Voivatko naiset käydä lätkämatseissa?

Voivatko naiset käydä lätkämatseissa?

IFK ja Jokerit Helsingin jäähallissa 15.11.2012

Istumme ensimmäistä kertaa jäähallin päädyssä, ja näkyvyys on parempi kuin muualla hallissa edellisillä kerroilla. Sinipunaiset valot välkkyvät, ja jäälle levittyy punainen matto, jonka ympärille IFK:n cheerleading-tytöt asettuvat punaisissa mekoissaan. He muistuttavat erehdyttävästi jouluisen pornoelokuvan tonttutyttöjä. Katsomosta nousee valtava melu, kun kotijoukkue luistelee vihdoin jäälle. Punaiset pahvit on taitettu viuhkaksi, ja niiden ääni kantaa hyvin hallissa.

Ensimmäinen erä lähtee käyntiin, ja fanikatsomosta kantautuvat mahtavat kannustuslaulut. Kuulumisien vahtamisen lomassa on vähällä, että meiltä jää huomaamatta kotijoukkueen ensimmäinen maali. Sekunnin murto-osassa koko katsomo nousee seisomaan, ja fiilis on mitä mahtavin. Ihmiset halaavat toisiaan ja huutavat kotijoukkueen nimeä. Erän lopussa ei muita maaleja saatu juhlia. Katsomosta poistumme HK:n hodarijonoon, ja huomaan olevani jonossa melkein ainut,  joka on alle 170 senttiä pitkä eikä omista mahtavan kokoista mahaa. Tosifanin siis tunnistaa parransängestä, punasinisestä pelipaidasta ja isosta vatsasta.

Miten nämä isovatsaiset ja järjettömän kokoiset fanit hyväksyvät katsomoon henkilön, jolla on pitkät hiukset ja korkokengät? Myös naiset sopeutuvat joukkoon hyvin, kunhan muistavat ostaa lippunsa oikean joukkueen katsomosta ja kannustaa sydämensä pohjasta, vaikka eivät välillä ymmärtäisikään mitään pelin kulusta.

Itseäni aina matsista toiseen järkyttävät isät, jotka antavat teini-ikäisten ja nuorempien poikiensa huutaa hirveyksiä enemmän kuin he itse. Vaikka jääkiekkoon kuuluukin omalla tavallaan aggressiivinen käytös, sekä kaukaloon että katsomoon, täytyisi myös muistaa, että jääkiekko on perheurheilulaji niin jäällä kuin kotisohvallakin. Tämä kausihan alkoi hyvin väkivaltaisesti, mistä uutisoitiin joka puolella. Onko jääkiekossa kuitenkaan huomioitu perheen pienimpiä, joille elokuvissa ja tv-ohjelmissa on tiukat ikärajat? Mietin, olenko ainut, joka miettii jääkiekon synkkiä puolia. Johtuuko huoleni sukupuolestani? Pienet välikohtaukset matsin aikana kaukalossa toki tuovat jännitystä, mutta jos haluaisin nähdä todellista miesten välistä taistelua, ostaisin lippuni silloin nyrkkeilyhallille. Jääkiekko on kuitenkin tärkeä laji meille suomalaisille ja mahdollisuuden nauttia siitä pitää olla olemassa, sukupuoleen katsomatta.

Avatar photo
Julia Pelin

Abiturientti, Hyveen toimittaja ja oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja, joka rakastaa sosiaalista toimintaa, eläimiä, musiikkia, hyviä ruokia, matkustamista ja nukkumaanmenohetkiä. Stressaantuu helposti, koska haluaa aina päästä mukaan tekemään hauskoja asioita, kuten kirjoittaa verkkolehteemme. Tunnetusti helposti ärsytettävä ihminen, jonka kiusaamisesta ystävät pitävät.