Parhaan elokuvan Oscarin saa…

Parhaan elokuvan Oscarin saa…

oscar

© Miika Kosloff

Mikäli poissaolot eivät anna enää periksi eikä huomista aamutuntia voi nukkua, voi Oscar-gaalan katsominen jäädä väliin. Mutta ei hätää! Hyve on ennustanut keskeisimpien Oscar-palkintojen saajat ainakin toivottavasti yhtä taitavasti kuin Noora Karma.

Parhaimman elokuvan Oscaria tavoittelevista yhdeksästä elokuvasta on myös alla toimittajien tekemät miniarvostelut. Elokuvan nimeä klikkaamalla pääset katsomaan trailerin. Artikkelin loppuun on koottu Hyveen ennustukset. [PÄIVITYS 25.1. klo 8.28: Hyveen ennustuksista 10/11 meni oikein!]

artikel_liebe_2

Emmannuelle Rivan veri ei kierrä

Amour (Rakkaus)

Hyvän mielen elokuvistaan tunnetun Michael Haneken uusin on myös hänen parhaansa. Cannesin päävoiton lunastettuaan Amour on pyyhkinyt kansainvälisissä gaaloissa muilla elokuvilla lattiaa. Inhimillisyydessään naturalistinen kertomus rakkaudesta ja kuolemasta on kaikessa rumuudessaan vuoden elokuvatapauksia. Eskapismia hakevalla, kuten myös akatemian äänestäjille, saattaa mestariohjaajan anteeksipyytelemätön totuuden tuijotus kuitenkin olla liikaa. Allekirjoittaneesta Rakkaus on vuoden paras elokuva.

20130126_argo_splash720

Löydätkö kuvasta amerikkalaisen?

Argo

Argo on täydellinen ”Oscar bait”: Iran, amerikkalaisten pelastusoperaatio, elokuva-alan lämminhenkinen itsereflektio, onnellinen loppu. Onneksi ohjaaja Ben Affleck osaa myös vedellä katsojan naruista. Käsikirjoitus ja leikkaus ovat täsmällisiä. Vitsi tähän, jännitystä tuonne. Yksinkertainen ja perinteinen eivät ole kritiikkiä, jos elokuva on tehty hyvin. Argo viihdyttää, kutkuttaa ja lopuksi jättää hyvän mielen. Juuri mitään en elokuvasta kuitenkaan muista, vaikka näkemisestä on vasta muutama kuukausi. Voittaa parhaan elokuvan pystin.

Beats of the Southern Wild 3

Quvenzhané Wallis tähyilee parhaan naispääosan patsasta

Beasts of the Southern Wild 

Beasts of the Southern Wild on elokuva Hushpuppy-nimisestä pienestä tytöstä ja tämän koettelemuksista. Hushpuppy asuu isänsä kanssa pienessä kylässä, jota lähestyy myrsky. Tarina kerrotaan pienen Hushpuppyn silmin ja tämän mahtavan mielikuvituksen avulla. Beasts of the Southern wild on sykähdyttävä elokuva pikkutytöstä ja hänen suhteestaan isäänsä luonnonmullistuksen uhatessa. Elokuva on harvinaisuus muiden amerikkalaiselokuvien ohella, koska elokuvassa on jotain ”taianomaisuutta”, jota Hollywood-elokuvat eivät pysty tuottamaan. Hushpuppya näyttelevä Quvenzhané Walliksen roolisuoritus on fantastinen, ja hänestä varmaan tulee Hollywoodin tähti joidenkin vuosien päästä, jos hän jatkaa tähän malliin. Elokuva on hyvä, mutta tuskin todella kilpailee parhaan elokuvan Oscarista.

