Hyven tärkeää!

Hyven tärkeää!

Kaikki alkoi viitisentuhatta vuotta sitten, kun sumerit kehittivät nuolenpääkirjoituksen. Siitä lähtenyt kehitys muuntui vuosien kuluessa kreikan kieleksi, jota voidaan pitää länsimaisen kirjallisuuden isänä. Maailman eniten painettu kirja, Raamattu, avasi kantensa kokonaan 400-luvun tienoilla, ja tuhat vuotta myöhemmin Gutenberg mullisti tekstien levittämisen kirjapainon avulla. Vuonna 1771 Suomi sai ensimmäisen sanomalehtensä, ja Helsingin Sanomatkin löysi itsensä aamukahvipöytään jo ennen 1900-lukua. Nykypäivänä sosiaalisten medioiden ansiosta rima kirjoittamiseen ja sen julkaisemiseen on madaltanut ja niinpä todella monet pöytälaatikkokirjailijat ovat saaneet palstatilaa, ainakin täällä internetissä.

Vuosi 2012 on monelle merkittävä. Niin myös meille. Kirjallisuuden ja median aikakirjaan kirjoitetaan uusi luku, joka on pyhitetty Hyve-lehdelle eli Hyrylän lukion verkkolehdelle.

Hysteerikoille kalenteri povaa tälle vuodelle myös maailmanloppua. Vuonna 2012 tapahtuu jotain, kuten mayat ennustivat. Maailmanlopun sijaan veikkaan kuitenkin uuden aikakauden alkavan – ehkäpä Hyrylän lukion verkkolehden voimin.

Mutta mikä Hyve-lehti oikein on? Hyrylän lukion verkkolehdestä tulevan akronyymin lisäksi hyve on Wikipediankin mukaan ”moraalisesti arvokas luonteenpiirre” ja sitähän se on. Lehteä kirjoittavat Hyrylän lukion opiskelijat, joiden tuotoksista saamme nauttia kuukauden välein. Lehtemme sisältää niin uskomattomia selviytymistarinoita elävistä abiviidakoista, liikuttavia voiton kyyneliä nationalistisista urheilutapahtumista kuin glamourintäyteisiä kiiltokuvia muodinhuipun catwalkeilta. Eikä siinä vielä kaikki. Horoskoopitkin saavat uuden värin pintaansa lehtemme käsittelyn jälkeen. Luvassa saattaa olla myös mielenkiintoisia ja yllättäviä haastatteluja sekä piristäviä kolumneja.

Kaikkea tätä ja vielä enemmän saat vaivaisella nollalla eurolla ja ilman postikuluja. Juuri tänä vuonna tullutta lehtien 9 % arvonlisäveroakaan ei siis tarvitse maksaa!

Niin ja mikäli sisäinen ”ilkkamalmbergisi” heräsi ja kynä tuntuu luontevalta sormienjatkeelta, ei ole vielä liian myöhäistä olla liittymättä Hyve-lehden toimittajakaartiin ja taistella maailman medioita vastaan paikallisella tasolla. Palkkioksikin saa prinsessan ja puolen valtakunnan sijaan kokonaisen kurssin ja tietysti kilobittikaupalla mainetta. Ehtona toimittajaksi sanottakoon Hyrylän lukiossa opiskelu.

Toivotan kaikille erinomaisen luovaa vuotta sekä nautinnollisia ja oivaltavia lukuhetkiä seurassamme. Tehkää myös hyve antamalla meille asiallista palautetta, jotta ottaisimme opiksi tyhmistä kirjoituspaheistamme.

Avatar photo
Joona Kosloff

Lehden ensimmäinen ja pitkäaikainen päätoimittaja, joka tunnetaan myös Hyveen isänä. Inhoaa vieläkin suolakurkkuja hampurilaisen välissä ja yrittää hillitä muroaddiktiotaan aamuisin.