Lauri Markkanen – poikkeuksellinen suomalainen koripallolahjakkuus

Lauri Markkanen – poikkeuksellinen suomalainen koripallolahjakkuus

Lauri Markkanen on koripallossa yksi parhaista suomalaislahjakkuuksista koskaan. Markkanen pelaa jo 20-vuotiaana maailman parhaassa koripalloliigassa NBA:ssa. Markkanen varattiin viime kesän NBA:n varausvuorolla 7. (Minnesota Timberwolvesiin). Minnesota kuitenkin myi oikeutensa Markkaseen samana iltana, kun hänet varattiin Chicago Bullssiin usean pelaajan kaupassa. Markkanen edustaa nyt Chicago Bullsia. Markkanen  on 213 senttiä pitkä ja painaa 103 kiloa. Pelipaikaltaan hän on iso laitahyökkääjä (power forward)

Markkanen on syntynyt Vantaalla, mutta kasvoi Joensuussa. Markkanen on Jyväskylän HoNsUn kasvatti. Markkanen pelasi HoNsUssa ja BC Jyväskylässä vuosina 2012–2014. 16-vuotiaalle Markkaselle tarjottiin jo ammattilaissopimusta, mutta hänen isänsä kielsi siirron espanjalaiseen Sevillaan, koska Lauri oli alaikäinen. Lauri siirtyi pelaamaan Mäkelänrinteen lukion koripallojoukkueeseen HBA-Märskyyn.

Markkanen kiinnosti useita yhdysvaltalaisia yliopistoja, jopa 60-70 yliopistoa osoitti kiinnostustaan Markkaseen. Lauri valitsi yliopistokseen Arizonan, jonka koripallojoukkueeseen hän siirtyi vuonna 2016. Maaliskuussa 2016 Lauri kutsuttiin Nike Hoop Summit -tapahtumaan, mutta hän kieltäytyi kutsusta harjoittelun ja Suomen maajoukkueen takia. Kutsu oli iso kunnia, sillä Markkanen oli vasta kolmas suomalainen, joka saa kutsun tapahtumaan. Tapahtumaan kutsutaan yliopistojen parhaat pelaajat. Markkanen pelasi Arizonassa hyvän kauden, ja hänet odotettiin varattavan kesällä ensimmäisen kymmenen pelaajan joukossa.

Markkanen on nyt pelannut kymmenen ottelua Chicago Bulssin paidassa. Lauri on saanut ottelu kohti jopa 32,1 peliminuuttia. Markkanen on myös tehnyt keskimäärin 15,4 pistettä jokaisessa pelissä ja saanut keskimäärin 8,4 levypalloa. Markkasen piste-ennätys on tällä hetkellä 25 pistettä Miami Heatia vastaan 2.11.2017.

Kim-Mikael Pulkkinen