Platonin Akatemiassa oli ”Maailma kylässä”

Platonin Akatemiassa oli ”Maailma kylässä”

Tuusulan lukiossa tuttu Platonin Akatemia järjestettiin tänä vuonna kolmessa eri osassa. Tänä vuonna Platonin Akatemian ydinkysymys oli “Miksi?”. Erilaisissa tapahtumissa ja pisteissä käsiteltiin kysymystä erilaisista näkökulmista. Platonin Akatemian ensimmäinen osa järjestettiin 27.4. Taistelukoululla. Maailmankylä-tapahtuma sisälsi yhteisiä osioita kaikille paikallaolijoille sekä erillisiä pisteitä, joille ilmoittauduttiin oman mielenkiinnon mukaisesti.

 

Yhteisistä osioista meille jäi parhaiten mieleen Pekka Haaviston puhe “Elämme Maailmankylässä” sekä oman lukiomme opiskelijoiden, Janne Peltokorven, Eero Reijosen, Lauri Talvitien ja Oskari Valkaman manifesti “Voisiko maailma olla parempi? Mitä voisimme tehdä?”. Myös muun muassa matemaatikko Laszlo Majorilla oli kommenttipuheenvuoro auditoriossa.

Matemaatikko Laszlo Major kertoi nuorille urastaan.

 

Yhteisen aloituksen jälkeen jokainen siirtyi valitsemansa pisteensä pariin. Me olimme Afrikan lapset -pisteellä, jossa Planin työntekijä ja Tuusulan lukion entinen opiskelija Otto Rikka kertoi varsinkin tyttöjen aseman parantamisesta, joka on heidän kampanjansa yksi pääkohteista. Kyseisellä pisteellä myös Hyrylän toimipisteestä tuttu opettaja Ilkka Mäkinen kertoi AavikonRuusu -järjestön toiminnasta heikompiosaisten auttamiseksi. Hyrylän toimipisteen opiskelijakunnan hallitus kertoi uudesta projektistaan, jonka tavoitteena on saada ystävyyskoulu Afrikasta. Tämä kyseinen piste, jossa olimme, oli ainakin todella vaikuttava ja mielenkiintoinen. Myös kaikki pisteellä olleet muutkin opiskelijat vaikuttivat kiinnostuneilta ja osallistuivat keskusteluun.

Lukiomme rehtori Seppo Kärpänen ja Platonin AKatemian järjestävä opettaja Tapio Turpeinen

 

Platonin Akatemiaa järjestävä Tapio Turpeinen kertoi, että osa tapahtumaan osallistuneista puhujista saapui kauempaakin ja otti jopa palkatonta vapaata töistä Platonin Akatemian ajaksi. Se kertoo tapahtuman merkityksestä monille. Positiivista palautetta oli tullut myös Tuusulan lukion motivoituneista opiskelijoista, jotka olivat innolla mukana.

 

Platonin Akatemian toinen osio järjestettiin 9.5. Kallio-Kuninkalan kartanossa oli päätapahtumana  nuorten väittelykilpailu, jossa ratkesi Tuusulan väittelymestaruus. Samaan aikaan Hyrylän ja Jokelan toimipisteillä pyöri Alumniakatemia, jossa Tuusulan lukion entisiä opiskelijoita tuli kertomaan urapoluistaan, opiskeluistaan ja mahdollisesti nykyisestä työstään. Oli todella mukava kuulla entisten opiskelijoiden elämästä, ja siitä sai myös itse vakuuden, että kaikki järjestyy. Vielä tässä vaiheessa ei tarvitse olla koko elämää suunniteltuna – eikä voikaan olla.

 

Ensimmäisessä osiossa puhui Pekka Haavisto-

 

Viimeinen osio Platonin Akatemiasta oli 19.5. Onnelassa. Se oli tapahtuman “filosofinen ilta”. Siellä oli esimerkiksi runoja, musiikkiesityksiä ja keskustelua. Mielestämme koko Platonin Akatemia sujui hyvin, ja pisteet vaikuttivat mielenkiintoisilta ja ajankohtaisilta! Oli kiva, että aiheet olivat sellaisia, jotka avaavat silmiä ja saavat meidät kaikki oikeasti ajattelemaan tärkeitä asioita, kuten yhteiskuntamme epäkohtia. Platonin Akatemia oli kevättä piristävä kokemus keskellä rankkaa opiskelua. Suurkiitos kaikille tapahtumaa järjestäneille ja siihen osallistuneille!

 

Avatar photo
Maria Mäki-Kuhna

Abiturientti, joka harrastaa ringetteä ja laulamista sekä on energinen ja huumorintajuinen.