Ihana ja kamala joulu

Ihana ja kamala joulu

Kauan odotettu joulu saapuu aina vain nopeammin. Enää on kaksi päivää jäljellä siihen, kun rauhoitumme perheen kesken joulupöydän herkullisten antimien pariin, ihailemme hautausmaan “kynttilämerta” ja kilpailemme siitä, kuka saa ekana revittyä lahjapaperit auki. Kukapa ei rakastaisi jouluaattoa ja sen tuomia yllätyksiä.

Viikot ennen joulua ovat ihania ja kamalia. Ihania ne ovat sen takia, kun tietää, mitä odottaa ja mitä on tulossa. Joululaulut soivat radioissam, ja niitä saa taas kuunnella yllin kyllin. Kodit täyttyvät tunnelmallisista jouluvaloista, pienistä koristeista ja hehkuvasta joulukuusesta. Suloisia joulumarkkinoita voi ihailla Tuomiokirkon edustalla ja muissakin Euroopan kaupungeissa. Joulukadut täyttyvät innokkaimmista joulun faneista.

Monet kokevat viikkojen aikana suurta stressiä ja ahdistusta. Joulun alla on paljon erilaisia asioita tehtävänä ja sovittuja menoja. Töiden, opiskelujen ja normaali arjen ohella pitäisi ehtiä: tehdä suuri joulusiivous, virittää koti tunnelmalliseksi jouluvaloilla ja koristeilla, hankkia joulukuusi ja koristella se, miettiä, ostaa ja paketoida joululahjat (ehkä se kaikista tuskallisin), lähettää sukulaisille joulukortit, leipoa piparkakkuja ja joulutorttuja, suunnitella jouluruoka ja toteuttaa se… Lista varmasti monilla jatkuu edelleen. Jos tämä kaikki edellä mainittu sattuu jäämään viimeiseen viikkoon tai jopa viimeisiin päiviin ennen joulua, stressiltä ja ahdistukselta tuskin välttyy. Joululauluihin ja -ruokaan kyllästyy nopeasti, ja joulukuusen neulasten siivoaminen tuo harmaita hiuksia.

Viimeistään jouluaattona ja välipäivinä stressi on jo viimeistään hävinnyt. Loma on ansaittu, ja saamme rentoutua ja rauhoittua. Uudenvuodenaattona juhlitaan vuoden vaihtumista, heitetään hyvästit jälleen ikimuistoiselle vuodelle ja toivotetaan tervetulleeksi tärkeä vuosi 2017. Tuolloin itsenäinen kotimaamme täyttää 100 vuotta. Paljon on juhlan aihetta luvassa, ja me Hyveen toimituksesta haluammekin toivottaa kaikille oikein lämmintä ja rauhallista joulua sekä ikimuistoista uutta vuotta. Palaamme jälleen ensi vuonna. 

Kuva: Minna Pessa-Makkonen

Kuva: Minna Pessa-Makkonen

Avatar photo
Nora Raahenmaa