Android vs. iOS, kumpi voittaa?

Android vs. iOS, kumpi voittaa?

Väittely

Hyveen toimittajat ovat tapelleet jo pitkään kaikesta. Uudenvuodenlupauksena toimittajamme lupasivat, etteivät enää tappele salaa keskenään, vaan tekevät jokaisesta tappelusta artikkelin. Ensimmäisenä vuoroon pääsivät Hyveen nuoret tekniikan riitapukarit, aiheenaan se perinteinen Android vastaan iOS. Lue väittely ja äänestä lopuksi väittelyn voittaja sivun alareunasta löytyvässä kyselyssä!

Puolustavan osapuolen puheenvuorot on kursivoitu.

Väite: Android on huonompi kuin iOS.

Aloituspuheenvuorot

Mielestäni väite on täysin väärä, sillä Android on monessa suhteessa paljon parempi vaihtoehto kuin iOS. Android on ilmainen ja avoin käyttöjärjestelmä, jota pystyy muokkaamaan mielensä mukaan, toisin kuin Applen sulkeutunutta käyttöjärjestelmää. Android-laitteiden hinnat ovat myös huomattavasti matalampia verrattuna yhtä tehokkaisiin Applen laitteisiin, koska hintaan ei lisätä satojen eurojen Apple-lisää.

iOS on ehdottomasti parempi käyttöjärjestelmä kuin Googlen Android, koska sen ekosysteemi on ylivoimaisesti kehittyneempi kuin kenelläkään kilpailijallaan. iOS-käyttöjärjestelmällä on aina ollut reilu etumatka kilpailijoihinsa nähden. Steve Jobs sanoi ensimmäisen iPhonen julkistustilaisuudessa ”5 years ahead of any other phone”, eikä Google ole saavuttanut Applea näiden vajaan 6 vuoden aikana kun iOS-käyttöjärjestelmällä toimivaa iPhonea on ollut markkinoilla. Sulkeutuneisuus on käyttöjärjestelmissä ainoastaan etu. Onhan Windowskin ylivoimaisesti suosituin käyttöjärjestelmä tietokoneissa, ja myös se on sulkeutunut.

Väittelyosuus

Väität siis, että iOS on edelleen 5 vuotta Androidia edellä? Androidista löytyvät nykyään samat perusominaisuudet kuin iOS:sta, joitain jopa paremmin toteutettuna.

En tarkoita, ettei Android olisi saavuttanut iOS:a näinä vuosina. Nykyään molemmista käyttöjärjestelmistä alkavat löytyä hyvin pitkälti samat ominaisuudet, tai ainakin ne kopioidaan toisilta alta aikayksikön.

Alussa antamasi argumentti on edelleen ristiriidassa selittelyjesi kanssa.

Edellisessä puheenvuorossa tarkensin, etten väittänyt Androidin jääneen makaamaan tuleen kehityksessä. Enkä missään nimessä tarkoittanut, etteikö Android olisi kirinyt ollenkaan, mikäli näin jostain syystä luulit.

Käyttöjärjestelmät ovat nykyään melko samassa pisteessä. Molemmissa on etunsa, ja Androidissa näitä ovat esimerkiksi laaja muokattavuus ja käyttäjän oma päätösvalta. En väitä, etteikö iOS:sta löytyisi omia hyviä puoliaan, mutta niitä on huomattavasti vähemmän.

Monet ominaisuuksista löytyivät kuitenkin ensin iOS:sta, ja vain hetkeä myöhemmin ne on kopioitu Androidille. Esimerkkinä tästä löytyy Siri, joka sai puheentunnistussovellusten kehittämisen taas valtavaan nousuun myös Androidille.

On totta, että Apple oli edelläkävijänä puheentunnistuksessa puhelimelle, ja sen suosion myötä Google päätti pistää paremmaksi tekemällä Google Now:n. Ei kannata kuitenkaan unohtaa, että Apple on kopioinut myös Androidilta lukuisia ominaisuuksia. Esimerkiksi yläreunan ilmoituspalkki, joka kopioitiin iOS:iin Androidista vuosia sen ensiesiintymisen jälkeen.

Picassokin sanoi ”Good Artists Copy, Great Artists Steal”. Paljoa ei kuitenkaan kannata varastaa tai edes kopioida Androidista. Avoimuuden vuoksi Googlen oma Play-kauppa on pullollaan haittaohjelmia.

Applen App Storestakin löytyy runsaasti haitallisia ja turhia sovelluksia. Näistä sovelluksista ei yleensä ärsytyksen lisäksi kuitenkaan ole todellista harmia.

