Mikä koulumme ilmapiirissä mättää?

Mikä koulumme ilmapiirissä mättää?

On ikävää huomata ja kuulla, kuinka koulussamme puhutaan jatkuvasti huonosta ilmapiiristä ja sen vaikutuksista hyvinvointiin. Jokainen meistä oppilaista kantaa vastuun omasta käyttäytymisestään ja siitä, miten omalla toiminnallaan vaikuttaa ympärillä oleviin ihmisiin. Pieni piikittely tunnilla, kuiskuttelu toisten ihmisten asioista selän takana ja vinoon katsominen käytävillä ja luokassa, tämä kaikki on lähes jokapäiväistä. Jodeliinkin tulvii jatkuvasti anonyymejä ilkeitä kommentteja, joissa lähinnä haukutaan tai kerrotaan, että jollakin oppilaalla oli koulussa vähän hassut vaatteet tänään.

Kaikki meistä eivät ehkä ymmärrä sitä, että koulun kuuluisi olla paikka, jossa olisi mukava olla ja työskennellä. Eihän turvallinen ympäristö ikinä toteudu, jos jatkuvasti levitetään, joko tahallaan tai vahingossa, huonoa fiilistä. Koulussamme opiskelee kolme eri ikäluokkaa, ja siksi olisi tärkeää muistaa se, että mikään ikäryhmä ei ole toista korkeammalla. Meistä kaikki ovat samanarvoisia vaikkakin eri ikäisiä.

Olisi hyvä ymmärtää se, että elämässä tulee vastaan paljon ihmisi, ja nimenomaan erilaisia ihmisiä, joiden kanssa vain pitää tulla toimeen. Tämän kliseen kuulee ehkä vähän liiankin usein, mutta se ainakin pitää juurta myöten paikkansa; “Kaikkien paras kaveri ei tarvitse olla, mutta silti voi olla mukava.”Olen kohdannut koulussa, arjessa ja työssä paljon ihmisiä, joiden kanssa ei ole synkannut parhaimmalla tavalla, mutta siinäkin tilanteessa asenne on ratkaissut. Kaikki meistä voivat päättää siitä, miten suhtautuvat toiseen ihmiseen, joten jatkossa kun koulun käytävillä tulee vastaan ihminen, joka ei ole se omanlainen, tai kun joutuu tekemään koulutehtävän uuden tuttavuuden kanssa, yritä silti hymyillä ja olla mukava. Silloin molemmille jää varmasti parempi mieli.

Tämän tekstin päämäärä oli herätellä meitä kaikkia siihen, kuinka asiat oikeasti ovat ja kuinka paljon meillä kaikilla on vielä tehtävää, jotta kaikilla oppilailla olisi mukava olla koulussa. Olisi ihan toivottavaa, että meistä kaikki yrittäisivät omalla toiminnallaan parantaa koulumme yhteishenkeä ja levittää hyvää fiilistä koulussamme. Hymyile, auta ja ole mukava!

Ellen Koistinaho