Twitter valtaa markkinoita

Twitter valtaa markkinoita

otollista

[stextbox id=”tietolaatikko” caption=”Twitter – mikroblogipalvelu”]Twitter on mikroblogipalvelu, jonne voi kirjoittaa 140 merkin pituisia viestejä eli twiittejä. Twitterin on luonut Jack Dorsey, ja se otettiin käyttöön vuonna 2006. Twitterin käyttäjämäärää on vaikea arvioida, sillä yhtiö ei itse julkaise kävijätietoja julkisuuteen. Joidenkin arvioiden mukaan Twitter-käyttäjiä olisi lähes 400 miljoonaa.[/stextbox]

Onko Facebookin aika ohi? Onko mikroblogipalvelu Twitter nousemassa ykköseksi?

Näin jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen ja Euroviisujen aikana Twitterissä  on vilistänyt erityisen paljon suomalaisten twiittejä, joissa ovat esiintyneet #yleesc ja #mmkiekko. Twiittejä ovat lähettäneet niin kansanedustajat ja euroviisuedustajat kuin tavalliset taatelintallaajatkin. Myös suorissa televisiolähetyksissä on otettu kantaa twiitteihin, joten Twitter todellakin valtaa jopa televisio-ohjelmia. Jos haluat julkisuuten, valitse oikeat hashtagit ja kirjoita aivan helekatinmoinen twiitti.

Twitter eroaa Facebookista siinä, ettei siellä valiteta liian turhanpäiväisistä twiiteistä toisin kuin Facebookissa. Voisin esimerkiksi kirjoittaa ”Aurinko paistaa #aamukahvi #uninen”, eikä kukaan tulisi valittamaan, kuinka tylsä ja typerä twiitti tuo oli. Jos Facebookiin laittaisin kyseisen päivityksen, tulisi mahdollisesti tämännäköisiä kommentteja: ”Tää ei oo mikään Twitter.” ja ”Ok.” No onneksi olen Twitterissä, joten voin täyttää sen maailman mielenkiintoisemmilla twiiteillä.

Koska maailmassa on myös erittäin uudismielisiä ihmisiä, ovat jotkut yrittäneet muuttaa Facebookia Twitteriksi. Kaikkein hämmentäviä hetkiä ovat ne Facebookin twittermäiset päivitykset, joissa esiintyy sekä #- että @-merkkejä. Esimerkiksi: ”Oltiin vähän @Make23sexbomb:n ja @Jonne11thebatman:in kanssa #ES:llä. #jonnemafia #pärisee”. Voisiko kyseiset päivitykset siirtää Twitteriin? Jos haluaa kirjoittaa kuin Twitterissä, voisi hyvin sitten tehdä Twitteriin tunnuksen. Lupaan kyllä, etten seuraisi @Make23sexbombia tai @Jonne11thebatmania.

Erityisen paljon suosittelen Twitteriä niille, jotka tykkäävät seurata julkkisten elämää tai muuten vain palvovat heitä. Ei kaveripyyntöjä vaan pelkästään napinpainallus ja seuraat haluamaasi supertähteä (esimerkiksi minua). Harvempi julkimo mitään kovin syvällistä ja yksityistä kertoo, mutta ihan mukavahan heitä silti on seurailla.

Twitteristä voi bongata muun muassa Justin Bieberin (@justinbieber) tai Lady Gagan (@ladygaga). Myös monia muita superstaroja voi Twitteristä löytää, kuten yhden koulumme parhaimmistoon kuuluvista opettajista Ville Aitlahden (@matikkamatskut), Suomen Eurooppa- ja ulkomaakauppaministeri Alexander Stubbin (@alexstubb), Tuusulan kasvatus- ja sivistystoimenjohtajan Esa Ukkolan (@EsaUkkola), Tuusulan nuorisotyön päällikön Sami Paanasen (@paananensami) ja vaikkapa Hyve-lehtemme päätoimittajan Miika Kosloffin (@MiikaKosloff). Tämä äskeinen nimiluettelo ei ollut sponsoroitu, vaikkakin huhtikuussa luvatut palkkarahani ovat edelleen saamatta.

Kolumnia kirjoittaessa oppii joskus jotain uuttakin. Tällä kertaa opin sen, että Wordini tunnistaa ja osaa taivuttaa Facebook-sanan, mutta sanaa Twitter se ei ole koskaan kuullutkaan. Onko tämä sitä epätasa-arvoa, josta kaikki aina puhuvat?

@matikkamatskut: ”Pitäisköhän antaa seuraavalla kerralla lantti kippoon? #yleesc” (Kommentti Romanian viisuesityksestä)

@AnttiKaikkonen: ”Eipä oikein heru pisteitä. Täytyy olla hallituksen EU-politiikan vika. #yleesc #politiikka #dingdong #reisille” (Euroviisujen pisteidenjaon aikana)

@hjallisharkimo: ”Ruotsi on ihannevastustaja, jos se voitetaan. —” (Twiitti ennen Suomi-Ruotsi-välieräottelua.)

Hyvää ja antoisaa kesälomaa sekä kolumnin taukoa toivottaa

@hyvelehti ja @OttoRikka #journalismiaparhaillaan #kolumni

Avatar photo
Otto Rikka

Lukiomme yleishäsläri, joka toisinaan saattaa saada jopa jotain aikaiseksi. Rakastaa ja vihaa ihmisiä, työtä, politiikkaa ja elämää. Tykkää juoda kahvinsa mustana maidon kanssa.