django-unchained02

Django Unchained on mustavalkoinen kostotarina

Django Unchained

Uskaltaisin jopa väittää, että mestariohjaaja Quentin Tarantinon uusin elokuva on paras elokuva, jonka Tarantino on 25-vuotisella urallaan ohjannut. Tämän jälkeen voi vain odottaa Tarantinon seuraavaa luomusta. Django Unchained on veristä westerniä höystettynä huippunäyttelijöillä. Elokuvassa esiintyy supertähtiä, kuten Leonardo Dicaprio, Samuel L. Jackson, Christopher Waltz, Jamie Foxx ja Kerry Washington. Kaikki nämä tähdet vetävät roolinsa loistavasti, mutta yksi nousee ylitse muiden. Christopher Waltzin rooli saksalaisena palkkionmetsästäjänä sai minut rakastumaan. Jos huonoja puolia elokuvasta pitää hakea, niin soundtrack on lähes ainoa huono puoli. Mielestäni 1850-luvulle sijoittuvassa westernissä ei kannattaisi taustalla soida Rick Ross. Oscar-voittoa tälle elokuvalle on vaikea uskoa, sillä verinen väkivaltaviihde tuskin ihan uppoaa nuivaan Oscar-raatiin. Kuitenkin haluaisin Christopher Waltzin voittavan parhaan miessivuosan Oscarin (siihen on suurikin mahdollisuus). Django Unchained on ehdottomasti näkemisen arvoinen elokuva!

LesMis_rables_2446250k

Honotusta barrikadeilla

Les Misérables

Les Misérables on elokuvasovitus yhdestä maailman suosituimmista musikaaleista. Les Misérables on kertomus 1800-luvun ranskalaisista ja heidän yhteensekoittuvista kohtaloistaan. Rakkaus, köyhyys, särkyneet unelmat, epätoivo ja kansannousu luovat elokuvamusikaalille sen synkän teeman. Elokuva on höystetty useilla elokuvamaailman kirkkaimmilla tähdillä, kuten Hugh Jackmanilla, Russell Crowelilla ja Anne Hathawaylla. Tähdet ovat vetäneet roolinsa loistavasti, etenkin Hathaway, joka on keräillyt roolisuorituksistaan jo useita palkintoja. Todennäköisesti Hathaway napppaa Oscarinkin. Musikaalielokuvalle tyypillisesti musiikki on hyvää, ja kaikki näyttelijät osaavat edes jotenkuten laulaa. Juoneltaan elokuva on kuitenkin joissain kohdissa pitkä, tylsä ja jää junnaamaan ”sivuraiteille”. Elokuva on kokonaisuudessaan kuitenkin hyvä, ja kirsikkana kakun päällä ovat hyvät näyttelijät. Itse pidin elokuvasta, mutta kohderyhmänä tuskin ovat nuoriso. Les Misérables on saanut useita eri palkintoja niin Golden Globe-, kuin BAFTA-gaalassa ja on hyvin vahva kandinaatti Oscar-palkinnolle.

life_of_pi_movie-1600x900

3.14159265359… ja tiikeri

Life of Pi (Piin elämä)

Kokeneen huippuohjaajan Ang Leen uusin luomus Life of Pi on koskettava ja kiehtova tarina nuoresta intialaisesta pojasta. Hän matkustaa perheensä kanssa laivalla, joka uppoaa keskellä Tyyntämerta. Poika on ainoa ihminen, joka selviää laivan haaksirikosta. Hän päätyy pelastusveneeseen erilaisten eläinten kanssa. Tästä alkaa uskomaton selviytymistarina, jossa erikoistehoisteita sekä kauniita eläimiä ja maisemia ei ole säästelty. Juoni ei ole erityisen jännittävä, sillä heti alussa katsoja saa tietää, että Pi selviää hurjasta matkastaan läpi tyynenmeren. Elokuva eteni todella hitaasti, tapahtumapaikkana oli pääasiassa vain pelastusvene. Tämän vuoksi elokuvan keskivaiheilla minua alkoi pitkästyttää. Life of Pi on kyllä hieno 3D-spektaakkeli, mutta en usko sen kuitenkaan voittavan parhaan elokuvan Oscaria. Todennäköisemmin Life of Pille on luvassa parhaiden erikoistehosteiden Oscar-pysti.

