Veret seisauttavaa jännitystä

Veret seisauttavaa jännitystä

[stextbox id=”tietolaatikko” caption=”Hypnotisoija”]
Genre: Dekkari
Kirjailija: Lars Kepler
Kustantaja: Tammi
Vuosi: 2009
Sivumäärä: 608
Mukaansatempaavaa ja koukuttavaa tekstiä.
– Ei sovi heikkohermoisille.[/stextbox]

HypnotisoijaHypnotisoija oli ilmestyessään vuonna 2009 Ruotsin kohutuin dekkari –  ja syystä. Kirjan ovat kirjoittaneet kirjailijanimimerkki Lars Keplerin takaa löytyvät ruotsalaiset Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril. Lukukokemus oli nimensä mukaan hypnotisoiva – kirjaa ei vain voinut laskea käsistä!

Hypnotisoija sijoittuu pääasiassa Tukholman lähiseudulle, jossa suomalaissyntyinen rikoskomisario Joona Linna alkaa selvittää raakaa perhemurhaa. Hänen täytyy pyytää apua hypnoosiin erikoistuneelta Erik Maria Barkilta, jotta murhaajan tuntomerkit saataisiin selville Josefilta, perheen pojalta, joka kuin ihmeen kaupalla selvisi. Suostuessaan hypnotisoimaan Josefin Bark ajautuu mukaan tapahtumaketjuun, jossa kaikki hänen läheisensäkin ovat vaarassa.

Dekkarissa oli muutamia kohtia, jolloin piti muistuttaa itseään hengittämisestä. Jännitys oli saatu suorastaan käsin kosketeltavaksi, ja varsinkin yön pimeinä tunteina lukiessani pieninkin rasahdus sai miltei hyppäämään kattoon. Kirja on loistavasti rakennettu, helppolukuinen ja nopeatempoinen. Se ei jämähdä vaan jatkaa suoraa tulitusta aina loppuhuipentumaan saakka. Kirjaa oli myös hauska lukea Joona Linnan suomalaisuuden vuoksi, hahmot kirjassa kun muistuttelivat tätä useaan kaameasta ruotsin lausumisesta.

Kirjan viimeisiä sivuja oli vaikea lukea, sillä tiesi sen loppuvan kohta. Mutta sitten, kuin pelastukseksi, löysin netistä tiedon, että Hypnotisoija on vasta ensimmäinen osa Joona Linnan tähdittämää jännityssarjaa! Hurraa!

Kaiken kaikkiaan Hypnotisoija on paras kirja, jonka olen vähään aikaan lukenut. Kirja on sijoitettu loistokkaasti nykyelämään, ja lukijan on helppo samaistua joihinkin kirjan hahmoista. Annoin kirjalle neljä ja puoli tähteä vain sen takia, että en usko täydellisyyteen. Hypnotisoija kuitenkin hipoo sitä!

Hypnotisoijasta on tehty myös elokuva, ja se sai ensi-iltansa  Suomessa vuoden 2012 syksyllä.

Tulta, ihan kuin tulta. Ne olivat hypnotisoidun pojan ensimmäiset sanat. Hengenvaarallisista vammoista huolimatta – hänellä oli satoja veitsenviiltoja kasvoissa, jaloissa, vartalossa, selässä, jalkapohjissa, niskassa ja takaraivossaan – hänet oli vaivutettu syvään hypnoosiin siinä toivossa, että hänen katseensa kautta saataisiin nähdä mitä oli tapahtunut.

– Lars Kepler, Hypnotisoija

Avatar photo
Peppi Pietarinen

Lukion toisen vuosiluokan kanssa painiva toimittaja, joka on tunnettu merimiessolmuistaan partiossa. Karkkipäivisin tykkää suklaasta. Vannoutunut astronomi ja horoskooppien kirjoittelija. Ikuisiin Youtube- suosikkeihin kuuluu #DancePonyDance !