Lautapelit riviin!

Lautapelit riviin!

Oletko joskus miettinyt, minkä lautapelin ottaisit mukaan illanistujaisiin? Mitkä lautapelit houkuttelevat pelaajia iästä riippumatta pelilaudan ääreen?

Vaikka sääntöjen ymmärtämisessä menisikin hetki, ovat pelin mukana tuleva pelilauta ja pienet sotilaat vähintään viihdyttäviä.

Risk:

Riski on strateginen valloituspeli, joka vaatii aika paljon järjen käyttämistä. Pelilautana on maailmankartta, ja pelin ideana on, että jokaisella pelaajalla on jokin tehtävä suoritettavanaan, jota muut pelaajat eivät tiedä. Tehtävä voi olla esimerkiksi Euroopan valtaaminen tai toisen pelaajan sotilaiden tuhoaminen. Pelin edetessä tehtävän suorittaminen hankaloituu, kun kaikki pyrkivät samanaikaisesti pääsemään omiin tavoitteisiinsa.

Peliä on niin paljon jo käytetty, että pakkaustakin on ollut tarve teipata.

Alias:

Legendaarinen Alias sopii kaikenikäisille ja herättää kilpailuhenkeä tilanteessa kuin tilanteessa. Niin vanhempien kuin kavereidenkin kanssa pelaaminen on aina hauskaa. Säännöistä kaikilla saattaa olla hieman toisistaan poikkeavia näkemyksiä, joten kiistoilta välttyäkseen kannattaa säännöt käydä yhdessä läpi ennen aloittamista. Onko kyse sanoilla selittämisestä vai miimikoimisesta? Saako muita kieliä käyttää apuna vai ei?

Hauskuuden ja omaperäisyyden ansiosta Dixit sopii kaikenlaiselle yleisölle.

Dixit:

Dixit on yksi esimerkki lautapeleistä, jotka vievät kaikenikäisten huomion. Pelin sisältämät oudot kuvat herättävät ajatuksia ja mielenkiinnon. Pelin ideana on, että kaikilla on käsissään kuvallisia kortteja, joita muut eivät ole nähneet. Yksi pelaaja valitsee pakastaan kortin ja keksii jonkin äännähdyksen, sanan tai tarinan, joka jotenkin liittyy hänen valitsemaansa kuvaan. Kukaan muu ei ole kyseistä kuvaa tässä vaiheessa vielä nähnyt, vaan kaikki valitsevat omasta pakastaan kortin, joka kuvaa mahdollisimman paljon kuulemaansa ilmaisua.

Kaikki, niin ilmaisun keksijän kuin muidenkin, kortit laitetaan yhteen kasaan ja sekoitetaan niin, ettei kukaan tiedä, mikä kortti on kenenkin. Kortit asetetaan pöydälle satunnaiseen järjestykseen, ja kaikki äänestävät kuvaa, jonka luulevat olevan alkuperäisen ilmauksen keksijän kortti. Tässä vaiheessa pitää tietenkin hieman näytellä ja esittää, ettei ole ennen nähnytkään kortteja, edes omaansa. Pisteet jakautuvat hyvän tarinankerronnan, päättelykyvyn ja korttien tuoman tuurin mukaan.

Avatar photo
Venla Laatunen

Palloa potkiva abi