myöhemmin saatetaan käydä jumalanpalveluksessa tai kuunnella kuningattaren joulupuhetta televisiosta tai radiosta. Joulupäivänä nautitaan myös perheen kesken jouluateriasta. Brittiläisiin jouluruokiin kuuluvat muun muassa kalkkuna, pienet hedelmäpiirakat (mince pies) ja jouluvanukas (Christmas pudding).

  1. Espanja

Joulu on tärkeä juhla myös Espanjassa. Tyypillinen espanjalainen jouluperinne on laittaa koteihin ja kirkkoihin jouluyön tapahtumia kuvaavat jouluseimiasetelmat. Joulua juhlistetaan mielellään yhdessä perheen ja sukulaisten kanssa. Perheen kanssa nautitaankin jouluaattona pitkään ja hartaasti runsaasta jouluateriasta. Jouluyönä pidetään perinteinen katolinen keskiyön messu eli Misa del Gallo, johon jotkut espanjalaiset osallistuvat. On huomattavaa, että jouluperinteissä on suuriakin eroja Espanjan eri alueiden välillä.

  1. Ranska

Ranskassa joulu on etupäässä perhejuhla, jossa uskonnollisuus näkyy vahvasti. Jouluperinteisiin kuuluvat muun muassa joululaulut ja erilaiset joulukoristeet. Jouluaattona vietetään aikaa perheen kanssa, nautitaan hienosta jouluateriasta ja saatetaan käydä keskiyön messussa. Lapset jättävät perinteisesti kenkänsä kuusen alle, jotta joulupukki voisi jättää lahjat yöllä niihin.

  1. Italia

Ranskalaisen joulun tavoin myös italialaista joulua leimaavat perheen kanssa oleminen ja uskonnollisuus. Lähes jokaisessa italialaisessa kirkossa järjestetään jouluyönä jumalanpalvelus, johon monet osallistuvat. Myös jouluruoan merkitys italialaisessa joulussa on tärkeä. Lahjojen antamiseen liittyvät perinteet ovat erilaisia kuin monissa muissa maissa. Suurimmassa osassa maata lapset saavat lahjansa vasta loppiaisena kiltiltä ja vanhalta Befana-noidalta.

By Massimilianogalardi - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17654307

Joulumarkkinat Santa Lusiassa (By Massimilianogalardi – CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17654307)

  1. Yhdysvallat

Amerikkalaiset jouluperinteet tunnetaan ympäri maailmaa, ja ne ovat myös vaikuttaneet monien muiden maiden jouluperinteisiin. Tähän tärkeä syy on amerikkalainen populaarikulttuuri ja sen suosio maailmalla. Jouluna on tärkeää rauhoittua ja viettää aikaa perheen kanssa. Amerikkalainen joulupukki vierailee taloissa savupiipun kautta 24. ja 25. päivän välisenä yönä jättäen lahjat takan reunalle ripustettuihin joulusukkiin. Lapset jättävät usein pukille maitoa ja poroille sokeripaloja evääksi.

  1. Intia

Vaikka Intia ei ole kristillinen maa, on joulu kuitenkin yllättävänkin merkittävä juhla siellä. Joulunvietto tuli Intiaan aikana, jolloin Intia oli vielä Iso-Britannian siirtomaa. Jouluperinteisiin kuuluu muun muassa joulukoristeita ja erilaisten herkkujen jakamista naapureille. Joulun hindinkielinen nimitys बड़ा दिन (bada din) tarkoittaa suurta päivää.

  1. Japani

Kuten Intiassa, Japanissakaan kristinuskon asema ei ole vahva. Näin ollen joululla ei ole Japanissa käytännössä uskonnollista merkitystä. Myös jouluperinteet ovat suurelta osin amerikkalaista tuontitavaraa. Japanissa joulua ei yleensä vietetä perheen kesken, eikä joulu kuulu yleisiin vapaapäiviin. Juhla jääkin vahvasti uudenvuoden varjoon, sillä uudellavuodella on perinteisestikin ollut suurempi merkitys japanilaisessa kulttuurissa.

  1. Australia

Australia sijaitsee eteläisellä pallonpuolikolla. Tästä johtuen jouluna ei ulkona näy lunta ja pakkasta vaan pikemminkin kirkasta auringonpaistetta ja lämpimiä ilmoja. Monilla australialaisilla on joulun aikaan kesälomaa. Australiassa on pitkälti samankaltaisia jouluperinteitä kuin muissa englanninkielisissä maissa aina joulupukkeja ja lumisia maisemia kuvaavia joulukortteja myöten. Joululaulut ovat Australiassa tärkeitä.

  1. Venäjä

Venäjällä joulua juhlitaan juliaanisen kalenterin 25. päivänä joulukuuta, mikä meidän kalenterissamme vastaa tammikuun seitsemättä päivää. Neuvostoaikana joulunviettoa ei katsottu hyvällä, mutta nykyään jouluperinteet ovat jo olleet elpymään päin. Uusivuosi on kuitenkin yleisesti ottaen joulua tärkeämpi juhla itänaapurissamme. Tällöin tavataan ystäviä ja sukulaisia, ja pakkasukko tuo lapsille lahjoja. Vuoden vaihtumista voi Venäjällä juhlia monta kertaa, koska maa sijaitsee monen eri aikavyöhykkeen alueella.

Avatar photo
Mikko Honkonen

Lukion kolmannen vuoden opiskelija, joka kirjoittaa Hyve-lehteen etenkin kolumneja ja joka harrastaa pianonsoittoa ja vieraita kieliä.