App Storessa haittaohjelmat ovat paljon harvemmassa kuin Play-kaupassa. Jos Google hoitaisi tietoturvatarkastukset kunnolla, käyttäjien ei tarvitsisi pelätä turvallisuuttaan sovelluksia ladatessaan.

Nykyään Play-kaupassa on vähintään yhtä hyvät suojaukset kuin App Storessakin, eikä App Storekaan ole täysin puhdas pulmunen haittaohjelmien suhteen.

Vaikka Google onkin parantanut suojaustaan lähiaikoina, silti Play-kauppa on täynnä haitallisia sovelluksia. Uutisissakin puhutaan koko ajan uusista Android-haittaohjelmista. App Storesta löydetään erittäin harvoin mitään haitallista.

Kovin paljon mediassa hehkutetut ”Android-haittaohjelmat” ovat lähes poikkeuksetta Play-kaupan ulkopuolelta ladattuja sovelluksia, jolloin vastuu on yksin käyttäjällä. Toki välillä on tullut ilmi myös Play-kauppaan päässeitä haittaohjelmia, mutta näitä on ollut Applellakin. Media vain toimii puolueellisesti tässä asiassa.

Apple tarkastaa jokaisen sovelluksen ennen pääsyä App Storeen. Tähän menee aikaa noin kaksi viikkoa, mutta turvallisuus ennen kaikkea. Onneksi App Storesta ladatessa ei ole huolta sovellusten vaarallisuudesta, eikä ole koskaan ollutkaan.

Googlella tarkistus on automatisoitu, mutta toimii silti hyvin. Tämän vuoksi sovellusten lisääminen Play-kauppaan on nopeaa, ja Google ei peri siitä kiskurihintoja, kuten Applen App Store. Ja kyllä App Storestakin on löytynyt oikeasti haitallisia sovelluksia.

Vaikka huolelliseen tarkistukseen meneekin vähän enemmän aikaa ja rahaa, se on erittäin tärkeää. App Storeen sovellusten lisääminen maksaa hieman enemmän, mutta tämäkin on käyttäjien kannalta vain positiivista. Kehittäjät tuskin maksavat lisenssiä, jos heidän aikeissaan on vain haittaohjelmien tekeminen.

Samalla kun Apple rahastuspolitiikallaan karkottaa osan haittaohjelmien tekijöistä, katoaa myös osa rehdeistä sovelluskehittäjistä, sillä esimerkiksi aloittelevilla nuorilla ohjelmoijilla tuskin on varaa maksaa Applen kiskurihintoja sovelluksien julkaisusta.

Kovin moni harrastus ei ole ilmainen.

Ei, mutta vertaillessa Applen ja Googlen hinnoitteluja, on totuus aika karu. Applella $99/vuosi, että pystyt ylipäätänsä ajamaan sovelluksia omalla iOS-laitteellasi. Googlella $25 kertamaksu, jotta pystyt julkaisemaan sovelluksen Play-kaupassa. Voit siis Androidissa vapaasti käyttää eri sovelluksia, vaikka niitä ei olisikaan Play-kaupassa julkaistu.

Joka tapauksessa kalliimpi hinta karkottaa haittaohjelmien tekijät. Lapsienkin pitäisi voida ladata sovelluksia ilman vaaraa haittaohjelmista. Ehkä Tukesin pitäisi alkaa tarkistamaan Play-kauppaa. Lapset saattavat käyttää sovelluksia jo yhtä paljon kuin muita lelujaan.

Haittaohjelmat on lastenkin helppo tunnistaa. Ja totta kai Androidillekin on saatavilla Applen iOS:n kaltainen lapsenvahti, nimittäin virustorjuntaohjelma.[poll id=”11″]

Aina olisi parempi, jos selvittäisiin ilman kolmannen osapuolen sovelluksia.

Apple vetää turvallisuuskysymyksen vähän yli, esimerkiksi Apple ID -salasanaa kysellään jatkuvasti sovelluskaupassa. Kokeneempia käyttäjiä tämä ”ominaisuus” vain ärsyttää.

Päätoimittajan käskystä väittely loppuu tähän. Kumpi voitti? Anna äänesi!

Avatar photo
Valtteri Lakaniemi

Hyveen toimittamisen vuoden 2012 syksyllä aloittanut tietotekniikasta kiinnostunut nuori mies. Pitää vapaa-ajalla pelaamisesta ja kavereiden kanssa hengailusta, lempiaine koulussa on matematiikka. Toimii nykyään Hyveen teknisenä päätoimittajana, ja huolehtii sivuston ylläpidosta ja kehittämisestä.