0x600

Danielia hymyilyttää, pysti on varma

Lincoln

Lincoln on Steven Spielbergin uusin luomus. Elokuva kertoo presidentti Abraham ”Abe” Lincolnin taistelusta orjuutta ja sisällissotaa vastaan. Amerikkalaisten ihannoimaa presidenttiä näyttelee Daniel Day-Lewis. Hänen roolisuorituksensa on mitä mainioin. Mutta elokuva ei. Lincoln on ennemminkin dokumentti kuin elokuva. Presidentin vaiheista kerrotaan turhan pitkään, ja juoni etenee tuskallisen hitaasti. Ainoa elokuvan vähänkin jännittävä kohta on äänestystilanne, vaikkei sekään saanut katsojaa haukkomaan henkeä. Spielbergin Lincolnista on tehty virheetön sankari, joka tahtoi vain kansan hyvää.  Tosiasiassa Lincoln uskoi valkoisten ylivaltaan ja toivoi kaikkien vapaiden mustien lähettämistä ulkomaille. Mutta tietenkään sitä ei elokuvassa kerrota. Elokuvan puuduttavaa ja valheellista kuvaa kuitenkin lievittävät Daniel Day-Lewisin ja Tommy Lee Jonesin huikeat roolisuoritukset.

lado-bueno-cosas-(7)

Christian Bale ja Mark Wahlberg nyrkkeilevät David O. Russellin elokuvassa The Fighter

Silver Linings Playbook

David O. Russellin ohjaama Silver Linings Playbook perustuu samannimiseen Matthew Quickin kirjoittamaan romaaniin. Tässäkään elokuvassa ei ole pulaa huippunäyttelijöistä, sillä elokuvaa tähdittävät Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Chris Tucker ja itse Robert De Niro. Jennifer Lawrencen roolisuoritus on iloinen yllätys, sillä hänen entiset roolinsa ovat olleet suoraan sanottuna aivan kamalia (kuten esimerkiksi ”Nälkäpelissä”). Lawrence on kehittynyt valtavasti näyttelijänä melko pienessä ajassa, sillä hänen roolinsa on tällä kertaa loistava. Tämän perusromanttisen draamakomedian juonen kulku on nähty noin kaksisataa kertaa. Ensin kaikki näyttää ihan hyvältä, sitten elokuvan keskivaiheilla tulee ongelmia ja lopulta onnellinen loppu. Useat romanttiset elokuvat etenevät juuri tämän kaavan mukaan. En jaksa uskoa, että tämä elokuva veisi parhaan elokuvan pystin, mutta Jennifer Lawrence voi hyvinkin voittaa parhaan naispääosan Oscarin.

zero-dark-thirty-jessica-chastain

Pakistanin aurinko polttaa Jessica Chastainia

Zero Dark Thirty 

Kathryn Bigelow’n täsmäisku tuskin yllätti ketään housut nilkoissa, sillä ohjaajan edellinen The Hurt Locker rohmusi kuusi Oscaria vuoden 2010 palkinnonjaossa. Osama Bin Ladenin (????? ?? ???? ?? ??? ?? ???? ) jahtia kuvaava Zero Dark Thirty esittää tapahtumasarjan kantaa ottamatta, lähes dokumentaarisesti. Hahmojen ohuus ja näkökulman yksipuoleisuus sysäävät moraalisen tulkinnan vastuun katsojalle. Huolimatta siitä, että lopputulos on raskaimmankin kiven alla asuvalle tiedossa, kykenee Zero Dark Thirty tarjoamaan yhden vuoden jännittävimmistä elokuvakokemuksista. Osaavan tekijän käsissä kuivan sotilasoperaation filmatisointikin aiheuttaa sydänlihaksen rasitusvamman.

HYVEEN ENNUSTUKSET:

Paras elokuva
Argo

Paras miespääosa
Daniel Day-Lewis (Lincoln)

Paras naispääosa
Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)

Paras miessivuosa
Christoph Waltz (Django Unchained)

Paras naissivuosa
Anne Hathaway (Les Misérables)

Paras ohjaus
Ang Lee (Life of Pi)

Paras alkuperäinen käsikirjoitus
Amour (Oikea vastaus: Django Unchained)

Paras sovitettu käsikirjoitus
Argo

Paras ulkomainen elokuva
Amour

Paras animaatio
Brave

Paras elokuvamusiikki
Adele – Skyfall (007 Skyfall)

Avatar photo
Alvari Saarelma

Joissakin piireissä ''sanasepoksikin'' kutsuttu innokas abiturientti. Vapaa-aika kuluu pääösin urheilun ja muiden viihdykkeiden parissa. Melko intohimoinen Real Madrid-kannattaja. Kotimainen futiskin sytyttää.