Tulevaisuus näyttää valoisalta

Tulevaisuus näyttää valoisalta

2011_IIHF_World_Championship_gold_medal_celebrations_in_Helsinki_–_Mikael_Granlund

© Tuomas Puikkonen

Puhuttaessa suomikiekon tulevaisuudesta tullee monille ensimmäiseksi mieleen Mikael Granlund. Miksi ei tulisi, sillä kaverihan on saavuttanut jo suomen- ja maailmanmestaruuden ja noussut viimeistään koko jääkiekkomaailman tietoisuuteen MM-kisoissa nähdyllä ilmaveivillään. Mutta ei koko kansan kultapoika kuitenkaan pysty kokonaan yksin voittamaan pelejä. Monen veteraanikiekkoilijan peliura on jo lopuillaan, eli Suomi tarvitsee pian uusia miehiä maajoukkueeseen. Onko suomalaisia junioreja kehittymässä kohti maailman huippua?

Viime kevään MM-kisojen kultajuhlissa oli yksi kaveri ylitse muiden. Lähes koko tori odotti Mikael Granlundin tuloa lavalle ja repesi hirveään huutoon, kun Granlund asteli lavalle. Sen jälkeen Granlundia on viety vähän joka suuntaan ja hänestä on uutisoitu tiuhaan. Ei se ole ihmekään, sillä onhan Granlund tällä hetkellä Suomen lahjakkain jääkiekkoilija. Koska Granlundista on uutisoitu tiuhaan, hieman vähemmälle on jäänyt uutisointi muista junioreista. Tänä vuonna moni pelaaja on tehnyt ensi esiintymisensä SM-liigassa. Keistä on huipulle asti pelaamaan MM-kisoissa ja haastamaan pelipaikkaa jopa Mikael Granlundilta?

Hyökkäyksen kanssa Suomella ei pitäisi tulevaisuudessa olla ongelmia. Siitä pitää huolen viime kaudella loistanut ja myös vuoden tulokkaaksi valittu Teemu Pulkkinen, joka tulee olemaan pian vakiopelaaja Suomen MM-kisajoukkueessa. Tällä kaudella tulokkaina SM-liigaan ovat tulleet HIFK:n 18-vuotias Markus Granlund, joka johtaa tulokkaiden pistepörssiä, Tapparan vasta 16-vuotias Aleksander Barkov ja Jokereiden 17-vuotias Teuvo Teräväinen. Näitä kavereita kannattaa pitää tulevaisuudessa silmällä, kun he ovat kentällä.

Jos hyökkäykseen löytyy hyvin kiekollista osaamista ja maalintekovoimaa, niin pakkien osalta tilanne ei ole yhtä valoisa. Vaikka Sami Vatasenkin jälkeen moni junioripakki on debytoinut SM-liigassa, kukaan ei kuitenkaan ole räjäyttänyt pankkia totaalisesti. Vaikka puolustukseen tarvittaisiin uutta kiekollista osaamista, ei Suomella ole mitään hätää, jos vain löytyy perusvarmoja, kovaa ja yksinkertaisesti pelaavia pakkeja, unohtamatta kuitenkaan, että heidän pitäisi osata myös ampua. Odottaisin kuitenkin, että muutaman vuoden sisällä SM-liigassa debytoi vähintään yksi pakki, joka menee huipulle asti ja kantaa Suomen joukkuetta arvokisoissa.

Mitenkäs on sitten maalivahtien laita? Suomen jo monta vuotta jatkunut loistava maalivahtivalmennus on tuottanut tulosta ja koko ajan on kehittymässä uusia huippuveskareita kohti NHL:ää ja maajoukkuetta. Suomen hyvästä maalivahtivalmennuksesta saa hyvän käsityksen huomatessaan, että SM-liigassa on pelannut tällä kaudella viisi nuorta ulkomaalaista maalivahtia. Esimerkiksi Jokereissa on tällä kaudella pelannut unkarilainen ja Bluesissa norjalainen maalivahti. Eli Suomella ei pitäisi olla tulevaisuudessakaan maalivahtiongelmaa maalivahtien kanssa vaan oikeastaan päinvastoin: valmennusjohdolla on vaikea valita ne maalivahdit,  jotka pääsevät lopulliseen MM-kisajoukkueeseen.

