Näin annat merkityksellisen joululahjan

Näin annat merkityksellisen joululahjan

Joulu on kiistämättä vuoden maagisinta aikaa. Tonttuja vilisee lumisissa metsissä, ikkunat ovat kynttilöiden lämmöstä huurteiset, ja lähes joka ilta nenään kantautuu glögin mausteinen tuoksu. Joululaulut raikaavat autoradioissa ja ruokakaupoissa, ja ilma on täynnä jännittynyttä odotusta.

Joulu on ehdottomasti paras osa monen perheen vuotta – se on täynnä rakkautta, perinteitä ja rauhaa. Joulu on monesti myös ainoa loma, jolloin saa oikeasti levähtää ja nauttia seesteisistä pyhäpäivistä. Silloin voi kokoontua perheen tai ystävien kesken ja juhlia sitä, mikä on oikeasti tärkeää. Monille joulussa tärkeintä on nimenomaan rakkaiden läsnäolo, eivät lahjat tai pinnalliset tavat.

Kaikki eivät kuitenkaan ole niin onnekkaita, että saisivat nauttia joulusta jonkun kanssa saati sitten täysin rinnoin. Suomessa elää satoja tuhansia yksinäisiä ihmisiä, kodittomia, vanhuksia, leskiä, yksinhuoltajavanhempia, sairaita ja vähävaraisia perheitä. Heille täydellinen joulu ei ole itsestäänselvyys, vaan sen onnistumisen eteen saa taistella joka vuosi. Kaikilla ei ole rakasta läheistä, jonka kanssa viettää juhlapyhät, kaikilla ei ole päänsä päällä kattoa, jota saisi valaista jouluvaloin, eikä kaikilla ole tarpeeksi rahaa jouluruoan tai -lahjojen ostoon. 

Suomessa elää onneksi myös paljon ihmisiä, joilla on resursseja ojentaa oma auttava kätensä. Sinustakin voi tulla yksi heistä. Joka vuodenaikana ja juhlapyhänä on tärkeä pitää vähempiosaiset mielessä, mutta erityisesti jouluna voit lämmittää jonkun sydäntä monen glögimukillisen verran. 

Auttamisen tapoja on monia. Monilla hyväntekeväisyysjärjestöillä on joulukeräyksiä, joissa voi lahjoittaa rahaa tai tavaroita niille, jotka niitä tarvitsevat. Tässä on esimerkkejä kanavista, joiden avulla voit antaa jollekulle merkityksellisen joululahjan:

Hyvä Joulumieli -keräys jakaa vähävaraisille perheille ruokalahjakortteja, joilla he voivat ostaa jouluruokansa. Tänä vuonna keräykseen on lahjoitettu jo yli miljoona euroa. 

Jouluapua-yhteisö saattaa avunantajia ja apua tarvitsevia yhteen. Heidän sivultaan voi etsiä perheitä, joihin voi olla itse yhteydessä ja lahjoittaa jotakin sen mukaan, mihin heillä on tarvetta.

Joulupuu-keräys kerää lahjoja eriarvoisessa asemassa oleville lapsille ja nuorille. Lahjoja kerätään lastensuojelun ja erityisavun piirissä oleville lapsille. 

Hyväntekeväisyysjärjestö Plan kerää lahjoitusten avulla aineellisia ja aineettomia lahjoja, kuten puhdasta juomavettä perheelle tai koulutuksen nuorelle tytölle. Nämä lahjat suuntautuvat pääosin kehitysmaihin eikä kotimaahan.

Unicefilta voi ostaa erilaisia joululahjoja tai -paketteja, jotka välitetään eteenpäin sitä tarvitsevalle. Lahjoja on laidasta laitaan – talvivaatepaketista poliorokotteisiin. Nämä lahjat suuntautuvat pääosin kehitysmaihin.

Paikallisellakin tasolla voi vaikuttaa. Esimerkiksi Hyrylän S-marketista voi yleensä löytää lahjakeräyspuun, jonka avulla kerätään tiettyjä lahjoja niitä toivoneille. Mutta jos etsii vielä helpompaa tapaa osoittaa omaa joulumieltään, on esimerkiksi Siskot ja Simot keränneet joka vuosi joulukortteja, joita annetaan joulun alla yksinäisille ikäihmisille. Ele on pieni, mutta sen merkitys on suuri: “Tuntemattomalta saadusta joulukortista tuli vanhukselle niin tärkeä, että hän nukkuikin sen kanssa”, kerrotaan Helsingin Sanomien artikkelissa. (HS, 19.11.2019, luettu 16.12).

Merkityksellinen lahja kulkee saajansa sydämessä läpi koko elämän.

Avatar photo
Helga Teerikorpi