Ajatuksia tulevasta NHL-kaudesta

Ajatuksia tulevasta NHL-kaudesta

NHL alkaa piakkoin. Kauden harjoitusottelut ovat käynnissä ja joukkueet alkavat valmistelemaan kokoonpanojaan tulevaan kauteen. Tässä artikkelissa pohditaan joukkueiden valmiutta tulevaan kauteen.

 

Pohjasakka

Arizona Coyotes

Colorado Avalanche

Detroit Red Wings

Las Vegas Golden Knights

Vancouver Canucks

Detroit Red Wingsin pudotuspeliputken katkeaminen kuvaa hyvin seuran tilaa tällä hetkellä. Detroitin pitää herätä, sillä viime vuosina on palkattu vanhoja veteraaneja, joille maksetaan liikaa. Detroitilla voi olla hyvin vaikea kausi ja hyvin vaikea kesä edessään, kun palkkakatossa on hyvin vähän tilaa. Detroitin pitäisi saada neuvoteltua sopimukset Dylan Larkinille ja Anthony Manthalle. He ovat Detroitin nuoria tulevaisuuden tähtiä, jotka vaativat varmasti rahakkaan sopimuksen tulokassopimuksen loppuessa. Detroitin pitää uudistua.

Las Vegas Golden Knights tuskin on yhtenäinen joukkue, sillä joukkue on koottu muista seuroista otetuista pelaajista, varatuista pelaajista tai musta liigasta hankituista pelaajista. Golden Knights sai hyviä varauksia tämän vuoden varaustilaisuudessa, esimerkiksi Cody Glassin, Nick Suzukin ja Erik Brännstörmin. Las Vegas Golen Knights aloittaa ensimmäisen kauden NHL:ssä.

Lopuista kolmesta, yhdellä on ollut hyvä kesä (Arizona Coyotes), yksi ei saanut kesällä mitään aikaiseksi (Colorado Avalanche) ja yksi joukkue (Vancouver Canucks)joka tarvitsisi ensi vuoden varaustilaisuudessa Rasmus Dahlinin.

Joukkueet, joista ei tiedä

Florida Panthers

New York Islanders

Ottawa Senators

Kun katsoo Florida Panthersin joukkuetta, itse ainakin näen pudotuspelijoukkueen, joka ei viime vuonna kuitenkaan päässyt pudotuspeleihin. Ottawa Senatorsin ei olisi pitänyt olla viime kaudella pudotuspelijoukkue, mutta se pelasi upean kauden ja pääsi upeasti konferenssifinaaleihin. New York Islandersilla on ongelmia maalivahtiosastolla. Jaroslav Halak ei ole tarpeeksi tasainen maalivahti, eikä Thomas Greiss ei ole tarpeeksi hyvä ollakseen ykkösmaalivahti. Islandersilla on myös ongelmia fanien saavuttamisessa, sillä heidän yleisömääränsä keskiarvo oli NHL:n kolmanneksi huonoin.

Tässä joukossa piilee monia kysymyksiä: Onko Floridan kokoonpano sittenkään tarpeeksi hyvä? Entä saako Floridan päävalmentaja Bob Boughner lisättyä jotain heidän puolustuspäähänsä? Onko Islandersilla likaa huolia, että he voisivat pärjätä? Pystyykö Ottawan valmentaja Guy Boucher toistamaan viime vuoden yllätyksen?

Takapakkia ottavat joukkueet

Chicago Blackhawks

San Jose Sharks

En sano, että nämä joukkueet eivät pääsisi pudotuspeleihin, sillä molemmilla on hyvät joukkueet ja erittäin hyvät mahdollisuudet pudotuspeleihin. Tuntuu vain siltä, että molemmat joukkueet ovat käyttäneet parhaat mahdollisuutensa Stanley Cupin voittamiseen.

Chicago voitti vuosina 2009–2015 Stanley Cupin kolme kertaa, mikä on erittäin kova suoritus. Ongelma piilee siinä, että heidän tähtipelaajansa vievät hyvin suuren osan palkkakatosta. Blackhawksilla ei ole palkkakatossa tilaa tuoda nuorta tähteä joukkueeseen, kun tarve vaatii.

