Kamppailu syysväsymystä vastaan

Kamppailu syysväsymystä vastaan

Syksy on edennyt nopeaa vauhtia, ja syyslomatkin ehdittiin viettämään ajat sitten. Ei ole siis enää kauan aikaa siihen, kun syksyn sykähdyttävä ruskamaisema muuttuu talven lumoavaksi ihmemaaksi – toivon mukaan. Joka tapauksessa alati lyhenevät päivät saattavat olla joillekin ihmisille mullistavaa aikaa oman mielenterveyden kannalta: elämä ei välttämättä tunnukaan yhtä loisteliaalta kuin aiemmin, kun valon määrä vähenee jatkuvasti ympäristössä.

Myös koulumaailmassa on syksyisin havaittavissa tietynlaista uupumista pitkien koulupäivien ja hermoja raastavien koeviikkojen jälkeen. Monesta opiskelijasta saattaa silloin tuntua siltä kuin loppua ei olisi näkyvissä. Jotkut ihmiset pystyvät kiistatta nauttimaan sielunsa kyllyydestä teen litkimisestä takkatulen äärellä, mutta uskaltaisin väittää, että kaikki Pohjolan asukkaat kykenevät ainakin jossakin määrin samaistumaan syksyllä herääviin negatiivisiin tuntemuksiin.

Onneksi hätä ei ole tämän näköinen, vaan ahdingon selättämiseksi on useita apukeinoja. Ainakin itseäni helpottaa syksyisin sellainen periaate, että panostan entistä enemmän terveellisiin elämäntapohin ja etenkin uneen ja palautumiseen. Myös sosiaalisesta elämästä huolehtiminen voi tuoda lisää energiaa ja tekemistä pitkien syysiltojen keskelle. Lisäksi on hyvä muistaa, että syksy ei kestä loputtomiin, vaan talvi saapuu aina joka tapauksessa.

Tuusulan lukiossa ei ainakaan tapahtumista ole puutetta lähiaikoina. Hyrylän toimipisteessä on nimittäin luvassa jos jonkinlaisia arjen kohottajia, kuten lukuvuoden kohokohtanakin pidetty Elävä kirjasto ja menestyksekkääksi todettu opiskelijoiden ja opettajien yhteinen musisointitilaisuus Open Stage. Opiskelijoiden ja koulun henkilökunnan hyvinvoinnista ja yhteisöllisyydestä pyritään siis myös vastaisuudessa pitämään kynsin hampain kiinni, ja hyvä niin.

Hyveen toimitus paneutuu jälleen kerran kutkuttavien teemojen äärelle. Tässä numerossa voit lukea muun muassa abikolumnin, kirja-arvostelun, jutun Pohjois-Italian Agora-matkasta, kuvauksen Monion avoimista ovista, haastatteluita Monion uusista opettajista ja paljon muuta mielenkiintoista luettavaa tunnelmallisten kynttilähetkien lomaan!

Leppoisia lukuhetkiä loppuvuoteen!

Avatar photo
Iida Leppänen

Luonnon, musiikin ja kirjojen ääressä viihtyvä sekä rehellisyyttä ja ystävällisyyttä arvostava nuori. Lisäksi eläimet, ja erityisesti koirat, ovat lähellä sydäntä.