Elävä Kirjasto – uusia näkökulmia ja avarampia katseita

Elävä Kirjasto – uusia näkökulmia ja avarampia katseita

Lukiomme opiskelijakunnan hallitus järjesti tänäkin vuonna perinteisen, paljon suosiota saaneen tapahtuman. Kyseessä on totta kai Elävä Kirjasto. Elävän Kirjaston perusajatuksena on kumota yleisiä stereotypioita  ja antaa opiskelijoille mahdollisuus kohdata sellaisia väestön edustajia, joita eivät välttämättä muuten pääse kohtaamaan tai tiedä kohtaavansa. Elävään Kirjastoon pyydetään vierailemaan ihmisiä, jotka herättävät yhteiskunnassamme ennakkoluuloja, ja he kertovat omasta elämästään  ja vastailevat opiskelijoiden kysymyksiin. Hyve-lehden toimittajat kiersivät muiden opiskelijoiden mukana eri kirjojen pisteillä. Alla on toimittajiemme tiivistelmiä muutamien elävien kirjojen pisteiltä.

 

Tämän vuotisen Elävän Kirjaston kirjalista

 

Anarkisti

Elävässä Kirjastossa oli yhtenä kirjana anarkisti. Tämä piste oli siinä mielessä erilainen verrattuna muihin, että se toteutettiin väittelynä. Väittelyssä oli vastakkain anarkisti Alex Salmi ja koulumme oma opiskelija Daniel Levander. Alex kertoi, että työskentelee vapaaehtoisena anarkistisessa kirjakaupassa  sekä koodaa harrastuksekseen. Väittelyt olivat hyvin yhteiskunta- ja talouspolitiikka painotteisia. Daniel kertoi kannattavansa vapaata markkinataloutta, kun taas Alex suljettuja kommuuneja, joissa työnteko olisi lähinnä harrastus.

Väittely käytiin viisi kertaa jokaisella kerralla. Kumpikin osapuoli antoi aina vain parempia ja tarkemmin hiottuja argumentteja. Argumenteissa puhuttiin paljon ympäristön kestämättömyydestä, ja siitä, kuinka ihmisen tulisi saada tehdä muutakin kuin töitä.

 

Kehonrakentaja

Elävässä kirjastossa oli eräänä kirjana kehonrakentaja Kille Kujala. Kille kertoi harjotuksistaan, ruokavaliostaan ja ennakkoluuloista. Hän kertoi myös, miten kehonrakennus on vaikuttanut hänen elämäänsä.

Esitys eteni pitkälti Killen johdolla: hän kertoi jonkin asian, jonka jälkeen siitä sai kysyä. Kille vastasi kysymyksiin hyvllä mielin ja hyvin asiallisesti. Kille uskoo, että ihminen voi kovan työn avulla saavuttaa mitä haluaa.

Kille voitti ammattilaiskortin viime kesänä ja valmistautuu tällä hetkellä San Marinon kisaan. Kille kertoi, että harjoittelua pitää muuttaa usein´sen takia, ettei keho totu kyseiseen treeniin vaan on jatkuvasti hieman oudossa tilanteessa, minkä takia kehitystä tapahtuu.

 

Kehonrakentaja Kille Kujala ja opiskelijakunnan hallituksen jäsen Daniel Mattila

 

Itsemurhasta selviytynyt

Yksi elävän kirjan kirjoista kulki nimellä “Itsemurhasta selviytynyt”. Riia kertoi omasta kokemuksestaan ja tapahtuman jälkeisistä ajatuksista. Riia kertoi, kuinka uusi elämäntilanne johti hänet ratkaisuun, joka olisi voinut olla lopullinen.

Esitys koostui ensin Riian kertomuksesta, ja sen jälkeen kuulijat saivat esittää kysymyksiä. Hän vastasi niihin avoimesti ja suoraan. Riia painottikin sitä, että itsemurhasta tulisi puhua enemmän  eikä sen tulisi pysyä enää tabu-aiheena.

Riia kertoi myös, että nykyään hänellä ei ole enää itsetuhoisia ajatuksia  ja että itsemurha oli yksi vaihtoehto päästä pois hänen silloisesta elämäntilanteestaan. Hän kertoi olevansa iloinen ja jälleen oma itsensä.

 

 

Lainausten päätyttyä kaikki kokoontuivat vielä auditorioon. Elävät kirjat istuivat edessä ja osallistuivat paneelikeskusteluun. Jokaiselta elävältä kirjalta kysyttiin kysymyksiä. He saivat myös itse kysyä toisiltansa mietityttäviä asioita. Opiskelijat pystyivät osallistumaan laittamalla kysymyksiä Instagramin kautta.

 

Paneelikeskustelu käynnissä

 

Elävä Kirjasto on aina ehdottomasti yksi vuoden huipputapahtumista, ja niin se oli tänäkin vuonna. Kiitos kuuluu upeille eläville kirjoille, opiskelijakunnan hallitukselle sekä kaikille osallistuneille!

Avatar photo
Malla Honkonen

Lukion abivuoden opiskelija ja Hyve-lehden päätoimittaja. Sosiaalinen ilopilleri, joka rakastaa matkustelua, auringonpaistetta, huonoja vitsejä ja musiikin fiilistelyä. (Ja lisäksi on myöhässä aina ja kaikkialta...)