Digivinkki: Tietoturva kuntoon kesäksi!

Digivinkki: Tietoturva kuntoon kesäksi!

hyvekuva

Tietoturva-asioista on viime aikoina kohistu mediassa, ja varsinkin suositun Java-ympäristön tietoturvaongelmista on ollut paljon juttua viime aikoina. Tämänkertaisessa digivinkissä neuvon, miten Java-ympäristön ongelmallisen selainlaajennuksen saa pois päältä, ja esittelen muutamia virustorjuntaohjelmistoja Windowsille.

Javan poistaminen selaimesta

Java on ollut viime aikoina paljon otsikoissa tietoturvaongelmiensa vuoksi. Monet ammattilaiset suosittelevat koko Javan poistamista jos mahdollista, mutta itse en pidä tätä vaihtoehtona, sillä vielä nykyäänkin Javaa tarvitaan monen sovelluksen käyttämiseen, kuten esimerkiksi hittipeli Minecraftin pelaamiseen. Javan suurin tietoturvaongelma piileekin sen selainlaajennuksessa, jonka pystyy helposti poistamaan käytöstä. Jos jostain syystä tarvitset Javaa selaimessasi esimerkiksi verkkopankkisovelluksen käyttämiseen, suosittelisin pitämään Javan yhdessä selaimessa, jota ei ole vakituisessa käytössä, ja poistamaan sen käytöstä muissa. Seuraavaksi neuvon selainkohtaisesti, kuinka tämä hoituu.

Ohjeistukset on tehty selaimien nimen perässä ilmoitetuille versioille, joten jos käytät jotain vanhempaa versiota, suosittelen lämpimästi päivittämään selaimesi ajan tasalle!

Mozilla Firefox (20.0.1)

1. Paina vasemmasta yläreunasta löytyvää  Firefox-nappia ja valitse avautuvasta valikosta kohta  Lisäosat. (Jos Firefoxissasi ei jostain syystä ole moderni ulkoasu käytössä, sama valikko löytyy valitsemalla aluksi  Työkalut ja sen jälkeen  Lisäosat)
2. Valitse vasemmasta reunasta välilehti Liitännäiset.
3. Etsi listasta Java-liitännäisiä ja paina jokaisen kohdalla Poista käytöstä.
4. Käynnistä selain uudelleen.

Google Chrome (26)

1. Mene Chromen osoitepalkkiin ja mene osoitteeseen seuraavaan osoitteeseen:

chrome://plugins/

2. Eteesi aukeaa lista Chromen laajennuksista. Etsi listalta  Java-laajennus ja paina sen kohdalla ”Poista käytöstä
3. Käynnistä selain uudelleen.

Internet Explorer (9)

1. Mene oikeasta yläkulmasta  ”mutterivalikon” alta löytyvään kohtaan Lisäosien hallinta.
2. Valitse vasemmasta reunasta välilehti Työkalurivit ja laajennukset.
3. Etsi listalta Java-laajennuksia ja paina jokaisen kohdalla Poista käytöstä -painiketta.
4. Käynnistä selain uudestaan.

 

Virustorjunta kuntoon

Paras tapa suojautua erilaisilta haittaohjelmilta on käyttää järkeänsä ohjelmia koneellensa ladatessa ja nettiä selatessa. Windows-käyttäjillä on kuitenkin hyvä olla tietokoneella asennettuna ajan tasalla oleva virustorjuntaohjelmisto. Esittelen nyt muutamia vaihtoehtoja.

avastAvast! Free Antivirus

Avast! Free Antivirus on suosittu ilmainen virustorjuntaohjelmisto, joka sisältää kaikki peruskäyttäjän tarvitsemat ominaisuudet. Vääriä hälytyksiä on vähän, ja ohjelman käyttöliittymä on selkeä ja helppokäyttöinen. Erilaiset haittaohjelmat pysyvät loitolla tehokkaasti. Avast! soveltuu myös vanhoille koneille, sillä se ei ole kovin raskas, kuten monet isommat virustorjuntaohjelmistot. Avast! on toiminut itselläni monessa koneessa jo yli viiden vuoden ajan, ja voin suositella sitä. Ohjelmasta on saatavilla myös hieman laajempi maksullinen versio.

Avastin kotisivut

mseMicrosoft Security Essentials

Microsoftin kehittämä virustorjuntaohjelmisto on saanut paljon hyvää palautetta käyttäjiltä, ja se on hyvin varteenotettava vaihtoehto, jos etsii helppokäyttöistä virustorjuntaa kotikäyttöön. Ulkoasu ja asetusvalikko ovat selkeitä, ja haittaohjelmat pysyvät tehokkaasti kaukana. Microsoftin kehittämä ohjelma myös luonnollisesti toimii hyvin yhteen Microsoftin kehittämän käyttöjärjestelmän kanssa. Avastin tapaan ohjelma on myös hyvin kevyt, ja jopa kevyempi, ja näin ollen sen käyttö ei turhaan hidasta tietokonetta. Windows 8 –käyttäjille Microsoft Security Essentials tulee periaatteessa käyttöjärjestelmän mukana, sillä sen virustorjuntakomponentit on liitetty Windows Defenderiin.

Microsoft Security Essentialsin kotisivut

fsecureF-Secure

Monissa suomalaisissa koneissa käytetään F-Securea. F-Secure on pätevä ohjelmisto, mutta monelle se on kotikäyttöön hieman ylilyönti. Vaikka F-Secure pitääkin haittaohjelmat hyvin loitolla, tulee haittapuolena se, että kyseinen ohjelmisto on hyvin raskas, ja lisäksi se sisältää paljon turhaa tavaraa. Ilmaiset virustorjuntaohjelmistot pystyvät nykyään samalle suojaustasolle kuin F-Secure, ja jotkut jopa parempaankin. Ominaisuuksiltaankin ilmaiset ohjelmistot ovat täysin riittäviä, sillä moni aikuinen tai nuori tuskin enää tarvitsee lapsilukkoa, ja Windows sisältää nykyään vieläpä hyvät käyttäjätilinvalvontatyökalut itsessäänkin, joilla lasten kaitseminen onnistuu tarvittaessa. F-Securesta on siis mielestäni täysin turha maksaa korkeaa hintaa, kun ilmaiseksi saa parempaakin. Yrityskäyttöön F-Secure on pätevä ratkaisu, sillä monet ilmaiset virustorjuntaohjelmistot ovat nimenomaan kotikäyttöön.

F-Securen kotisivut

Vaikka virustorjuntaohjelmistot ovatkin päteviä apulaisia koneensa suojaamiseen, pidä silti mielessä, etteivät ne suojaa aivan kaikelta! Aina kehitetään uusia tekniikoita, joista virustorjuntaohjelmat ovat aluksi aivan pihalla. Paras apu siis edelleenkin suojautua haittaohjelmilta on oman järjen käyttö ja luotettavien nettisivujen tunnistamisen opettelu.

Jos aiheesta jäi jotain mieltä vaivaamaan, älä pelkää jättää kommenttia alta löytyvään kommenttikenttään!

Avatar photo
Valtteri Lakaniemi

Hyveen toimittamisen vuoden 2012 syksyllä aloittanut tietotekniikasta kiinnostunut nuori mies. Pitää vapaa-ajalla pelaamisesta ja kavereiden kanssa hengailusta, lempiaine koulussa on matematiikka. Toimii nykyään Hyveen teknisenä päätoimittajana, ja huolehtii sivuston ylläpidosta ja kehittämisestä.