Poikkeustilanne teki kirjoituksiin osallistumisesta entistä hankalampaa

Poikkeustilanne teki kirjoituksiin osallistumisesta entistä hankalampaa

Covid-19 -pandemia on vaikuttanut suomalaistenkin elämään jo maaliskuusta asti. Seitsemän kuukauden aikana pandemia-ajan oloista on tullut uusi normaali. Ruokakauppojen desinfiointipisteisiin ja kaupungilla nähtäviin kasvomaskeihin on jo ehtinyt tottua. Korona kuitenkin muistutti olemassaolostaan, kun ylioppilaskirjoitukset alkoivat lähestyä.

Pandemian takia Tuusulan lukion abiturientit pitivät noin kuukauden mittaisen etäopiskelujakson, jotta kaikkien terveenä pysyminen ja kirjoituksiin osallistuminen saatiin varmistettua. Ylioppilaskokeiden jälkeen kouluun palattiin normaalisti. Itse kirjoitin psykologian vasta syyskuun viimeisenä tiistaina, joka sattui vielä koeviikon päälle, joten palasin kouluun vasta toisen jakson alkaessa.

Etäopiskelu tarkoitti meille sitä, että myös kertauskurssit ja preliminäärit tehtiin etänä. Oma kokemukseni etäopiskelusta on ollut ennen kaikkea myönteinen, mutta yo-kokeet varjostivat syksyn etäopiskelua viime kevääseen verrattuna. Ne kertauskurssit, joille itse osallistuin, eivät käytännössä tarjonneet kunnollisia etäoppitunteja ollenkaan. Tehtävät täytyi suorittaa itsenäisesti, ja kursseista saatu palaute oli ainakin ylioppilaskirjoituksia ajattelen aika minimaalista.

Toisella kertauskurssilla preli suoritettiin etänä, mutta se ei vastannut oikeaa kirjoitustilannetta ollenkaan. Minä ehdin onneksi aloittaa yo-kirjoitusten suorittamisen jo viime keväänä, jolloin sain valmistautua niihin perinteiseen tapaan, mutta oikeastaan kaikille muille abeille nämä kirjoitukset olivat heidän ensimmäisensä. Eräällä toisella kertauskurssilla preliä ei järjestetty ollenkaan. Valmistautuminen oli siis oikeastaan kokonaan omalla vastuulla. 

Vaikka itsekin huomasin kesällä luulevani, että kyllä tämä korona tästä vielä häipyy, meidänkin vuosiluokkamme sai viime vuoden abien tapaan kokea osansa koronasta aiheutuneista poikkeusoloista. Kirjoituksiin saapuessa ja sieltä lähtiessä kaikilla tuli olla yllään kasvomaski. Suurimmissa kokeissa opiskelijoiden saapumista oli porrastettu. Muuten koetilanne tuntui tavalliselta ja valvovat opettajat jaksoivat tsempata.

Nyt tehtäväksi jää vain kirjoitusten tuloksien jännittäminen – on mielenkiintoista nähdä, onko poikkeusajalla ollut negatiivista vaikutusta kaikkien koesuorituksiin. Etänä suoritetut kertauskurssit ja puolivillaiset prelit eivät ainakaan omaa itsevarmuuttani parantaneet. Yritän kuitenkin pysyä optimistisena: kokeen voi aina uusia, jos sen tulokseen pettyy. Täytyy vain toivoa, että kevään 2021 lakkiaiset saataisiin järjestettyä perinteiseen tapaan.

Avatar photo
Helga Teerikorpi