San Jose Sharksilla on kahdeksan pelaajaa, jotka ovat yli 30-vuotiaita. Joukkue on silti hyvä, ja uskon, että heillä on hyvä kausi edessään. Nopeasti ikääntyvät runkopelaajat ovat kuitenkin ongelma. Joe Thortoninille toivoisi Stanley Cup -voiton mahdollisuutta.

Joukkueet, jotka ottavat edistysaskeleita

Buffalo Sabres

Carolina Hurricanes

New Jersey Devils

Winnipeg Jets

Winnipeg Jetsillä ja Carolina Hurricanesilla on molemmilla mahdollisuudet pudotuspeleihin, toki Carolinalla paremmat mielestäni helpomman konferenssin takia. Jetsin suurin kysymysmerkki piilee maalivahtipelissä: Steve Mason on hyvä, mutta onko hän tarpeeksi tasainen tulevalla kaudella?

En usko, että Buffalo Sabresilla ja New Jersey Devilsillä on yhtä huonot kaudet kuin viime vuonna, sillä Buffalo on palkannut uuden päävalmentajan, Phil Housleyn, joka varmasti tekee töitä kääntääkseen organisaation nousuun. New Jersey Devilsillä on hyvin perusteltua uskoa Cory Schneiderin nousuun takaisin NHL:n maalivahtien parhaimmistoon, ja New Jersey on tehnyt kesällä kauppoja menestyksen eteen.

Paikallaan pysyvät joukkueet

Boston Bruins

Los Angeles Kings

New York Rangers

Los Angeles Kingisin kohdalla toivon, että John Stevens löytää joukkueelleen uuden vaihteen ja saa joukkueestaan enemmän irti.

New York Rangers sai vapaiden pelaajien markkinoilta Kevin Shattenkirkin, mutta menetti Derek Stepanin, ja heillä on edelleen Henrik Lundqvist.

Boston Bruinsin puolustusta edelleen ankkuroi 40-vuotias Zdeno Chara. Bostonilla on ykkösketju, joka pelaa tasaisesti minkä tahansa ketjun kanssa koko liigassa, ja joukkueessa on kasvavia nuoria tulevaisuuden johtavia pelaajia.

Joukkueet, jotka onnistuvat hyvin tai epäonnistuvat pahasti

Calgary Flames

Columbus Blue Jackets

Dallas Stars

Montreal Canadiens

Philadelphia Flyers 

St. Louis Blues

Toronto Maple Leafs

Washington Capitals

Tässä ovat niin sanotut ”kuplajoukkueet”. Ne ovat joukkueita, joilla voi olla erittäin hyvä kausi tai todellinen pettymys.

Dallas Stars uuden päävalmentajan Ken Hitchcockin ohella Stars luottaa Ben Bishopiin, jonka odotetaan paikkaavan Dallasin puolustuspäätä. Calgary Flamesilla on hyvät mahdollisuudet pudotuspeleihin joukkueellaan, jos veteraanimaalivahti Mike Smith pelaa hyvän kauden. Columbus Blue Jacketsillä on hyvä maalivahti, eikä se ollut riippuvainen hyvästä ylivoimastaan, vaikka useat niin olettivat. Silti Columbus teki maaleistaan 78,9% tasakentällisin. St. Louis Blues ovat vuoden tai parin päässä siitä, että se näkee, mahtuvatko heidän nuoret pelaajansa joukkueeseen kunnolla. Jos mahtuvat, Bluesilla on tulevaisuudessa erittäin hyvä joukkue. Montreal Canadiensilla on yksi liigan parhaista, ellei paras, maalivahti, mutta Montreal ei tunnu huomaavan heikkouttaan keskushyökkääjien osastolla.  Toronto Maple Leafs on ollut pohjamudissa, mutta he ovat tehneet joukkueeseen isoja muutoksia. Torontolla on hyvin lahjakkaita hyökkääjiä, ja sen puolustajatkin kehittyvät koko ajan. Kun tähän lisätään myös lupaava maalivahtipeli, Toronton tulevaisuus näyttää hyvältä. Philadelphia Flyers on kehittänyt hyökkäysosastoaan, mutta sillä ei ole mahdollisuuksia, jos se eivät pysty selvittämään haasteitaan tasakentällisin maalinteossa. Alexander Ovechkin on takaisin kunnossa harjoitusottelukaudelle lähdettäessä, mikä on erittäin hyvä asia Washington Capitalsille. Capitals teki viime vuonna kaikkensa voittaakseen Stanley Cupin, mutta silti Penguins pysäytti heidät taas. Kysymys piilee siinä, miten Capitals palautuu viime vuoden täydestä yrityksestä? Shattenkirkin kauppaaminen ei ainakaan helpota asiaa.

