Selätä syysmasennus

Selätä syysmasennus

Paula pääkirjoitus

6:30 Prrr prrr

On maanantaiaamu, ja herätyskellosi pärinä kiskoo sinut unien ihanasta maailmasta. ”Olisipa jo ilta, niin että kohta pääsisi taas nukkumaan”, on ensimmäinen ajatus, joka mielessäsi muodostuu. Haluaisit vain kääntää kylkeä ja jatkaa unia koko synkän päivän läpi.
Ulkona on pimeää, ja sade ropisee ikkunaan. Silmät sikkurassa ja varpaat jäässä raahaudut aamutoimesta seuraavaan. Sormet kohmeessa poljet koleassa aamuhämärässä kouluun, jossa oppitunnit puuroutuvat yhdeksi pitkäksi jatkumoksi, josta ei jää mitään mieleen. Koko ajan väsyttää, ja päivän työtaakka tuntuu ylivoimaiselta. Tätä on syksy pahimmillaan.

Monelle lyhenevä päivä, pimenevät aamut ja illat ja sateiset säät aiheuttavat syksyisin masennusta ja väsymystä. Ei jaksa, ei huvita, väsyttää. Koulutyöt tuppaavat kasaantumaan, kun itsestä ei saa mitään irti. Silti arkiaskareet pitää hoitaa, ja kursseista suoriutua opettajien vaatimusten mukaisesti. Syysmasennuksen iskiessä muutamalla helpommalla vinkillä voi mielialaansa nostaa huomattavasti. Tässä niistä muutama:

1) Ulkoile ja liiku: Varsinkin aurinkoiset syyspäivät saavat ruskan värit hehkumaan. Viimeisistä auringon lämmittävistä säteistä kannattaa imeä energiaa ennen talven tuloa. Itselle mieluinen liikunta pitää sekä kehon että mielen virkeänä, jolloin askareita jaksaa tehdä paljon tehokkaammin, vaikka aikaa olisikin vähemmän.

2) Syö terveellisesti ja monipuolisesti: Huolehdi riittävästä D-vitamiinin saannista. Auringon säteilyn vähentyessä ja ihon ollessa peitettynä takein ja huivein ei keho pysty muodostamaan riittävästi D-vitamiinia. Tällöin ruuasta saatavien vitamiinien merkitys korostuu, eikä pilleripurkkiinkaan turvautuminen vuoden pimeimpinä hetkinä ole huono vaihtoehto. Vitamiinit vaikuttavat moniin kehon aineenvaihduntareaktioihin ja vireystilaan. Esimerkiksi D-vitamiinin puute on liitetty alentuneeseen mielialaan, joten syö paljon kauden kasviksia ja rasvaista kalaa.

3) Huolehdi unen laadusta ja unirytmistä: Mitä säännöllisemmät nukkumaanmenoajat, sitä paremmin nukut. Viikonlopun valvominen ja univelka vaikuttavat väsymyksenä pitkälle alkuviikkoon.
4) Hanki valoherätyskello ja kirkasvalolamppu: Valoherätyskellon hiljalleen kirkastuva valo viestittää keholle, että aamu on alkanut ja on aika herätä, jolloin ylös noustessa on paljon virkeämpi olo. Kirkasvalolampun valo vaikuttaa kehoon silmän kautta ja vähentää kehon oman ”unilääkkeen”, pimeässä erittyvän melatoniinihormonin, eritystä. Näin kehosi biologinen kello ei viestitä aivoillesi koko päivää, että nyt pitäisi olla nukkumassa.

5) Tee asioita, joista nautit, äläkä eristäydy: Parhaiten mielialaa nostaa niiden juttujen tekeminen, joista pidät eniten. Näe kavereita, lue kirjaa peiton alle käpertyneenä, hörpi teetä, maalaa, soita, liiku, leivo. Tärkeintä on, että pääset irti arjen rutiineista ja stressistä. Varaa kalenteriin aikaa näille asioille töiden lisäksi, vaikka olisitkin kiireellinen. Jaksat työskennellä paljon paremmin ja olet luovempi, kun välillä otat aikaa itsellesi. Samalla mieli lepää ja saat lisää energiaa.

6) Lue Hyvettä: Niin kuin aina, on tämä Hyveen numero laadukas ja piristävä. Kun valmistat sienirisoton ohjeemme mukaan, pääset ensin nauttimaan metsän väriloistosta ja raikkaasta ilmasta vaikka yhdessä kaverin kanssa, valmistat terveellistä ja vitamiinipitoista ruokaa kauden tuotteista ja saat hyötyliikuntaa. Kaamosmasennuksen taklausvinkeistä saat tehtyä näin kolme yhdellä iskulla. Koulumme tapahtuma monttujuoksu oli syksystä nauttimista parhaimmillaan: siitä toimittajamme on koonnut kuvakollaasin. Opintomatka hiukkasia kiihdyttelemään Cerniin Sveitsiin oli taas täydellinen irtiotto arjesta ja piristysruiske syksyä vastaan lukiomme fysiikan opiskelijoille. Heidän kokemuksistaan pääset lukemaan matkareportaasista. Ja horoskoopit nyt piristävät aina hulvattomuudellaan.

Erittäin aurinkoista ja pirteää syksyä kaikille syyssateista huolimatta: loistetaan toinen toisillemme, sillä hyvä olo tarttuu.

Avatar photo
Paula Tiitta

Pitkän linjan lukiolainen, maailmanmatkaaja, 24/7 voimistelija. Hikipinko, jonka koulumenestyksen salaisuutena on tunneilla nukahtelu. Toimii tätä nykyä Hyveen kieliopillisena päätoimittajana, vaikka välillä pilkut vilisevätkin silmissä ja senat menevät sakaisin.