Haluatko avartaa maailmankatsomustasi?

Haluatko avartaa maailmankatsomustasi?

Susan Cainin tietokirja “Hiljaiset: introverttien manifesti” (WSOY, 2012) käsittelee introverttiutta maailmassamme, jossa arvostetaan ulospäin suuntautuneisuutta ja energisyyttä. Teoksessa nousee vahvasti esille se, että hiljaisuudessa ja harkitsevaisuudessa on hyvin paljon voimaa ja viisautta, vaikka monet eivät sitä näe saati arvostakaan. Cain pitää selvästi introverttejä suuressa arvossa, mikä näkyy teoksessa ainutlaatuisella ja positiivisella tavalla. 

Cain esittelee teoksessaan monia introverteille tuttuja tapahtumia ja tilanteita, joihin varmasti monet ihmiset sisimmässään samaistuvat. Tarinoiden avulla myös ekstroverteille lukijoille annetaan mahdollisuus ymmärtää, miten hiljaisemmat ihmiset kokevat tavalliset arkipäiväiset tilanteet niin koulussa kuin töissäkin. Realistiset esimerkit arkipäiväisistä tapahtumista sopivat hyvin tutkimustietoa sisältävään teokseen, sillä ne tasapainottavat valtavaa tietomäärää ja konkretisoivat introverttiutta paljon paremmin kuin prosenttiosuuksia sisältävät tutkimustulokset. Itsekin sain hiljaisena introverttinä teoksesta paljon irti, sillä Cainin esittelemät tilanteet esimerkiksi päälle puhutuksi joutumisesta tuntuivat jopa liiankin tutuilta. 

Vaikka teos käsitteleekin pääasiassa sisäänpäinkäänntyneitä ihmisiä, myös ekstroverttius kulkee teoksessa mukana koko ajan. Hiljaisia ihmisiä vertaillaan koko ajan puheliaisiin ja sosiaalisesti rohkeampiin ihmisiin, kumpaakaan ihmistyyppiä väheksymättä. Lukukokemuksesta koskettavan teki se, että Cain esittelee introverttien ja ekstroverttien etuja ja haittoja tasapuolisesti nostamatta kumpaakaan ihmisryhmää toisen yläpuolelle. Tällä teos saa lukijan, niin introvertin kuin ekstrovertinkin, tuntemaan olonsa hyväksytyksi ja ajattelemaan kuuluvansa joukkoon. Toisin sanoen Cain kantaa teoksessa mukana sitä tosiasiaa, että jokainen on yhtä arvokas persoonallisuudestaan ja ominaisuuksistaan huolimatta.

Mielestäni jokaisen pitäisi perehtyä paremmin Cainin teokseen, sillä se avartaa ihan varmasti jokaisen näkökulmia ja muuttaa suhtautumista toisiin ihmisiin. Opin lukiessani paljon uutta ekstroverttien toiminnasta, mikä on auttanut ymmärtämään, miksi jotkut ihmiset toimivat tilanteissa aivan eri tavalla kuin minä itse. Uskon, että teos pystyy tarjoamaan jokaiselle jotain uutta: selittämään ympärillä olevien ihmisten toimintaa ja opettamaan kunnioittamaan kaikkia ympärillä olevia. Kannattaa siis kokeilla, suosittelen lämpimästi kaikille!

Avatar photo
Aino Rekikoski

Positiivinen, luonnon hyvinvoinnista kiinnostunut opiskelija, joka on lukutoukka ja rakastaa käsitöiden tekoa. Innostuu helposti ja lähtee moneen mukaan.