Näiden viisaiden ohjeiden avulla selviät elämästä

Näiden viisaiden ohjeiden avulla selviät elämästä

Tällä hetkellä abiturientit elävät jännittäviä aikoja, kun lukiosta on suurimmalla osalla jäljellä enää preliminäärikokeet ja kirjoitukset. Opettajilta on viimeisten viikkojen aikana sadellut paljon neuvoja ja vinkkejä kirjoituksiin ja preleihin valmistautumiseen. Kirjoitukset ovat tärkeässä roolissa jatko-opintoja ajatellessa, minkä takia on ymmärrettävää, että abeja yritetään valmistaa kirjoituksiin mahdollisimman hyvin. 

Vaikka kirjoitukset ovat lukioaikana koko ajan mielessä, loppujen lopuksi niiden osuus elämästä on hyvin pieni. Lukioaikana opettajien antamat ohjeet liittyvät opiskeluun, ja valitettavasti sen takia tärkeimmät neuvot jäävät usein antamatta. Kysyin kolmelta opettajalta, minkälaisia neuvoja he antaisivat abiturienteille elämään. Vastaukset olivat hyvin erilaisia ja yllättäviä. 

Englannin kielen opettaja Terhi Paloheimo on hyvin innoissaan kysymyksestä ja häneltä satelee valtavasti tärkeitä ja viisaita ohjeita:

  • Ole rohkea: kokeile uusia asioita ja haasta itsesi pois mukavuusalueelta!
  • Älä vaadi muilta enempää kuin itseltäsi tai toisin sanoen: vaadi aina itseltäsi vähintään sama kuin muilta!
  • Ole utelias! Uusi ja ylimääräinen tieto tekee sinusta paremman ihmisen. Lukeminen on valtavan hieno väline tähän, sillä sen avulla matkustat maailman ääriin ja tutustut moniin mahtaviin ihmisiin
  • Muista unelmoida! “Unelmat ovat suola, joka saa elämän maistumaan paremmalta. Ihminen, joka lakkaa unelmoimasta, on ikään kuin antanut periksi tylsyydelle, tasaisuudelle ja muutoksen mahdottomuudelle.”
  • Ole avoin erilaisuudelle ja muutokselle. “Suvaitsevaisuus on rakkauden sielunkumppani: kumpikin lisääntyy kun sitä jakaa muiden kanssa.”

Yhteenvetona Paloheimo toteaa, että tärkeintä elämässä on pyrkiä oppimaan uusia asioita. “Mitä enemmän asioista ymmärtää ja tietää, sitä paremmaksi ihmiseksi myös kehittyy.”

Paloheimo nostaa esille myös lainauksen “Fail to prepare, prepare to fail”, jonka hän itse kokee todella tärkeänä ohjeena. 

Seuraava opettaja halusi pysyä nimettömänä. Hän lähestyy kysymystä mielenkiintoisesta näkökulmasta: luonnonlakien kautta.

  • Vähennä ajonopeutta, sillä liike-energia on suhteessa nopeuden neliöön!

Kuva: Aino Rekikoski
  • Käytä korvatulppia, koska äänen intensiteettitaso on intensiteetin suhteen logaritminen!
  • “Lukekaa kirjoja; paitsi kaunokirjallisuutta myös tietokirjallisuutta, filosofiaa, fysiikkaa, uskontoa, historiaa ja kaikkea mahdollista, sillä todellisuus ei ole sitä miltä näyttää, mutta universumi on arvoitus, joka on mahdollista ratkaista.”
  • Fysiikan kirja on luettava kahteen tai tarvittaessa kahteenkymmeneen kertaan.
  • Älä ikinä missään tilanteessa anna periksi!

Äidinkielen ja historian opettaja Susanna Kantola puolestaan antaa vinkkejä tulevaisuuteen opintojen ja työelämän kautta. Aluksi hän kehottaa opiskelemaan juuri sitä, mikä itseä kiinnostaa. “Älä anna muiden vaikuttaa päätökseen, sillä loppujen lopuksi päätöksellä on vaikutusta vain sinun elämääsi.” Hän myös nostaa esille sen, etteivät asiat aina suju suunnitelmien mukaan: “Ei kannata lannistua, vaikka opiskelupaikkaa ei ensimmäisellä yrityksellä saisikaan. Aina löytyy polkuja omiin haaveisiin, mutta niitä pitää jaksaa etsiä.” Hän myös toteaa, ettei välivuotta kannata pelätä. “Se kannattaa käyttää esimerkiksi matkusteluun tai työntekoon.”

Keskustelimme Kantolan kanssa myös työpaikkojen saamisesta. Hän antaa hyvän vinkin työnhakuun, josta moni ei varmasti ole kuullutkaan: “On olemassa paljon hiljaisia töitä, eli avoimia työpaikkoja, joista ei ilmoiteta julkisesti. Kannattaa itse ottaa yhteyttä mielenkiintoisiin yrityksiin, sillä niistä voi löytyä yllättävänkin helposti töitä.” 

Viimeisenä ohjeena Kantola kannustaa: “Elämme vain kerran, joten uskalla kokeilla erilaisia asioita!” Hän kehottaa lähtemään matalalla kynnyksellä mukaan muun muassa erilaisiin projekteihin ja tarttumaan mahdollisuuksiin rohkeasti. Hän esittää kysymyksen, joka kannattaa kysyä itseltään ennen päätöksen tekoa: “Kadunko sitä, että lähdin vai sitä, että en lähtenyt?”

Kuva: Aino Rekikoski
Avatar photo
Aino Rekikoski

Positiivinen, luonnon hyvinvoinnista kiinnostunut opiskelija, joka on lukutoukka ja rakastaa käsitöiden tekoa. Innostuu helposti ja lähtee moneen mukaan.