Hengähdystauko

Hengähdystauko

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää kirvoitti pientä keskustelua tokaisemalla, että opiskelijoiden pitäisi opiskella 12 kuukautta. Siten saataisiin opiskelua tiivistettyä ja päästäisiin aikaisemmin työelämään. Tietysti tässä on puolensa, mutta eikö jatkuva puurtaminen kuitenkin aja osan burnoutiin? Monelle lukio on jo muutenkin tarpeeksi raastava ylioppilaskirjoituksineen, että osa pitää tahallaan välivuoden eikä edes hae jatko-opiskelupaikkaa. Suomen korkeat sijoitukset Pisa-tutkimuksissa puoltavat taukojen tärkeyttä. OECD-maiden vertailussa Suomessa peruskoululaisten opetustuntimäärä on alle 6000 tuntia, kun se OECD-maissa on keskimäärin lähes 6900 tuntia.

Tekniikka&Talous-lehden verkkosivuilla uutisoitiin 10.4. PLoS ONE-verkkolehdessä julkaistun tutkimuksen tulos, jonka mukaan viiden kuukauden tauko tekee hyvää kielten opettelussa. Tauko yllättäen aktivoikin aivoja. Pikkupausseja ja miksei isompiakin tarvitaan silloin tällöin menestymiseen.

Muusikoille ja muille taiteilijoille tauko tuntuu olevan itsestäänselvyys. Yksi viimeisimmistä tauolle jääneistä on Anna Abreu, joka ei edes määritellyt taukonsa pituutta. Abreu kertoo Radio Novan haastattelussa 27.4. lähtevänsä tauollaan Seychelleille, Portugaliin ja New Yorkiin. Matkustelu ylipäänsä rentouttaa monia, ja samalla voi saada uusia kokemuksia. Vaikka Hyrylän lukion tarjoamat matkat ulkomaille eivät ole varsinaisia huvimatkoja, on kotiin tuliaiseksi kasakaupalla muistoja. Agora-projekti matkasi Roomaan, jossa oli toimittajiammekin mukana. Kielimatkaa suunnittelevalle on myös tehty artikkeli, joka kertoo fiiliksistä, joita syntyi kolmen viikon Yhdysvaltain kiertomatkasta.

Jos tauolla ei mene ulkomaille, voi käyttää ajan vaikka elokuviin. Tämän kevään viimeisessä Hyveessä arvostelun kohteeksi joutuvatkin nuorison bilesekoiluleffat Project X ja American Pie. Poliittista huumoria kaipaavat voivat lukea arvostelun Diktaattorista ja sen jälkeen siirtyä elokuviin nauramaan. Omanlaistaan huumoria tarjosi myös Hyrylän lukiossa vieraillut pääministeri Jyrki Katainen, jolle oppilaat saivat esittää kysymyksiä. ”Miksi bensa on jo niin kallista?” -kysymykseen ja moneen muuhun löytyy vastaus artikkelista.

Monet asiat muuttuvat paremmiksi, kun pitää tauon. Roskaruoka ja niin ikään vaikkapa derivoiminen maistuu niin paljon paremmalta vaikkapa kuukauden tauon jälkeen. Sama koskee Hyvettä. Siksi pidämme mekin kunnon kesäloman, jonka aikana pyrimme lomailun lisäksi myös kehittymään ja muuttumaan. Nyt on sinunkin aika vaikuttaa syksyn Hyveeseen antamalla meille palautetta. Jätä kommenttia joko yksittäisten artikkeleiden yhteyteen tai lähetä sähköpostia osoitteeseen toimitus@hyvelehti.fi. ATK-luokan edessä sijaitsee myös Hyveen postilaatikko palautteita ja juttuvinkkejä varten. Palautteita lähettäneiden kesken arvotaan leffalippuja, joten laita nimesi ja luokkasi palautteen mukaan. Anonyymeja palautteitakin otetaan vastaan, mutta arvonta jää väliin. Lähetä palautteesi 31.5. mennessä. Voittaja palkitaan lauantaina 2.6.

Mitkä jutut saavat laudaturin? Missä asioissa joudumme uusintaan? Onko juttuja riittävästi, ja millaisia kaivataan lisää?

Uusia toimittajia kaivataan lisää, joten älä epäröi, vaan ota yhteyttä! Kokouksissa saa pullaa ja mehua. Tosin ne saa maksaa omasta pussista. Mutta kivaa joka tapauksessa on. Joskus. Kuvittajaa kaipailemme yhä.

Löysää lomaa kaikille! Nähdään taas elokuussa!

Avatar photo
Joona Kosloff

Lehden ensimmäinen ja pitkäaikainen päätoimittaja, joka tunnetaan myös Hyveen isänä. Inhoaa vieläkin suolakurkkuja hampurilaisen välissä ja yrittää hillitä muroaddiktiotaan aamuisin.