Digivinkki: Selain siistiksi talven jäljiltä

Digivinkki: Selain siistiksi talven jäljiltä

hyvekuva

Kevät kolkuttelee jo ovella, ja monissa kodeissa alkaa pian olla aika kevätsiivoukselle. Usein, kun käytän jonkun muun ihmisen tietokonetta kuin omaani, huomaan, että monella on selain täynnä turhia työkalupalkkeja. Tässä Hyveen digivinkissä neuvotaankin kädestä pitäen, miten suoritat kevätsiivouksen selaimellesi!

Huomaa, että opas koskee tällä kertaa vain Windows-käyttäjiä, koska pienen selvittelyn jälkeen tajusin ongelman olevan lähinnä Windows-tietokoneilla. Mennään sitten itse asiaan!

1. Avaa Windowsin ohjelmien asennus- ja poistokeskus. Löydät sen ohjauspaneelista, tai vaihtoehtoisesti painamalla näppäinyhdistelmää Win+R (Win-nappi löytyy yleensä näppäimistöstä Ctrl- ja Alt-nappien välistä) ja kirjoittamalla kenttään appwiz.cpl.
2. Etsi listasta epäilyttävän näköisiä ohjelmia, joita et tiedosta asentaneesi. Voit myös katsoa selaimestasi, minkä nimisiä ohjelmia sinun tulisi etsiä. Yleisimpiä selaimiin ilmestyneitä ohjelmia ovat esimerkiksi Ask toolbar tai AVG Secure Search.
3. Sulje ensin kaikki selaimesi ja poista kyseiset ohjelmat.
4. Nyt ylimääräisten työkalupalkkien pitäisi olla poissa.

Vaikka pääsit eroon työkalupalkeista, on selaimesi silti luultavasti vielä melko sotkuinen. Nämä turhat työkalupalkit usein sotkevat myös selaimesi hakukonetiedot ja aloitussivut. Seuraavaksi neuvon selainkohtaisesti, miten korjaat nämä tiedot. Oppaassa asetetaan hakukoneeksi Google.

HUOM! Oppaan tekohetkellä käytössä on ollut Firefoxin versio 19, Chromen versio 25 ja Internet Explorerin versio 9. Jos selaimesi versio eroaa paljon oppaassa käytetyistä, saattaa joissakin kohdissa ilmetä ongelmia. Suosittelen tarkistamaan selaimesi version ja asentamaan mahdolliset päivitykset ennen selaimesi siivoamista.

Monet selaimet päivittyvät nykyään itsestään, mutta jos käytössäsi on antiikkinen versio, voit ladata uusimmat versiot seuraavista linkeistä:

Firefox: http://www.mozilla.org/fi/firefox/new/
Chrome: https://www.google.com/intl/fi/chrome/
IE: http://windows.microsoft.com/fi-FI/internet-explorer/download-ie

Mozilla Firefox

1. Korjataan aluksi aloitussivu. Paina aluksi vasemmasta yläkulmasta ”Firefox”-painiketta, tämän jälkeen valitse ”Asetukset”-alavalikko ja sieltä ”Asetukset”. (Joissakin tapauksissa löydät kohdan ”Asetukset myös ”Työkalut”-alavalikon alta)
2. Valitse ylhäältä ”Yleiset”-välilehti ja kirjoita ”Aloitussivu”-kohtaan sivu, jonka haluat tulevan esiin kun käynnistät selaimesi. Voit kirjoittaa siihen esimerkiksi about:home, mikä on Firefoxin oma aloitussivu tai vaikka http://google.fi.
3. Voit nyt sulkea asetusikkunan. Nyt korjaamme osoiteriviltä hakemisen. Kirjoita osoitepalkkiin about:config ja paina Enter-näppäintä. Saat varoituksen vaarallisesta sivusta. Tämä johtuu siitä, että kyseiseltä sivulta pääset käsiksi selaimesi asetuksiin. Paina ”Lupaan olla varovainen”-nappia.
4. Sivun ylälaidasta löydät kentän ”Etsi”. Kirjoita hakukenttään sana keyword, jolloin alla olevaan listaan ilmestyy kaksi kohtaa. Paina kohdan ”keyword.URL kohdalla hiiren oikeaa näppäintä ja valitse ”muuta”.
5. Kopioi kenttään seuraava teksti ja paina ”OK”:

