Syksyn suurin hyve

Syksyn suurin hyve

Kesä on ohi, ja me nuoret olemme palanneet takaisin koulunpenkeille. Ensimmäinen jakso on takana, ja ensimmäisestä koeviikostakin on jo selvitty. Kesän lämpö ja valoisat illat ovat vaihtuneet syksyn kirpeään tuuleen ja pimeneviin iltoihin. Vielä kuukausi sitten vehreänä kukoistava luonto loistaa nyt kauniina ruskan eri sävyissä. On aika kaivaa teekupit ja kynttilät esille ja hautautua syvälle sohvan uumeniin hyvän kirjan tai vaikkapa lempielokuvan kanssa. Vaikka syksy ja talventulo voivat tuntua kesän jälkeen ankealta, on tässäkin vuodenajassa omat hyvät puolensa.

Tämän syksyn yksi ajankohtaisimmista aiheista on auttaminen. Yksi syy, miksi se on niin tärkeää juuri nyt, on Eurooppaan ja Suomeenkin tänä syksynä saapuneet sadat tuhannet pakolaiset. Ihmiset ovat joutuneet jättämään kaiken pysyäkseen hengissä. He ovat jättäneet taakseen kodin, perheen, ystävä ja työn. Heidän elämänsä kotimaassaan on mahdotonta, eikä heille jää muuta vaihtoehtoa kuin lähteä vaaralliselle matkalle kohti Eurooppaa, kohti parempaa elämää. Meidän voi olla vaikea kuvitella, miten paljon he ovat joutuneet kokemaan, mitä kaikkea he ovat joutuneet näkemään ja miten kamalaa heidän elämänsä kotimaassaan oikeasti on ollut. On kohtuullista, että me autamme heitä parhaamme mukaan, vaikka se ei välttämättä olisikaan meille niin helppoa. Suomella on omat (taloudelliset) huolensa ja kulttuurierot maiden välillä ovat suuret, mutta siitä huolimatta meidän on ojennettava auttava kätemme.
Apua eivät tarvitse kuitenkaan pelkästään pakolaiset, me kaikki kaipaamme joskus apua. Syksyisin monet eri hyväntekeväisyyskampanjat käynnistyvät jälleen. Muutama viikko sitten oppitunneilla kiersi Spr:n keräyslipas, jonne sai lahjoittaa ylimääräiset kolikkonsa. Ilahduin huomatessani, kuinka moni alkoi kaivella taskujaan ja sujautti kolikon tai useamman lippaaseen. Samoihin aikoihin lukiomme kestävän kehityksen ryhmä Keke keräsi oppilailta ylimääräisiä ja ehjiä talvivaatteita ja välitti ne sinne, missä niitä eniten tarvittiin. Lahjoituksia tuli runsaasti. Myös Nenäpäivä 2015 on käynnistynyt, ja rintasyövän vastaista työtä voit tukea osallistuma Roosa nauha -kampanjaan.
Auttaminen voi tietenkin olla myös muuta kuin rahallista tai aineellista tukea. Se voi olla pieni asia tai teko. Se voi olla vanhempien auttaminen ruuanlaitossa tai kaverin avustaminen läksyissä, kaikkien huomioon ottaminen, toiselle oven avaaminen tai maassa lojuvien roskien siivoaminen roskakoriin. Pienilläkin teoilla on merkitystä ja auttaminen on aina tärkeää.

Avatar photo
Reetta Reijonen