Perjantai 13.

Perjantai 13.

Nostetaan lippu salkoon, huudetaan hip Hyve! Tänään on epävirallinen Hyveen liputuspäivä. Tai ainakin siltä se tuntuu, kun tarkkailee lehden ilmestymisrytmiä. Hyveen ensimmäinen numero nimittäin ilmestyi tammikuussa perjantaina 13. päivä ja neljä kuukautta myöhemmin eli juuri tänään, ilmestyy Hyveen neljäs numero. Siis perjantaina 13. päivä. Jos jatketaan samaan malliin, ilmestyy seitsemäs numero juuri tämän vuoden heinäkuussa.  Jep, sekin siis perjantaina 13. päivä.

Heinäkuun seitsemännestä numerosta emme voi antaa takeita, mutta kannattaahan lehteä käydä aina kurkkaamassa yhtä tiheään kuin vaikkapa Facebookia. Ei sitä aina tiedä, vaikka joskus ilmestyisikin yllätysartikkeleita virallisten ”numeroiden” ulkopuolella. Tämä kannattaa muistaa ainakin vapun tienoilla.

Ihmiset sekä me toimittajat olemme siitä ihmeellisiä elukoita, että kyllästymme asioihin helposti. Naiset vaihtavat hiustenväriä yhtä tiheään kuin miehet esimerkiksi… tai oikeastaan naiset ne asioita vaihtavat. Vaatteita, laukkuja (jotka ovat aiheena tämän numeron tyyliosiossa), profiilikuvaa, bestiksiä, suosikkiasioitaan ja miehiä. Miehet voivat käyttää samoja asioita vuoden putkeen. Tai niin ainakin olen kuullut omaan kokemukseeni yhdistettynä. Perjantai 13. mielletään usein epäonnenpäiväksi ja se tuntuu jo vähän kliseeltä. Sekin voitaisiin vaihtaa onnenpäiväksi, sillä vaihtaminen on nykyään niin muotia. Nopeimmat ennättivät vaihtaa kesärenkaat alle, mutta kun taivaalta satoi pari lumihiutaletta, sai varastosta taas kaivaa tunkit ja pultinavaajat. Naapurissamme ainakin lentelivät pultit ja kesärenkaat vee-sanojen siivittäminä. Eräs julkkiskokki Ramsaykin olisi varmasti naapurini puhetta paheksunut.

Hyve-lehti tietty liittyy vaihtorumbaan mukaan ja uudistuu. Kokonaan tai ainakin suureksi osaksi. Koska yllätykset ovat yhtä kivoja kuin suklaamunasta tulevat muovikrääsät, jätetään Hyveen uudistuksen muut yksityiskohdat vielä foliopaperin alle. Kommentoijia ei ole tähänkään asti vainottu kovin kauaa, joten kommentoi ja ilmaise, miten Hyveestä voisi tulla vieläkin hyvempi. Kielioppia aiomme ainakin harjoitella ahkerasti.

Tämä numero mennään vielä vanhalla kaavalla, ja esimerkiksi opettajahaastattelussa  tivataan ruotsalaisvitsiä. Urheiluartikkelit paneutuvat salibandyyn ja fanikulttuuriin. Mitä karkkia fanaattiset urheiluhuligaaneiksikin kutsutut nuoret syövät bussimatkalla? Kuinka matkatoveri ärsytetään helposti? Ovatko nämä nuoret pitkävetorappion tiellä vai matkalla Liigapörssin voittoon? Näihin mieltä vaivaaviin kysymyksiin et välttämättä löydä kolumnista vastausta, mutta tietynlaiseen urheilutunnelmaan pääset kyllä mukaan.

Urheilua karsastaville on luvassa politiikkaa ja muita hykerryttäviä kolumneja. Jo perinteeksi muodostunut horoskooppipalsta saa tällä kertaa ylleen ”Hyrylän lukio”-kuosin, jossa teleskooppi on ilmeisesti tähystänyt tähtitaivaan sijaan opettajia ja heidän mielenliikkeitään.

Oli perjantai sitten 13. tai 32. päivä kuukautta, sopii viikonpäivä mainiosti elokuvissa vierailuun. Tämän numeron arvostelujen kohteina ovat niin suomalainen, Hollywood- kuin epämääräinen scifi-elokuvat, joten kaikille löytyy varmasti suosikki. Toki jos popcorninmässytys koetaan liian rahvaanomaiseksi, voi toki sivistää itseään teatterissa. Kansanhiihto 2012 -näytelmä voisi olla yksi vaihtoehto.

Jokaisella on varmasti oma tulkintansa perjantai 13. päivästä, ja ellei satu liputtamaan tai pitämään päivää muuten tavallista parempana, saattaa usein kokea itsensä tapaturma-alttiiksi. Ehkä siis fanimatka elokuvateatteriin tulisikin siirtää lauantaille. Pahempia skenaarioita maalamatta toivotan kaikille turvallista kevättä sekä koulu-, työ-, eläke-, vapaa-, lintsaus-, leffa ja Hyve-päivää! Toivottavasti selviätte lukemaan myös seuraavan numeron toukokuussa!

Avatar photo
Joona Kosloff

Lehden ensimmäinen ja pitkäaikainen päätoimittaja, joka tunnetaan myös Hyveen isänä. Inhoaa vieläkin suolakurkkuja hampurilaisen välissä ja yrittää hillitä muroaddiktiotaan aamuisin.