10 Things to Do in Rome

10 Things to Do in Rome

1. Kiertele Colosseumilla

Colosseum on nähtävä ja koettava omin silmin! Se on ehdottomasti yksi kuuluisimmista must-see-kohteista Roomassa.
Vuosisatoja veristen gladiaattori- ja eläintaistelujen areenana toiminut Colosseum, Flaviusten amfiteatteri, on arkkitehtuurisesti mestarillinen rakennelma. Se on rakennettu 70- ja 80-luvun välissä ja sinne mahtui jopa 50 000 katsojaa seuraamaan gladiaattoreiden taistelua henkensä puolesta. Colosseumin ihmeisiin kuuluivat muun muassa sellaiset seikat kuin ravintolapalvelut ja käymälät kaikille katsojille, ja gladiaattorinäytökset kestivät pisimmillään yhtä soittoa 117 vuorokautta. Luultavasti joutuu jonottamaan pääsyä Colosseumille pitkään, mutta se on täysin odottamisen arvoinen. Lisäksi ylhäällä Colosseumilla saat loistavat kuvat upeasta Riemukaaresta!

2. Osta tötterö (jos toinenkin) maailman parasta gelatoa

Italialainen jäätelö eli gelato on maailman parasta! Ota mallia minusta (ja muusta Agora-ryhmästä) ja syö vähintään tötterö päivässä. Rooman kadut ovat täynnä pieniä gelaterioita, joiden lasitiskien takaa löytyy herkkusuun unelma – kymmeniä mitä erilaisimpia makuja. Oletko koskaan maistanut kiivi-, mandariini-, persikka-, kookos-, kitkat-, after eight-, nutella-, kinder- tai suklaamoussejäätelöä? Osta viiden maun tötterö ja istahda nautiskelemaan joka hetkestä.

3. Tutustu rohkeasti paikallisiin

Avaa rohkeasti suusi ja juttele paikallisten italialaisten (tai mikseipä turistienkin) kanssa. Et häviä siinä mitään, vaan kielitaitosi harjaantuu ja saat uusia kokemuksia, ehkä jopa tuttavuuksiakin. Mikä sen mukavampaa kuin tutustua Rooman nähtävyyksiin Alejandron ja Fernandon opastuksella.

4. Heitä kolikko Fontana di Treviin

Fontana di Trevi on kaupungin suurin, tunnetuin ja kaunein suihkulähde. Tämän “Rakkauden suihkulähteenäkin” tunnetun suihkulähteen edusta on täynnä kuhertelevia pareja, turistiryhmiä ja ennen kaikkea paikallisia italialaisia. Vieraile Fontana di Trevillä illalla, jolloin lähde valoineen ja turkoosine vesineen on kerrassaan huikaiseva ja turisteja vähemmän. Legendan mukaan jos heität kolikon olkapääsi yli suihkulähteeseen, palaat vielä joku päivä Roomaan. Heitä siis kolikko ja muista toivoa!

5. Shoppaile Via del Corsolla

Via del Corso on Rooman keskustan pääkatu. Tämä kaupungin ydin on täynnä elämää ja täältä löytyvät myös kaupat jokaisen makuun. On merkillistä, että Corso on täysin suora, kun taas muu Rooma koostuu mutkittelevista kujista ja pienistä aukioista. Corso kulkee pohjois-etelä suuntaisesti ja on pituudeltaan noin 1,5 km

Corso on shoppailijan paratiisi – löydät niin tunnetut kaupat kuten Zara, Guess, GAP, Tally Weijl ja H&M kuin lukemattomia pieniä liikkeitä täynnä uusinta muotia.

6. Istu iltaa Espanjalaisilla portailla

Yksi ajattomista, klassisista kohteista Roomassa ovat 138 porrasta, jotka nousevat jyrkkää rinnettä Piazza di Spagnalta korkealle kukkulalla kohoavalle Trinita dei Montin kirkolle. Espanjalaiset portaat ovat yksi Rooman suosituimpia nähtävyyksiä. Ympärilläsi kuhisee lukemattomia ihmisiä katselemassa ympärilleen. Istu alas, vietä leutoa iltaa ja katsele elämän kulkua. Näkymä illalla on hämmästyttävä.

7. Kiipeä Pietarinkirkon kupoliin

Vietä päivä Rooman ympäröimässä, pinta-alaltaan ja väkiluvultaan maailman pienimmässä itsenäisessä valtiossa, Vatikaanissa. Vieraile Vatikaanin museossa, ihaile Michelangelon töitä Sikstuksen kappelissa, paistattele päivää Pietarin aukiolla ja näe kuuluisa Pieta-maalaus Pietarinkirkossa. Vatikaani vierailun kruunaa kiipeäminen 700 askelta Pietarinkirkon kupoliin, josta avautuvat henkeäsalpaavat maisemat Roomaan jokaisessa ilmansuunnassa.

8. Tallustele piazzalta piazzalle

Paras tapa nauttia kaupungista – ja löytää yhä hurmaavampia kauppoja – on kävellä siksakkia aukiolta aukiolle, piazzalta piazzalle. Aloita mukava muutaman tunnin kävely vilkkaalta Piazza Navonalta, suuntaa sitten etelään läpi Campo di Fiorin, josta löydät kahviloita, pieniä putiikkeja ja kukka markkinat. Jatka matkaasi viihtyisälle Piazza Farneselle ja näe sen suihkulähteet ja renessanssipalatsi. Sieltä jatka Ponte Sistolle, sillalle, joka tarjoaa uuden perspektiivin Rooman kauneudelle Gianicolo kukkulan kohotessa lännessä ja Pietarinkirkon pohjoisessa. Ylitä Tiber-joki ja saavut kerrassaan hurmaavalle Trasteveren alueelle, missä pyykit keinuvat pääsi yläpuolella ja kukat kukkivat ikkunalaatikoissaan. Voit jatkaa kävelyä ja Rooman lumous (ja kaupat) jatkuvat aina niin pitkälle, kuin jaksat jatkaa.

9. Herkuttele italialaisella ruualla paikallisessa ravintolassa

Paras tapa tutustua italialaiseen ruokakulttuuriin on syödä pienessä, paikallisessa ristorantessa. Älä valitse aivan nähtävyyksien vieressä olevia ylihinnoiteltuja ravintoloita, parhaat maut ja palvelun löydät pienemmiltä kujilta paikallisten suosimista ravintoloista. Älä ole ennakkoluuloinen, vaan kokeile uusia makuja sekä klassikkoja: pastoja ja pihvejä. Matkasi jälkeen ei ehkä enää tee mieli Margharita-pizzaa vähään aikaan.

10. Käytä julkista liikennettä

Rooman keskustan nähtävyydet sijaitsevat suurelta osalta kävelyetäisyyden päässä toisistaan. Jos haluat kulkea suuren kaupungin eri laidalle hyödynnä julkista liikennettä. Kun kuljet julkisilla liikennevälineillä, näet aitoa paikallisten arkipäivää.

Rooman julkisiin liikennevälineisiin, joita Rooman rajojen sisällä ovat linja-autot, metro ja raitiovaunut, saa lippuja parhaiten metroasemilta sekä kioskeilta ja kahviloista, joiden ulkopuolella on kyltti Tabacchi tai pelkkä T.

+1 Tanssi trendikkäässä yökerhossa

Vain täysi-ikäisille; Hyvää musiikkia. Muodikkaat tiskijukat. Lasinen lattia. Suihkulähteitä ja patsaita. Strobovalot. Paljon ihmisiä. Fantastinen tunnelma.

Nea Raahenmaa