Agora-matkalla Etelä-Italiassa ja Roomassa

Agora-matkalla Etelä-Italiassa ja Roomassa

Agora on Tuusulan lukion projekti, jota on pyöritetty jo vuodesta 2007 lähtien. Se on kulttuurikasvatuskurssi, jossa päästään tutustumaan eri oppiaineita yhdistelemällä länsimaiseen kulttuuriperintöön. Agoran puitteissa Tuusulan lukiolaisilla on mahdollisuus vierailla erilaisissa kulttuuriperinnöllisesti tärkeissä kohteissa sekä tavata eri alojen ja kulttuuriympäristöjen ihmisiä. Projektiin kuuluu opintomatkaa ennen suoritettava kurssiosuus, jossa perehdytään kohdemaahan ryhmätöiden kautta. Opiskelijat suunnittelevat opintomatkan aikataulun ja vierailukohteet, ja jokaiselle opiskelijalle on jaettu yksi matkapäivä, josta hän on vastuussa oman ryhmänsä kanssa. Opintomatkan aikana opiskelijat kirjoittavat omasta matkapäivästään lyhyen blogitekstin, joista koostetaan matkan jälkeen yhtenäinen kokonaisuus. 

Tästä linkistä pääset lukemaan Agora-kurssin blogitekstejä:

Koko Agora-porukka samassa kuvassa viimeisen matkapäivän vierailukohteessa Suomen suurlähetystössä Roomassa. Kuva: Suomen Rooman suurlähetystö (Ambasciata di Finlandia a Roma)

Vuonna 2022 Agora-kulttuurikasvatuskurssin opintomatka suuntautui Italiaan, tarkemmin sanottuna Etelä-Italiaan ja Roomaan. Alun perin kyseinen matka oli tarkoitus järjestää jo vuonna 2020, mutta koronaviruspandemian vuoksi matkaa jouduttiin siirtämään tulevaisuuteen. Vuonna 2022 opettajien ja opiskelijoiden kärsivällisyys kuitenkin palkittiin ja matkaan päästiin jälleen lähtemään juuri ennen syysloman alkua. Matkasta tuli unohtumaton.

Kello on hieman yli aamuviiden. Olemme kokoontuneet Agora-projektiin kuuluvien opiskelijoiden ja opettajien kanssa Helsinki-Vantaan lentokentän Terminaali 2:n lähtöselvitysaulaan. Lähdemme pian viikon mittaiselle opintomatkalle Etelä-Italiaan ja Roomaan. Matkasta tulee taatusti ikimuistoinen, sillä olemmehan olleet projektin kimpussa jo keväästä lähtien. Nyt työskentely projektin eteen huipentuu vihdoin ja viimein.

Päiväkirjamerkintä vuoden 2022 lokakuulta

Lähes kaikki projektilaiset olivat lähtöpäivän aamuna yllättävän virkeitä, vaikka unta saattoi kertyä jännityksestä ja aikaisesta herätyksestä johtuen vain muutaman tunnin verran. Lento kohti Roomaa lähti aamuseitsemältä, ja muutaman lentotunnin päästä koneen ikkunoista näkyikin jo Italian mannerta yläilmoista käsin. Jokaisen unelma oli nyt käymässä toteen: olimme päässeet lähtemään opintomatkalle lämpimään maahan uusien tuttavuuksien kanssa. 

Väsyneet mutta innokkaat Agora-kurssilaiset lähtöpäivän aamuna Helsinki-Vantaan lentokentällä Kuva: Timo Pöyhönen

Casertassa, Napolin pohjoispuolella ja Campanian alueella sijaitsevassa Italian kaupungissa, vietimme opintomatkan ensimmäiset kaksi päivää. Matkasimme sinne Rooman lentokentältä tilausbussin kyydillä. Pääkohteenamme kaupungissa oli Casertan palatsi, joka on valtava entinen barokkityylinen kuninkaanlinna 1700-luvulta. Tutustuimme sekä linnan sisäosiin että sen massiiviseen puistoalueeseen. Uskaltaisin väittää, että opintomatkan ensimmäiseksi vierailukohteeksi linna täytti heittämällä kaikkien odotukset – olihan palatsi lähes yhtä hieno kuin esikuvansa Versailles! Päivän päätteeksi söimme vielä yhteisen illallisen hotellilla ja pääsimme nauttimaan ensimmäistä kertaa kunnon italialaisesta ruoasta kolmen ruokalajin kera. Tarjolla oli totta kai primo, secondo ja dolce!

