Humoristinen nuortenkirja

Humoristinen nuortenkirja

07RV_kansi.indd

[stextbox id=”tietolaatikko” caption=”Nörtti – New Game”]
Genre: Nuortenkirja
Kirjailija: Aleksi Delikouras
Kustantaja: Otava
Vuosi: 2012
Sivumäärä: 206
+ Viihdyttävä, helppoa luettavaa
Alku erittäin tylsä[/stextbox]

Aleksi Delikouraksen Nörtti-sarja on tullut monelle tutuksi YouTubeen ladatuista dokumenteista, jotka kertovat peliriippuvaisen DragonSlayer666:n, tuttavallisemmin Dragon elämästä. Nörtti – New Game on kirja, joka perustuu dokumenteista tuttuun kaavaan: Drago kertoo pelaamisestaan, ja valittaa muiden ihmisten idioottimaisuudesta, samaan aikaan kun ”mutsi vinee” jatkuvasti.

Kirja on kirjoitettu päiväkirjamuotoon, ja se on täysin puhekielinen. Kirosanojen käytössä ei ole säästelty. Sivuja kirjasta löytyy vähän päälle 200, mutta luku on erittäin hämäävä, sillä kirja sisältää lähes tyhjiä aukeamia. Alussa oli paljon toistoa, ja lukeminen oli tosi puuduttavaa. Olin jo alun tylsyyden vuoksi lähellä jättää kirjan kesken, mutta onnekseni en tehnyt sitä. Kirja nimittäin paljastuikin kunnolla alkuun päästyään erittäin viihdyttäväksi lukukokemukseksi, ja olikin loppujen lopuksi tosi kevyttä ja helppoa luettavaa.

Huumoria kirjasta ei puutu. Monet stereotyyppiset henkilöhahmot, esimerkiksi nörtti sekä pissikset, on vedetty huolella yli, ja nuorison draamaa parodioitu onnistuneesti. Monille henkilöille on myös annettu hauskat ja omalaatuiset lempinimet, joita käytetään lähes koko kirjan ajan. Esimerkkinä mainittakoon koulukiusaaja Mikki Hiiri, Dragon ihastus Fetasalaatti sekä Pinokkio, Dragon ystävä, jonka kanssa hän ajoittain kinastelee. Kirjan juoni on mielenkiintoinen, ja tapahtumat eivät oikeastaan ole ennalta arvattavissa.

Kielellisesti kirja ei ehkä ole mestariteos, mutta koin sen silti erittäin viihdyttäväksi. Tämä kirja sopii hyvin sellaisille nuorille, ja mikseipä aikuisillekin, joihin puree humoristinen kirjallisuus. Keveytensä takia kirja sopii myös hyvin sellaisille ihmisille, jotka eivät kirjoja yleensä lue.

Avatar photo
Valtteri Lakaniemi

Hyveen toimittamisen vuoden 2012 syksyllä aloittanut tietotekniikasta kiinnostunut nuori mies. Pitää vapaa-ajalla pelaamisesta ja kavereiden kanssa hengailusta, lempiaine koulussa on matematiikka. Toimii nykyään Hyveen teknisenä päätoimittajana, ja huolehtii sivuston ylläpidosta ja kehittämisestä.