10 keinoa lukea enemmän

10 keinoa lukea enemmän

Vinkki: Jos tämäkin teksti tuntuu liian pitkältä, lue väliotsikot ensin. Silmäile sitten tekstejä, jotta saat poimittua muutamia avainsanoja ja käy ne lopulta läpi yksi kerrallaan.

Kuva: Thought Catalog, Unsplash

1. Pohdi omia arvojasi ja elä elämääsi niiden mukaisesti

Omia arvojaan on hyvä kartoittaa ja pohtia, mitkä tavat elämässä ovat oikeasti niiden mukaisia. Jos haluaa lukea enemmän, pitää miettiä, millä tavalla lukeminen palvelee itseä ja omaa elämää. Näin lukemisen tarkoitus konkretisoituu ja motivaatio sitä kohtaan vahvistuu. Itselleen voi asettaa myös lukemistavoitteita, jos ne kokee hyödyllisiksi.

2. Mieti, miksi koet, ettei lukemiseen ole tarpeeksi aikaa

Meillä kaikilla on kiire. Paitsi että… yleensä aikaa löytyy, kun sitä alkaa etsiä. Tässä onkin kyse priorisoinnista. Mikä on minulle tärkeää? Mihin haluan käyttää aikani? Esimerkiksi monet puhelimet keräävät dataa siitä, kuinka monta tuntia puhelinta käyttää päivittäin. Yleensä luvut pääsevät yllättämään. Puhelin ja some eivät ole vihollisia, mutta aikasyöppöjä ne todella ovat. Mieti, mihin siis aikaa menee ja mistä sitä voisi nipistää. Olen ainakin itse todennut, että luen mieluummin kirjaa kuin selaan päättömästi Instagramia. 

3. Löydä itsellesi sopivin tapa lukea

Fyysinen kirja ei ole kaikkien suosikki. Maailmaa (onneksi) kehittyy, ja on ihan okei kulkea muutoksen mukana. Kuten sanottua, puhelin ei ole vihollinen – se voi osoittautua oikein hyödylliseksi lukemisen kannalta. Monet ovat löytäneet lukemisen ilon ääni- ja e-kirjojen myötä. Ne ovat loistava keino lukea, ja äänikirjoja on mukava kuunnella esimerkiksi ajaessa tai kotitöitä tehdessä.

4. Lue kirjoja, jotka oikeasti kiinnostavat sinua. 

Kuivia klassikoita ei tarvitse lukea, jos ne tuntuvat itselle raskailta ja epämiellyttäviltä. Lukemisessa tärkeintä on vain lukea. Erityisesti lukuharrastusta aloittaessa ei kannata heti sukeltaa syvään päähän, jotta lukuinto ei heti lopahda. Toisaalta uusia lajityyppejä lukiessa altistuu erilaisille näkökulmille ja maailmankuva avartuu. Uusille kokemuksille kannattaa siis olla avoin, mutta hyväksi todettuja genrejä voi lukea huoletta.

5. Pidä lukemisesi helposti saatavilla.

Kun kotona tai huoneessa kirja on näkyvällä paikalla, on sen huomiotta jättäminen vaikeampaa. Kirjaa kannattaa myös pyrkiä kuljettamaan mukana: kevyt pokkari toimii tähän tarkoitukseen hyvin. Sähköiset kirjat ovat siitä käteviä, että ne ovat aina ulottuvilla. Kirjan ollessa helposti saatavilla sen lukeminenkin on vaivattomampaa. Kun puhelinta on ottamassa esiin tappaakseen aikaa, kannattaa pysähtyä ja miettiä: miten puhelimen käyttö palvelee minua nyt, ja voisiko se olla korvattavissa lukemisella?

6. Tee lukemisesta säännöllinen tapa

Lukeminen on vain tapa, joka vaatii harjoittelua. Lukemisesta tulee tehdä helppoa, miellyttävää ja palkitsevaa:

  • Helppous tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kirja on aina ulottuvilla (ks. kohta 5)eikä se syö merkittävästi aikaa muilta aktiviteeteilta. Lukemisen voi esimerkiksi liittää jo jonkin olemassaolevan tavan yhteyteen: joka ilta hampaanpesun jälkeen luen kirjaa viisi sivua. Tavoite on konkreettinen ja selkeä, eikä se jätä haitallista tulkinnanvaraa. Tapa on myös tarpeeksi helppo, joten sen saavuttaminen ei vaadi suuria ponnisteluita. Pienestä aloittaminen toimii parhaiten, sillä suuret tappiot lamauttavat motivaation helpoimmin.
  • Miellyttävyys tarkoittaa sitä, että lukemisen kokee kivaksi (ks. kohta 3 ja 4). Jos tapa tuntuu kauhealta, haluaako sitä tehdä? Tietenkään ei! Itselle parhaiden lukukeinojen ja lajityyppien etsimiseen saattaa mennä hetki, joten sille kannattaa suoda aikaa ja kärsivällisyyttä.
  • Palkitsevuus syntyy pienistä onnistumisista, jotka kasaantuvat ajan myötä. Yhden luvun loppuun lukeminen on itsessään saavutus. Itseään kannattaa tsempata ja kiittää onnistumisista. Toisaalta yleensä pelkkä tekeminen, joka palvelee omia arvoja, on palkitsevaa sellaisenaan (ks. kohta 1).

7. Lue montaa kirjaa samaan aikaan.

Monien kirjojen samanaikainen lukeminen jakaa mielipiteitä. Kannattaa tehdä niin, miten itse parhaaksi näkee. Itse luen aina samanaikaisesti suunnilleen kolmeakymmentä kirjaa. Se on omalla kohdallani toiminut, sillä sen avulla lukeminen ei ainakaan tyssää siihen, ettei tämänhetkistä kirjaa tee mieli lukea. Aina on mistä valita.

8. Älä tunne syyllisyyttä sivujen tai lukujen yli hyppäämisestä.

Minulla itsellänikin on edelleen vaikeuksia olla tuntematta syyllisyyttä sivujen väliin jättämisestä. Erityisesti tietokirjallisuudessa kaikki osat eivät välttämättä sovi lukijalle tai palvele hänen lukukokemustaan. Sivujen skippaaminen ei ole “huijaamista”.

9. Kirjan keskeyttäminen on sallittua.

Kaikki kirjat eivät vastaa omia odotuksia. Se on vain hyväksyttävä. Jos jää jumittamaan yhteen kirjaan, jonka lukemista karsastaa, ei todennäköisemmin aloita uusiakaan kirjoja. 

10. Ole itsellesi armollinen

Lukemisen tulisi olla (ainakin valtaosin) nautinnollista. On tärkeää löytää itselle toimivat lukurutiinit. Itselleen tulee asettaa realistisia tavoitteita, eikä pyyhettä kannata heittää heti kehään, jos epäonnistumisia sattuu; kehitys ei ole koskaan lineaarista! Matkaan kuuluvat ajoittaiset notkahdukset. Elämässä on välillä myös hetkiä, jolloin normaalit tavat ja rakkaat harrastukset saattavat unohtua. Kunhan niiden ääreen pyrkii palaamaan joskus uudelleen, ei maailma siihen kaadu. 

Lukemisen iloa!

Avatar photo
Helga Teerikorpi