Casertan kuninkaallisen linnan laaja puistoalue
Kuninkaallisen linnan mahtipontiset sisätilat
Casertan rauhallinen keskusta illan hämärtyessä

Seuraava määränpäämme oli hektinen miljoonakaupunki Napoli, joka on tunnetusti pitsojen synnyinseutua. Matkamme taittui sinne junan ja metron kyydillä. Napolissa vietimme kaksi seuraavaa matkapäivää vieraillen erilaisissa kiinnostavissa kohteissa, kuten karussa ja historiallisessa antiikin kaupungissa Pompejissa, Napolin tuomiokirkossa, keskiaikaisessa linnoituksessa Castel Sant Elmossa sekä Napolin arkeologisessa museossa. Kaupunki osasi yllättää erilaisuudellaan ja vilkkaudellaan, mutta myös monipuolisuudellaan ja omanlaisellaan kauneudella. Tässä vaiheessa monella alkoi olemaan matkaväsymystä jo ilmassa, mutta vielä oli ehkä matkan odotetuin osuus edessä!

Miljoonakaupunki Napolin keskustan vilinää

Pompejin kivipäällysteiset kadut

Castel Sant Elmo ja sieltä avautuvat upeat maisemat merelle ja Vesuvius-tulivuorelle

Opintomatkan viimeiset kolme päivää vietimme Italian valloittavassa pääkaupungissa Roomassa. Saavuimme sinne tilausbussin kyydillä. Rooman hotellimme sijaitsi erittäin keskeisellä sijainnilla, sillä metroasema oli kätevästi vieressä ja lähimmät kaupatkin olivat vain parinsadan metrin päässä. Roomassa kävimme katsomassa tietenkin kaikki tunnetuimmat turistinähtävyydet, eli Espanjalaiset portaat, Fontana di Trevin, Forum Romanumin, Colosseumin, Vatikaanivaltion ja Pantheonin. Kaiken lisäksi ehdimme piipahtamaan myös mieleenpainuvassa jalkapallo-ottelussa (As Roma vs. Lecce), Suomen tiedeinstituutissa Villa Lantessa, Priscillan katakombeillailla ja Suomen suurlähetystössä.

Rooman rosoiset mutta tunnelmalliset kadut

Tunnelmia tunteikkaasta jalkapallo-ottelusta

Forum Romanumin vierailulla sää suosi meitä.

Pietarinkirkko Vatikaanivaltiossa

Kotimatkamme alkoi haikeissa ja väsyneissä mutta myös erittäin onnellisissa tunnelmissa. Olimme nimittäin juuri tehneet viikon pituisen opintomatkan vieraaseen maahan osittain tuntemattomien ihmisten kanssa, joista oli matkan aikana saattanut muodostua uusia kavereita. Reissu ei kuitenkaan millään tavalla ollut helppo, vaan siihen sisältyi paljon erilaisia tuntemuksia ja kokemuksia. Erityisesti matka otti voimille fyysisesti, koska esimerkiksi kävelyä tuli päivittäin useiden kymmenien kilometrien edestä. Niin ikään kuumuus ja jatkuva väsymys kuuluivat matkapäiviin erittäin keskeisesti. Toisaalta matkasta jäi käteen paljon uusia ja merkittäviä oivalluksia, vaikkapa uuden kielen ja kulttuurin osalta. Monet saattoivat oppia asioita lukuisten vierailukohteiden kautta, mutta ehkä vielä sitäkin enemmän tavallisen elämisen kautta. Lisäksi jo yhtenäisenä ryhmänä toimiminen, liikkuminen ja matkustaminen antoi varmasti monelle opiskelijalle hyödyllisiä työkaluja tulevaisuuden vuorovaikutussuhteiden kannalta – nyt jokainen on enemmän kuin valmis toimimaan tulevilla matkoillaan niin porukan johtohahmona, kartturina kuin myös ihan vain turistinakin!

Kaiken tämän ohella koen saaneeni matkasta ennen kaikkea innostusta ja varmuutta matkustamiseen ja ylipäänsä itsenäisempään elämiseen. Me opiskelijat pääsimme nimittäin suunnittelemaan ja vaikuttamaan matkan kulkuun suhteellisen paljon opettajien avustuksella, mikä on mielestäni todella merkittävää näin itsenäistymisen ja aikuistumisen kynnyksellä. Opin matkasta erityisesti sen, että pärjään toisinaan myös ilman omia vanhempiani.

Kiitokset vielä kaikille Agora-kurssin opiskelijoille ja opettajille sekä omille vanhemmilleni matkan kustantamisesta!

Projektilaiset kuuntelemassa tarkkaavaisesti kohde-esittelyä Pompejissa. Kuva: Ari Ahokas

Jos sinulla on joskus mahdollisuus lähteä opintomatkalle tai opiskelemaan ulkomaille, suosittelen sitä lämpimästi!

Vuoden 2023 Agora-kurssi suuntaa lokakuussa Pohjois-Italiaan, tarkalleen ottaen Firenzeen, Venetsiaan ja Veronaan!

Avatar photo
Iida Leppänen

Luonnon, musiikin ja kirjojen ääressä viihtyvä sekä rehellisyyttä ja ystävällisyyttä arvostava nuori. Lisäksi eläimet, ja erityisesti koirat, ovat lähellä sydäntä.