Viime kauden ehdottomasti mieleenpainuvin ottelu oli Talviklassikko. Vaikka jokaiselle ammattipelaajalle on hieno kokemus pelata jääkiekkoa 34 000 katsojan edessä, oli se kuitenkin kahdelle henkilölle aivan erityinen tilaisuus, nimittäin kummankin joukkueen nuorelle lupaukselle, jotka todella ottivatkin Talviklassikon haltuun. Mikael Granlund ja Teemu Pulkkinen tekivät molemmat kaksi maalia. Silloin maalit menivät täysin oikeille henkilöille. Noin viikko sitten pelattiin Talviklassikko numero kaksi, tällä kertaa HIFK:n järjestämänä. Vaikka tiedettiin jo alkuun, että pelistä on tulossa tasainen, niin kuitenkin moni katsoja jännitti, mitä nämä nuoret pelaajat saavat tänä vuonna aikaan. Tänä vuonna Talviklassikossa pelasi neljä nuorta tulevaisuuden pelaajaa: Mikael ja Markus Granlund, Teemu Pulkkinen ja Teuvo Teräväinen. Vaikka kaikki tietävätkin Granlundin veljesten taidot, kuitenkin näistä pelaajista mielenkiintoisin on ehdottomasti Teuvo Teräväinen. Lähes kaikille ennen kauden alkua tuntematon Teräväinen ei kuulunut edes Jokereiden kokoonpanoon vaan pääsi näyttämään taitonsa muutaman avainpelaajan loukkaannuttua ja lunasti paikkansa heti ykköskentässä. Teräväinen myös jatkoi nuorten pelaajien maaliperinnettä Talviklassikossa viimeistellen Jokereiden ensimmäisen maalin ylivoimalla. Vaikka kukaan näistä nuorista ei pelannutkaan tasonsa alle Olympiastadionilla, olisi kuitenkin voinut odottaa hieman parempaa panosta pelissä Teemu Pulkkiselta ja Markus Granlundilta. Puolestaan taas Mikael Granlund oli aina vaarallinen ollessaan kentällä, ja saatuaan kiekon hän sai hyvin rakennettua joukkuekavereille paikkoja, mutta tällä kertaa pisteitä ei tullut. Myöskään Mikael Granlundin voittomaalikilpailun yritys ei ollut hullumpi, mutta Eero Kilpeläinen veti tällä kertaa pidemmän korren.

Suomi on myös jatkossa kärkimaita MM-kisoissa. Siitä pitävää huolen Suomen vahva junioritoiminta, joka tuottaa jatkuvasti kilpailukykyisiä pelaajia SM-liigaan ja aina NHL:n asti. Mutta on kiva nähdä, missä muutaman vuoden päästä ovat ne pelaajat, jotka nyt dominoivat SM-liigassa. Viime vuoden MM-kullan jälkeen lähestytään jo SM-liigan pudotuspelejä ja kotikisoja. On kiva nähdä, mitkä pelaajat ottavat roolin tänä keväänä SM-liigassa ja lunastavat paikkansa kotikisoihin, joissa jokainen suomalainen haluaisi pelata. Suomi taistelee taas varmasti MM-kullasta, ja oikeastaan tuntuu, että koko Suomi vaatii, että kultamitalit jäävät Suomeen eikä enää kestettäisi samanlaista häviötä kotikisoissa, kuin 9 vuotta sitten tapahtui puolivälieräottelussa Ruotsia vastaan. On varmaa että Suomessa jääkiekkoa viedään jatkuvasti eteenpäin ja tulevaisuudessa lätkän seuraajat pääsevät viettämään vielä monta ikimuistoista hetkeä suomikiekon parissa.

Avatar photo
Tommi Pellikka

Abiturientti sekä fanaattisin ja intohimoisin Jokereiden kannattaja ikinä ja salibandyvalmentaja. Vapaa-aika kuluu tärkeiden ihmisten seurassa ja muutenkin urheilua ahkerasti seuraten.