Mitä pitää ajatella ennen lävistyksen ottamista?

Mitä pitää ajatella ennen lävistyksen ottamista?

Lävistykset ovat olleet jo muutaman vuosikymmenen ajan asia, joka tulee aina välillä takaisin muotiin. Jo muutaman vuoden ajan niistä on taas tullut suuri juttu, ja viime vuosien ajan todella moni alkoi hankkia lävistyksiä itselleen, esimerkiksi nenäkorun, septumin, napakorun tai rustokoruja.

Lävistykset ovat erittäin kivoja ja hienon näköisiä. Niiden avulla jotkut pystyvät myös ilmaisevaan itseään paremmin, ja ne voivat nostattaa itsetuntoa, sillä ne voivat tuoda omaa persoonallisuutta enemmän esille. Lävistysten avulla pystyy myös niin sanotusti ”täydentämään” asukokonaisuuttaan todella kivasti. Myös valinnanvaraa on paljon. Esimerkiksi korviin voi saada ihan tavalliset korvakorut tai sitten korvan rustoon voi ottaa timanttikorun tai napaan saa kivan näköisen roikkuvan korun.

On siis monia hyviä syitä ottaa jonkinlainen lävistys, mutta ennen kuin kiirehtii lävistysliikkeeseen ja keksii nopeasti jonkin lävistyksen, jonka haluaa ottaa, kannattaa jäädä hetkeksi paikoilleen ja miettiä lävistyksen ottamisen miinuspuoliakin.

Joissakin töissä ei saa esimerkiksi olla lävistyksiä muun muassa hygieniasyistä tai oman turvallisuuden takia. Huonoihin puoliin kuuluu myös lävistyksen paranemisaika. Rustolävistyksellä se on kuukauden, mutta tulehduttuaan aika voi lisääntyä muutamallakin kuukaudella. Napakorujen parantumisaika on taas paljon pidempi kuin rustokorulla, sillä sen parantuminen voi kestää puolesta vuodesta jopa yli vuoteen.

Lävistysten hinta voi myös olla todella erilainen eri lävistysliikkeissä. Joissakin vain korvakorujen ottaminen molempiin korviin voi maksaa 50€, kun taas toisessa liikkeessä 30€. Kulmakoru voi maksaa toisessa paikassa 40€, kun taas toisessa sen saa puoleen hintaan. Kannattaa siis tarkastella parin eri liikkeen hintoja ja vertailla niitä ennen lävistyksen ottamista, sillä hinnat voivat olla todella erilaisia.

Jotkin lävistykset voivat myös jäävät todella herkästi kiinni eri paikkoihin. Esimerkiksi napakoru tarttuu helposti vaatteisiin ja rustokoru hiuksiin, mikä varsinkin parantumisvaiheessa sattuu todella paljon. Pitää myös muistaa pitää mielessään, että jos lävistyksen haluaa jossain vaiheessa ottaa pois, siitä jää aina arpi. Joistain lävistyksistä jää onneksi vain pieni arpi, mutta toisista voi jäädä myös pahan näköisiä jälkiä, kuten Bridge-nimisestä lävistyksestä. Lävistyksiä ei myöskään kannata ottaa ajatuksella, että ne ovat muodissa ja haluaa mennä massan mukana.

Jos kuitenkin on ajatellut kaiken juuri mainitun läpi, miettinyt jonkin tietyn lävistyksen ottamista jo pitkänkin aika ja on tarpeeksi vanha ottamaan lävityksen, ei muuta kuin lompakko mukaan ja lävistysliikkeeseen.

Pitää kuitenkin myös pitää mielessä, että lävistyksen ottaminen voi kirpaista ja todella paljonkin. Jollakin pelkän rustokorun ottaminen voi tehdä todella kipeää, puhumattakaan napakorun ottamisesta, kun taas jollakin lävistäminen ei tunnu melkein missään. Ennen lävistyksen ottohetkeä kannattaa myös syödä jotain sokeripitoista, ja kun lävistys on saatu paikalleen, ei missään nimessä kannata mennä heti tekemään mitään hirveän urheilullista.

Lävistysliikkeestä ei muutenkaan kannata lähteä ihan heti lävistyksen ottamisen jälkeen. Lävistyksen ottaminen voi nimittäin jännittää monia todella paljon. Kun lävistys on viimeinkin laitatettu paikoilleen, purkautuu jännitys, mikä voi näkyä esimerkiksi huimauksena tai pahana olona. Nämä oireet eivät välttämättä tule ihan heti lävistyksenoton jälkeen, mutta aika pian. Kannattaa siis odottaa ainakin viisi minuuttia, ettei sitten pyörry esimerkiksi jossain keskellä kaupunkia. Jos lävistyksen otto jännittää, kannattaa muutenkin ottaa mukaan tueksi esimerkiksi kaveri, joka voi tsempata ja katsoa hieman perään.

Avatar photo
Ronja Schavikin