http://www.google.com/search?ie=UTF-8&oe=utf-8&q=

6. Voit nyt poistua sivulta. Seuraavaksi muokkaamme vielä selaimen hakukentän oletushakukonetta. Löydät oikeasta yläreunasta hakukentän. Jos hakukone on joku muu kuin Google, paina pienen logon vieressä olevaa alaspäin osoittavaa nuolta ja valitse kohta ”Muokkaa hakukoneita…”. Poista eteesi aukeavasta listasta ylimääräiset hakukoneet ja valitse lopuksi listalta Google ja paina ”OK”.
7. Käynnistä Firefox uudestaan. Selaimesi pitäisi olla nyt siisti!

Google Chrome

1. Chromen kohdalla asiat on tehty paljon helpommaksi! Löydät selaimen oikeasta yläkulmasta valikkonapin. Paina sitä, ja valitse kohta ”Asetukset”.
2. Eteesi aukeavalta sivulta löydät alaotsikon ”Käynnistyksessä”, jonka alta löydät aloitussivusi asetukset. Valitse tähän kohtaan ”Avaa Uusi välilehti -sivu” tai vaihtoehtoisesti aseta oma aloitussivusi.
3. Selaa sivua vielä alaspäin, kunnes törmäät kohtaan ”Haku”. Kohtaan ” Valitse omniboxissa käytettävä hakukone.” valitse Google.
4. Käynnistä Chrome uudestaan. Selaimesi pitäisi olla nyt siisti!

Internet Explorer

1. Paina selaimen oikeasta yläkulmasta löytyvää ”mutterinappia”, tähden oikealta puolelta. Valitse kohta ”Internet-asetukset”.
2. Yleiset-välilehdestä löydät kohdan ”Kotisivu”. Kirjoita siihen haluamasi kotisivu, esimerkiksi http://google.fi.
3. Samasta välilehdestä löydät kohdan ”Hakupalvelut”, jonka alla on nappi ”Asetukset”. Paina sitä.
4. Eteesi aukeaa lista Internet Explorerin hakukoneista. Valitse haluamasi hakukone ja paina ”Aseta oletukseksi”-nappia. Internet Explorerissa ei välttämättä ole valmiina mukana Googlen hakukonetta, mutta voit asentaa sen itse vasemman alareunan linkistä ”Etsi muita hakupalveluita…”.
5. Paina lopuksi oikeasta alakulmasta löytyvää ”Sulje”-nappia ja vielä asetusikkunasta löytyvää OK”-nappia.
6. Käynnistä Internet Explorer uudelleen. Selaimesi pitäisi nyt olla siisti!

Internet Explorer on monissa piireissä hyvin vihattu selain, ja se on tunnettu tietoturvaongelmistaan. Jos olet yhä Internet Explorerin käyttäjä, suosittelisin henkilökohtaisesti kokeilemaan jotain muuta selainta, esimerkiksi Google Chromea, joka on monessa suhteessa parempi selain kuin Internet Explorer.

Jos jäi jotain kysymyksiä aiheesta tai et ymmärtänyt jotain kohtaa, voit jättää palautetta alla olevaan kommenttikenttään.

Avatar photo
Valtteri Lakaniemi

Hyveen toimittamisen vuoden 2012 syksyllä aloittanut tietotekniikasta kiinnostunut nuori mies. Pitää vapaa-ajalla pelaamisesta ja kavereiden kanssa hengailusta, lempiaine koulussa on matematiikka. Toimii nykyään Hyveen teknisenä päätoimittajana, ja huolehtii sivuston ylläpidosta ja kehittämisestä.