Kisa Euroopan parhaasta huipentuu Wembleyllä

Kisa Euroopan parhaasta huipentuu Wembleyllä

Fudis

Työnnetään jääkiekon MM-kisat hetkeksi sivuun ja keskitytään kevään tärkeimpään urheilutapahtumaan, nimittäin jalkapallon Mestarien liigan finaaliin. Sadat miljoonat ihmiset ympäri maailmaa katsovat, kun saksalaisjoukkueet Bayern München ja Borussia Dortmund kohtaavat Wembleyllä 25.5.

Joukkueiden tiet finaaliin olivat erilaiset. Dortmundin tie oli karikkoinen, kun taas Bayern München murskasi kaiken, mikä tielle tuli. Dortmund oli jo hävitä puolivälierissä espanjalaisjoukkue Malagalle, mutta selvitti tiensä semifinaaliin viime hetken maaleilla yhteismaalein 3-2.  Dortmund kohtasi semifinaaleissa jälleen espanjalaisjoukkueen, tällä kertaa hieman suuremman, nimittäin Real Madridin. Monien yllätykseksi Dortmund voitti Real Madridin kotonaan 4-1 Robert Lewandowskin tehtyä käsittämättömät neljä maalia. Ottelupari ei kuitenkaan ollut taputeltu, kun Real Madrid lähti takaa-ajoon kotonaan. Ottelu päättyi Real Madridin 2-0 voittoon, mutta tästä huolimatta Dortmund eteni finaaliin 4-3 yhteismaalein. Toisin kuin Dortmund, Bayern sai finaaliin menemisen näyttämään todella helpolta. Die Roten päihitti italialaisjätti Juventuksen ongelmitta yhteismaalein 4-0. Itsevarmuutta puhkuen Bayern lähti haastamaan semifinaalissa FC Barcelonaa. Bayern löi katalonialaisille luun kurkkuun ja jauhot suuhun murskaamalla Barcelonan kotikentällään numeroin 4-0. Barca lähti takaa-ajoon kotikentällään Camp Noulla, mutta jäi sielläkin täysin saksalaisten jalkoihin ja hävisi ottelun numeroin 0-3. Katalonialaiset siis potkittiin pois nöyryyttävin yhteislukemin 7-0.

Kenellekään ei varmasti ole epäselvää, kumpi on ennakkosuosikki finaalissa. Viimeisen neljän vuoden aikana Bayern on yltänyt finaaliin kolme kertaa mutta poistunut kahdesti areenalta hopean maku suussaan. Kolmas kerta toden sanoo, eikö? Vaikka Dortmund on selvä altavastaaja, heillä on silti suuri yllätysmomentti pokata pokaali Signal Iduna Parkille. Veriviholliset ovat kohdanneet toisensa Bundesliigassa jo pariin otteeseen. Molemmat ottelut päättyivät 1-1 tasapeliin, mikä povaa sitä, että finaalista voi tulla tiukka. Dortmundin ongelma on se, että avauskokoonpanossa on todella paljon nuoria pelaajia, joiden päässä voi hiukan alkaa huipata, kun pelataan Mestarien liigan finaalia. Sitä vastoin Bayernin miehistöstä löytyy kokemusta, sillä he ovat pelanneet useita isoja finaaleja viime vuosien aikana.

Paperilla Bayernin kokoonpano on paljon vahvempi kuin Dortmundin. Dortmund jää auttamatta jälkeen, kun vertaillaan puolustuslinjaa ja keskikentän pohjaa. Vaarallisempi hyökkäys löytyy kuitenkin Dortmundilta, jossa tehokolmikko Reus-Götze-Lewandowski terrorisoi parhaitakin puolustuksia. Tilannetta mutkistaa kuitenkin se, että Dortmundin superlupaus Mario Götze on solminut Bayernin kanssa sopimuksen, joka astuu voimaan kesällä. Tämä herättää kysymyksiä siitä, millä tasolla Götze pystyy pelaamaan tulevaa seuraansa vastaan. Jos trion pelaaminen toimii, Bayernin puolustus on pulassa. Bayernin hyökkäystä ei voi kuitenkaan vähätellä, sillä laidoilla viilettävät vikkeläjalkaiset Franck Ribéry ja Arjen Robben. Keskeltä löytyy tulivoimaa vaikka muille jakaa: Thomas Müller, Mario Gomez ja Mario Mandzukic. Tolppien välissä on kuitenkin kaksi loistavaa maalivahtia, Bayernin Manuel Neuer, joka on kiistämättä yksi maailman parhaista maalivahdeista, ja Dortmundin Roman Weidenfeller, joka on esittänyt varmoja otteitaan joukkuetta kuin joukkuetta vastaan.

Voimme odottaa, että finaalista tulee mielenkiintoinen ja jännittävä, kun saksalaisjätit kohtaavat Lontoon illassa. Ne onnekkaat, jotka pääsevät paikalle, ovat maksaneet itsensä kipeäksi pääsylipuistaan Wembleyn lehtereille. Loput joutuvatkin katsomaan finaalia television ääressä. Kävi pelissä miten tahansa, syödään mestaruusjuhlissa bratwurstia.

Avatar photo
Alvari Saarelma

Joissakin piireissä ''sanasepoksikin'' kutsuttu innokas abiturientti. Vapaa-aika kuluu pääösin urheilun ja muiden viihdykkeiden parissa. Melko intohimoinen Real Madrid-kannattaja. Kotimainen futiskin sytyttää.