Väsyttää eivätkä kokeetkaan suju, mikä mättää?

Väsyttää eivätkä kokeetkaan suju, mikä mättää?

Päättöviikko on taas käynnissä, ja itselläni on tällä hetkellä kaksi koetta tehtynä ja tuplasti sen verran jäljellä. Lisäksi Wanhojen tanssiharjoitukset etenevät hyvää vauhtia, ja itse tapahtumapäiväkin on jo aivan kulman takana. Aika lentää.

Kävelin kotona peilin ohitse ruotsin oppikirja kädessä, ja katseeni kohdistui tummiin silmänalusiini. Oloni oli muutenkin uupunut ja voimaton, osittain sairastelunkin takia. Se oli jonkinlainen herätys itselleni. Onko minun pakko kuluttaa itseni jatkuvasti loppuun? Onko se okei? Asioita täytyy osata priorisoida, eikä  itseään saisi todellakaan unohtaa. Oma hyvinvointimme on lopulta tärkeimpiä asioita elämässämme, ja se vaikuttaa hyvinkin merkittävästi lähes kaikkeen muuhun tekemiseemme.

Olen huomannut itsessäni piirteen, johon usea voi samaistua: itseään on usein vaikeaa asettaa etusijalle, tai sitten vain yksinkertaisesti unohtaa itsensä kaiken muun kiireen keskellä. Kokeisiin lukeminen vierähtää helposti pitkälle yöhön, ja välistä unohtuu muutama ateriakin. Seuraavana päivänä koetilanteessa vain väsyttää ja keskittyminen harhailee kaikkialle muualle kuin kokeen tehtäviin.

Sitä helposti stressaa suhteellisen pienistäkin asioista, joilla ei muutaman vuoden (ehkä muutaman kuukaudenkaan) päästä ole juuri mitään merkitystä, mutta siinä hetkessä ne tuntuvat maailman suurimmilta asioilta. Yksittäinen koulutehtävä uhkaa olla myöhässä, ja salillekaan ei ehtisi lähteä. Sitä piiskaa itseään, miten ei saanut tätäkään aikaiseksi, miksi on niin onneton tapaus.

Jokaisen elämässä tapahtuu paljon asioita päivittäin, joka ikisenä päivänä, vaikka niihin ei hirveästi huomiota kiinnittäisikään. Välillä täytyy paiskia töitä kovemmin tavoitteiden eteen, välillä saa luvan kanssa himmata tahtia. Avainasemassa on tasapainon löytäminen. Kenenkään ei kuulu puskea itseään ja kehoaan koko ajan äärirajoille, ja mahdollisesti silti tuntea riittämättömyyden tunnetta itsestään ja tekemisistään.

Tavoitteet ja halu pärjätä hyvin eivät ole todellakaan huonoja asioita, päinvastoin. Niitä varten tarvitset kuitenkin itseäsi. Anna itsesi voida hyvin. Aikatauluta opiskelu päiväsaikaan, jotta illalla pääset ajoissa rauhoittumaan ja saat hyvät unet, joilla jaksat. Anna kehollesi polttoainetta ravinnosta ja nesteytyksestä, jotta se jaksaa tehdä työtä. Pidä taukoja ja tee jotain aivan muuta, jotta et ylikuormita itseäsi liikaa kerralla. Kohtaa ja hyväksy epäonnistumisia, ne opettavat usein eniten. Muista, että olet ihminen etkä kone ja olet itse itsesi pahin kriitikko.

Joten, olisiko sinullakin nyt tauon paikka? Hyve-lehden uusimmassa numerossa voit muun muassa tutustua koulumme uusiin vaihtareihin. Hyve-lehti toivottaa ahkeraa, mutta rentouttavaa alkavaa kevättä kaikille Hyveen lukijoille!

 

Avatar photo
Malla Honkonen

Lukion abivuoden opiskelija ja Hyve-lehden päätoimittaja. Sosiaalinen ilopilleri, joka rakastaa matkustelua, auringonpaistetta, huonoja vitsejä ja musiikin fiilistelyä. (Ja lisäksi on myöhässä aina ja kaikkialta...)