Voittajaehdokkaat

Pittsburgh Penguins

Edmonton Oilers

Tampa Bay Lightning

Anaheim Ducks 

Nashville Predators

Minnesota Wild

Pystyykö Pittsburgh Penguins voittamaan Stanley Cupin kolme kertaa peräkkäin? Se riippuu kolmesta asiasta. Onko sen puolustajista kolmannen kerran putkeen pitkään pudotuspelikauteen? Pystyykö toimitusjohtaja Jim Rutherford löytämään kolmannen ketjun keskushyökkääjäksi korvaajan Nick Boninolle?  Ja pystyykö Matt Murray pitämään tasonsa korkeana, sillä Tampa Bay Lightning on tehnyt todella hyvää työtä. Tampan kohtalon paikat ovat siinä, onko maalivahti Andrei Vasilevskiy valmis olemaan Tampan ykkösmaalivahti ja pysyykö Tampan ykköstähti Steven Stamkos terveenä.

Edmonton Oilers on ollut Toronton tapaan pohjamudissa, mutta heillä on nyt käsissään yksi liigan parhaista joukkueista. Edmonton on saanut useana vuonna top 10-varauksia varaustilaisuuksissa, ja heillä on ehkä yksi kaikkien aikojen parhaista lahjakkuuksista:  Connor McDavid. McDavid on seurannut Sidney Crosbyn jalan jälkiä, joten kuten Crosby, myös McDavid voi pelata tänä vuonna Stanley Cupista. Oilersilla on maalissa erittäin hyvä maalivahti Cam Talbot ja kakkosketjun keskushyökkääjänä on Leon Draisaitl. Edmontonilla saattaa olla läntisen konferenssin paras joukkue näistä syistä.

Anaheim Ducksilla on häikäisevä puolustus ja kolme todella hyvää ketjua, jotka tekevät Ducksin joukkueesta erittäin laajan. Ducksin isoin huolen aihe on pelaajien ikä, mutta uskon silti joukkueen pelaavan jopa läntisen konferenssin finaaleissa.

Nashville Predators auttoi viime vuonna pudotuspeleissä maalivahti Pekka Rinnettä todella hyvin, sillä Nashville hävisi vain neljä ottelua viime vuonna matkalla Stanley Cup finaaleihin. On mahdotonta sanoa pystyykö Predators toistamaan viime kauden sensaation. Heillä on yksi koko jääkiekon eniten tehoja tekevä kenttä. Ilman alkukauden vaikeuksia tämä joukkue on todennäköisesti uudelleen pudotuspelijoukkue. Joukkueeseen on tuotu kokemusta Nick Boninolla, joka oli voittamassa Penguinsissa kahta peräkkäistä Stanley Cupia. Bonino voi kertoa Penguinsin temput, joilla he ovat voittaneet mestaruuksia.

Minnesota Wild on mielenkiintoinen sekoitus nuorta ja vanhaa. Tuolla sekoituksella on ennenkin voitettu mestaruuksia. Pystyykö Wild toistamaan viime kauden 106 pistettä runkosarjassa?

Näistä kaikista toivon eniten voittoa Edmonton Oilersille tai Nashville Predatorsille. Nashvillelle se olisi ensimmäinen Stanley Cup koskaan. He ovat tehneet suuren työn fanien kanssa luodakseen yhden koko liigan hienoimmista seuroista, ja toivon, että se palkittaisiin. Edmonton Oilersille voittoa toivon sen takia, että Oilers on ollut liigan pohjamudissa hyvin kauan ja se on tehnyt todella ison työn rakentaakseen joukkueen takaisin entiseen mahtiinsa. Edmonton voitti 1984–1990 viisi mestaruutta, vain kaudella 1985–1986 Edmonton ei voittanut Stanley Cupia.

 

Kim-Mikael Pulkkinen