Joulu kultainen

Joulu kultainen

Runebergskören BSB Porvoon tuomiokirkossa 15.12.2012

On sanonta, että kaikki tiet vievät Roomaan. Voidaan myös sanoa, että joulunkin tiet vievät Roomaan, koska antiikin aikaan vietettiin Saturnaliaksi kutsuttua juhlaa. Saturnali-juhlaa vietettiin maanviljelyksen jumalan Saturnuksen kunniaksi,  ja juhlanvietto ajoittui suurin piirtein meidän joulumme paikkeille. Kristillistä joulua on vietetty 300-luvulta lähtien.

Joulunaika alkaa ensimmäisenä adventtisunnuntaina. Sana adventti tulee latinankielisestä sanasta adventus, joka tarkoittaa saapumista tai tulemista ja kuvastaa Jeesus-lapsen tulemista. Adventtiaikaa on vietetty 400-luvulta lähtien. Adventtiviikot olivat ennen hiljaista ja vakaata aikaa, mutta nykyään viikot ennen joulua vietetään hilpeitä ja iloisia pikkujouluja juhlien. Adventtiaikana on vieläkin tapana polttaa adventtikynttilöitä, joista vasemmanpuoleisin sytytetään ensimmäiseksi. Kynttilöiden polttamisen perinne on Saksasta. Saksasta on myös peräisin adventtikalenteri, joka on partiolaisten avulla kulkeutunut pohjoismaihin.

Lucia-perinne Suomessa on kovin nuori. Ensimmäinen Lucia valittiin Helsingissä ruotsalaisen mallin mukaan vuonna 1930. Lucia oli sisilialainen neito ja kotoisin Syracusan kaupungista. Hänen kerrotaan syntyneen noin vuonna 300. Hän oli hyvin kaunis ja kaunistui entisestään käännyttyään kristinuskoon. Silloin kristittyjä vielä vainottiin. Kun Lucia ei suostunut kieltämään uskoaan, hänet sokaistiin ja poltettiin roviolla. Myöhemmin hänestä tehtiin pyhimys.

Lucian valkoinen puku kuvaa puhtautta, kynttiläkruunu polttorovion liekkejä ja punainen vyö neidon vuodattamaa verta.

Porvoon Lucia 2012

Porvoon Lucia 2012

Joulukuusi on kotoisin Saksasta 1600-luvulta. Suomessa ensimmäiset joulukuuset kodeissa alkoivat yleistyä vasta 1900-luvun alkupuolella.

Joulu on rakastettu ja inhottu pyhä, mutta onneksi kuitenkin enemmän rakastettu. Minulle joulu on pienestä pitäen ollut talven kohokohta. Iän myötä joulun valmistelu on alkanut yhä aikaisemmin  On ihana tulla kotiin joulunaikaan, kun ulko-ovesta astuessaan haistaa erilaiset tuoksut: piparit, kukkaset, erilaiset perinteiset ruuat ja totta kai aidon joulukuusen. Adventtina keittiön ikkunalla palaa neljän adventtikynttilän jono ja kukkakaupasta tuodaan hyasintit ja joulutähdet. Olen hyvin perinteinen joulun viettäjä, enkä uskallakaan muuttaa jouluperinteitäni. Ei aattona lahjoja voida avata, jos ei kuusen vierellä istuta, eikä joulupyötä ole oikea, jos tarjolla ei ole mätiä, sillejä, laatikoita tai silsalaattia. Vuodesta toiseen tuttavat yllättävät, kun kertovat viettävänsä joulun lämpimässä. Club For Fife laulaa b joululaulussaan Lunta tupaan: ”Kylmässä se korostuu, miten ihmissydän käytäytyy” Se osoittaa etenkin joulun täällä kylmässä pohjolassa olevan tärkeää. Rakastan joulua, korttien tekoa, pipareiden leipomista, joulukonsertteja, mutta ennen kaikkea perheen ja läheisten läheisyyttä ja yhdessä oloa.

Rauhallista joulun aikaa kaikille!

Runebergskören BSB Porvoon tuomiokirkossa 15.12.2012

Runebergskören BSB Porvoon tuomiokirkossa 15.12.2012

 

Avatar photo
Julia Pelin

Abiturientti, Hyveen toimittaja ja oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja, joka rakastaa sosiaalista toimintaa, eläimiä, musiikkia, hyviä ruokia, matkustamista ja nukkumaanmenohetkiä. Stressaantuu helposti, koska haluaa aina päästä mukaan tekemään hauskoja asioita, kuten kirjoittaa verkkolehteemme. Tunnetusti helposti ärsytettävä ihminen, jonka kiusaamisesta ystävät pitävät.