Jalkapallokansa matkaa Berliiniin

Jalkapallokansa matkaa Berliiniin

UEFA

Urheilukilpailuista ylväin ja kaunein, Mestarien liiga, huipentuu kesäkuun kuudentena päivänä pelattavaan finaaliin Berliinin hyvin hoidetulla nurmimatolla. Euroopan huippuseurat kilvoittelevat Mestarien liigan äärimmäisen halutusta pystistä. Kilpailu on monelle eurooppalaiselle seuralle tärkeä rahanlähde. Hyveen urheilutoimitus paljastaa neljän parhaan joukkoon tänä vuonna yltävät seurat. Varokaa, luvassa on juonipaljastuksia.

Hyve veikkaa ensimmäisenä neljän parhaan joukkoon pääsevänä joukkueena Espanjan ylpeyttä Real Madridia. Hallitseva mestari jyräsi viime kaudella tiensä vakuuttavasti finaaliin, ja Lissabonin illassa veti Atletico Madridia pidemmän korren. Näin ollen Real Madrid voitti kymmenennen Mestarien liigan sen koko historian aikana tehden siitä menestyneimmän seurajoukkueen koskaan.

Tällä kaudella Los Blancos lähtee jahtaamaan toista peräkkäistä Mestarien liigan voittoa. Mikään seura ei ole historian aikana onnistunut yrityksessä. Real on kuitenkin potentiaalinen finalistiehdokas, sillä valkoisten kentällinen on täynnä maailmanluokan supertähtiä. Varsinkin hyökkäystrio BBC (Bale, Benzema ja Cristiano Ronaldo) on äärimmäisen tappava ase mitä tahansa joukkuetta vastaan. Italialaisluotsi Carlo Ancelottin Realiin tuoma hyökkäyspeli on niin kaunista, että sitä on kutsuttu ‘’valkoiseksi baletiksi.’’ Madridlaiset saivat vielä helpohkon tien puolivälieriin, kun gelsenkirchenläinen Schalke 04 arvottiin heidän vastustajakseen. Lukuisat loukkaantumishuolet ja hieman ailahteleva puolustuspeli voivat kuitenkin olla valkoisten kompastuskivi.

Toinen ennakkosuosikki Bayern München on todennäköinen finalisti, tai ainakin semifinalisti. Bavarialaiset ovat olleet viime aikoina täydellisessä iskussa ja ovat luoneet ylivertaisen aseman bundesliigassa. Samalla kun Bayernin arkkivihollinen Borussia Dortmund pelaa huonointa kauttaan, die Roten lymyilee yksin kärjessä.

Bayernin menestys ei ole jäänyt vain Saksaan. Toissa vuoden mestari Bayern on aloittanut hyvin raivaten itselleen tien lohkoykkösenä kuolemanlohkosta. Ukrainalaisella Shakhtar Donetskilla ei ole minkäänlaista mahdollisuutta, kun joukkueet kohtaavat Allianz areenalla. Bayernin resurssit ovat häikäisevän hyvät ja ehdottomasti Euroopan priimaa. Joukkueen valmennus ja pelaajat ovat timanttisia. Pep Guardiolan dominoiva lyhytsyöttöpeli höystettynä sellaisilla tähdillä kuin Arjen Robben, Philipp Lahm ja Franck Ribery ovat vaaraksi jopa Real Madridin tasoisille joukkueille.

Katalonialainen FC Barcelona on myös vahva suosikki semifinaaleihin. Kaikki riippuu kuitenkin siitä, saako Blaugranan tuore päävalmentaja Luis Enrique äärimmäisen nimekkäästä kentällisestään kaikki mehut irti. Katalonialaisseurassa on kohuttu Luis Enriquen ja joukkueen tähtipelaaja Lionel Messin välisestä konfliktista. Alkukaudesta asiat eivät menneet suunnitellusti, ja Enrique oli joidenkin huhujen mukaan jo lähtökuopissa. Barcelona on kuitenkin onnistunut korjaamaan kurssinsa, ja Messinkin maalinteko on elpynyt normaalille tasolle. Jos joukkueen sisäiset erimielisyydet ovat ohi, Enrique pystyy keskittymään työhönsä intensiivisesti ja onnistuu luultavasti siivittämään Barcelonan hyvinkin pitkälle. Messin, Suarezin ja Neymarin tähdittämä hyökkäys helpottaa varmasti Enriquen urakkaa. Barcelonan urakka voi kuitenkin jäädä myös hyvin lyhyeksi, sillä he kohtaavat kivenkovan ja yllätysvalmiin Manchester Cityn jo ensimmäisessä pudotuspelivaiheessa.

Diego ‘’Cholo’’ Simeonen johtama Atletico Madrid on Hyveen veikkaus neljänneksi seminaalijoukkueeksi. Atlétin menestys  perustuu Simeonen loistavasti organisoituun puolustuspeliin ja ennen kaikkea valtavaan tunnetasoon. Atleticon kokoonpano on täynnä pelaajia, joiden sydän sykkii punavalkoraitaiselle paidalle. Myös valmentaja Simeone on entinen Atléti-peluri ja pystyy sytyttämään Caldéronin yleisön aina uudelleen. Atleticon semifinaaliin pääsy olisi pienehkö yllätys, mutta parhaana päivänään se pystyy kaatamaan minkä tahansa joukkueen. Simeonella on pelaajien ja kannattajien täysi tuki, ja hän saa työskennellä kaikessa rauhassa. Hänelle ollaan lähiaikoina sorvaamassa rahakasta jatkosopimusta, motivoisikohan se argentiinalaista vieläkin enemmän? Myös viime vuoden finaalin tulos jäi varmasti hampaankoloon.

Mestarien liiga on kaunis kilpailu, mitä tahansa voi tapahtua. Pienet joukkueet voivat kaataa isoja, ja pelejä on todella vaikea ennakoida. Mikä tahansa joukkue voi saada valtavan suonenvedon, ja jokin yllättäjä voi yhtäkkiä olla finaalissa. Viime kauden Atletico Madrid on oiva esimerkki Mestareiden liigan taikuudesta. Piskuinen Atlético Madrid nousi koko jalkapallokansan huomioon, kun se kaatoi FC Barcelonan ja Chelsean matkalla Lissaboniin. Tarumainen matka päättyi kuin seinään, kun toinen madridilaisjoukkue katkaisi Simeonen poppoon voittoputken katkeralla tavalla.
Veikkauksemme eivät välttämättä osu, sillä joukkueet voivat kohdata jo aikaisemmassa vaiheessa. Hyveen konkaritoimittajien aivoitukset ovat luotettavia, jos UEFA:n arvonnat osuvat kohdilleen. Mestarien liigassa pelaavat Euroopan parhaat joukkueet, joten top 4:n hahmottaminen on vaikeaa. Mistä sitä tietää, jos vaikkapa Jose Mourinhon luotsaama Chelsea FC menisikin päätyyn asti? Entä jos Borussia Dortmund pystyisi vetämään kanin hatusta ja tuomaan pokaalin Signal Iduna Parkille? Italian mestaria Juventustakin on turha aliarvioida. Myös ranskalaisveteraani Arsene Wengerin johtamilla tykkimiehillä on mahdollisuus yllättää.

Avatar photo
Alvari Saarelma

Joissakin piireissä ''sanasepoksikin'' kutsuttu innokas abiturientti. Vapaa-aika kuluu pääösin urheilun ja muiden viihdykkeiden parissa. Melko intohimoinen Real Madrid-kannattaja. Kotimainen futiskin sytyttää.