Evita – ammattimaista harrastajateatteria

Evita – ammattimaista harrastajateatteria

Evita, 2012. Eva (Anna Leikas-Korhonen) ja Che (Kalle Tahkolahti). © Pauli Haanpää

[stextbox id=”tietolaatikko” caption=”Evita”]
Ohjaaja: Tiina Brännare
Musiikki: Andrew Lloyd Webber
Teksti: Tim Rice, suomennos Mikko koivusalo
Pääosissa: Anna Leikas-Korhonen, Kalle Tahkolahti, Tommi Kolehmainen
Ensi-ilta: 26.10.2012
Kesto: n. 2 h, 1 väliaika
Esittäjä: Järvenpään kaupunginteatteri
Liput: 25/23/22€[/stextbox]

Evita on Järvenpään teatterissa esitettävä musikaali, joka kertoo Eva Perónin (7.5.1919 – 26.7.1952) elämästä. Eva Perón eli Evita oli Argentiinan presidentti Juan Perónin vaimo ja miehensä propagandan äänitorvi.

Musikaalissa kuvataan Evitan nousua kansan suosioon. Päättäväinen Evita muun muassa hurmaa erinäisiä valtaa pitäviä miehiä ja jättää heidät pian sen jälkeen. Juan Perónin tavattuaan Evita rakastuu oikeasti. Perón nousee Argentiinan presidentiksi ja Evitan suosio kansan keskuudessa kasvaa. Hän tarjoaa kansalle vision siitä, että rikkaiden varallisuutta siirretään köyhille. Evita hurmaa sekä Argentiinassa että ulkomailla. Euroopan-kiertueellaan hän kuitenkin sairastuu ja joutuu palaamaan kotimaahansa, jossa kuolee syöpään vähän myöhemmin.

Vaikuttavia roolisuorituksia ja upeita tanssikohtauksia

Musikaali alkaa näyttävästi Evitan hautajaisista. Kuollut Evita makaa arkussaan ja kansalaiset surevat ympärillä. Lava on pimeä, ihmiset kantavat kynttilöitä ja asettavat arkulle kukkia. Evitan ”haamu” katselee tapahtumia etäältä. Koko musikaalin ajan seurataan Evitan muistelua elämänsä kulusta.

Musikaalin ohjannut Tiina Brännare on ammattilaisohjaaja, mutta näyttelijät harrastelijoita. Silti musikaali vaikuttaa todella ammattimaiselta. Evitaa esittävä Anna Leikas-Korhonen tekee hienon roolisuorituksen. Hänen Evitansa on päättäväinen, voimakastahtoinen ja vaikuttava nainen. Musikaalin tarinaan tuo särmää myös vallankumouksellinen Che Guevara, jota esittää ansiokkaasti Kalle Tahkolahti. Tahkolahden esitys oli ehkä koko musikaalin vakuuttavin.

Musikaalissa on paljon näyttäviä ryhmätanssikohtauksia. Koreografiat ovat melko yksinkertaisia, mutta hienosti ja näyttävästi toteutettuja. Upea puvustus ja lavastus luovat aidon argentiinalaisen tunnelman.

Musikaalissa musiikilla on tietenkin tärkeä osuus. Andrew Lloyd Webberin säveltämiä tunnettuja kappaleita säestää taitava orkesteri. Laulunumeroiden taso oli mielestäni vaihteleva. Joukosta erottautui hienosti etenkin Juan Perónin entistä rakastajatarta esittävä Linda Maria Laaksonen, joka loistaa laulaessaan murheellisena Perónin hylättyä hänet Evitan vuoksi.

Evita, 2012. Edessä aristokraatit (Päivi Ojakangas, Aino Larvala, Tuija Moilanen, Sannamaria Ojanperä, Katja Hyry-Heikkilä, Helena Alapassi ja Anna Tapper). © Pauli Haanpää

Musa-Päivi kulissien takana

Koulumme musiikinopettaja Päivi Ojakangas esiintyy Evitassa. Päivin rooli musikaalissa on Evitan ja neljän muun lapsen ylipainoinen yksinhuoltajaäiti. Roolihenkilöään Päivi kuvailee äkäiseksi. Äidin lisäksi Päivi näyttelee myös monia muita rooleja, esimerkiksi köyhälistön jäsentä, aristokraattia ja tavallista kansalaista.

Päivi päätyi Evitaan kuultuaan, että musikaaliin tarvitaan laulutaitoisia naisia. Evita on Päivin ensimmäinen musikaali tai ylipäätään näytelmä. Koulun musikaaleja hän tosin on ollut vetämässä.

Samaan aikaan näyttelemisen ja opettamisen luulisi olevan todella aikaa vievää. Miten Päivi sitten ehtii tehdä molempia?

­– No kun on eri aikataulu, aamut opetan ja sitten illat käyn harjoituksissa ja näytöksissä. Hyvin ehtii.

– Harjoituksia on ollut noin vuoden ajan, eli aika pitkään. Syksystä lähtien on harjoituksia ollut joka viikko ja viikonloppu, ensi-iltaa edeltävällä viikolla oli joka ilta pitkät harjoitukset, kertoo Päivi.

Päivin mukaan näyttelemisessä on monia hyviä puolia. Evita-projektissa hän on tutustunut uusiin ihmisiin, ja yhteishenki on hyvä.

– Pitää joka päivä vähän jännittää ja sit joka päivä tulee hyvä olo siitä esityksestä, hän kertoo.

– En osaa sanoa mikä on parasta, kyllä ne aplodit on hienoa, mut kyllä se ite esittäminen sit kuitenki on se juttu.

Venla Lindström

Toisen vuoden opiskelija, jonka harrastuksiin kuuluu tähtien tutkiskelu sekä horoskooppien kirjoittaminen Hyveeseen. Ilmentää korrektimpaa puoltaan lukemalla intohimoisesti Helsingin Sanomia. Ei voisi elää ilman suklaata ja kahvia.