Mitä isänmaallisuus on?

Mitä isänmaallisuus on?

Suomen itsenäisyyspäivästä 2018 ei ole pitkä aika. Tuona päivänä jälleen useat suomalaiset istahtivat television ääreen katsomaan Linnan juhlia ja nauttimaan rauhasta. Muistimme taas sen, kuinka hienoa on saada olla itsenäisen Suomen asukas.

Itsenäisyyspäivä on usealle tärkeä ja tunteellinen päivä. Itsenäisyyspäivän alla kuitenkin usein tulee esille kysymys siitä, mitä on isänmaallisuus. Se on sana, jota näkee kaikkialla, mutta mitä se edes tarkoittaa? Onko isänmaallisuus hyvä vai huono asia?

Isänmaallisuus yksinkertaisesti tarkoittaa rakkautta kotimaataan kohtaan ja ylpeyttä omasta kotimaasta. Meillä suomalaisillakin on monta syytä olla ylpeitä ja kiitollisia kotimaastamme: vapaus, demokratia, toimiva koulutusjärjestelmä, julkinen terveydenhuolto, turvallisuus, puhdas luonto ja niin edelleen.

Sana “isänmaallisuus” saattaa usein saada negatiivisen sävyn. Isänmaallisuus ei kuitenkaan itsessään ole lainkaan huono asia, päinvastoin. Kuitenkin osa ihmisistä puolustaa esimerkiksi rasismiaan isänmaallisuudella. Kyseistä käsitettä siis käytetään väärin, ja sillä yritetään oikeuttaa tekoja, jotka eivät ole hyväksyttäviä. Siksi isänmaallisuutta katsotaan nykypäivänä myös huonossa valossa tai siihen saattaa liittyä jopa häpeää ja pelkoa tulla leimatuksi. Se on asia, jonka täytyisi muuttua. Isänmaallisuutta ei ole natsilippujen kanssa heiluminen Helsingin keskustassa.

Mielestäni isänmaallisuuteen kuuluu vahvasti rakkaus. Sen takia on puistattavaa nähdä, miten jotkut yhdistävät siihen puhdasta vihaa. Sitä varten eivät sotaveteraanit taistelleet Suomen itsenäisyyden puolesta. Meidän kuuluu antaa jokaisen kokea Suomea kohtaan sitä samaa rakkautta, mitä mekin tunnemme. Samalla tavalla meidän tulee kunnioittaa muiden kotimaita.

Jatkakaamme joulua kohti täynnä rauhaa, rakkautta ja hyvää joulufiilistä. Tästä Hyveen numerosta voit lukea muun muassa joulurunoja ja ÄI2-kurssilaisten tarinoita suomalaisista. Hyve toivottaa lukijoilleen ihanaa joulunaikaa ja pirtsakoita pakkasia sekä paljon onnea uusille ylioppilaille!

 

Avatar photo
Malla Honkonen

Lukion abivuoden opiskelija ja Hyve-lehden päätoimittaja. Sosiaalinen ilopilleri, joka rakastaa matkustelua, auringonpaistetta, huonoja vitsejä ja musiikin fiilistelyä. (Ja lisäksi on myöhässä aina ja kaikkialta...)